Italië Ruïne Lichtenberg

Eenvoudige rondwandeling van Prad am Stilfserjoch naar ruïne Lichtenberg.

We zijn in Süd Tirol aangeland. Het slechte weer in Oostenrijk heeft ons doen besluiten uit te wijken naar de andere kant van de Brenner. Hier is het weerbeeld over het algemeen warmer en niet heel onbelangrijk, minder regen. Helaas is deze zomer het weer absoluut van slag en krijgen we ook hier niet het weer wat we gewenst hadden. 

We hebben gisteren op onze reisdag een “horror”dag gehad. In Süd Tirol is het lastig om zonder reservering een camping te vinden. We hadden ons huiswerk gedaan en diverse campings gebeld en gemaild maar kregen we overal nul op het rekest. Bij allen kregen we te horen dat zij vol waren. Telefonisch contact met camping Latsch an der Etsch geeft de boodschap dat we rustig zonder reservering konden aan reizen. Zo gezegd zo gedaan bij aankomst blijkt de camping dicht langs de drukke SS38 te liggen. Kortom een tegenvaller! We willen hier niet staan en besluiten om nog een rondje te gaan bellen bij de diverse campings in de omgeving. Uiteindelijk krijgen we van Camping Sagemühle in Prad am Stilfserjoch te horen dat zij nog een plekje hebben. Niet de meest zonnige staanplaats maar wel een plek op een camping met prima voorzieningen. Een camping waar we na 10 dagen bij vertrek over zeggen, hier komen we zeker nog een keer terug. 

We starten aan de rand van het dorp Prad. Het eerste deel van de wandeling gaat langs de Suldenbach.

Vanaf hier gaat het omhoog naar de Frauwaal . We komen een echtpaar tegen met een Bernersenner van 7 maanden welke helemaal idolaat is van Xela en onstuimig langs ons heen en terug stuift. Al glooiend gaat het over de Frauwaal verder.

Een deel van de rondwandeling gaat over het Waldtierpfad Gumperle . Deze themaweg is speciaal aangelegd voor kinderen en geeft informatie over de dieren welke in het bos leven.

Op de foto staat Peter met een gewei op. Het gewei van een volwassen hert weegt zo’n 6 kilo. Je moet er niet aandenken om daar de hele tijd mee te moeten lopen. 

Door het bos en over een veldweg gaat het richting Pinethof. 
In de verte zien we Schluderns liggen. 
We gaan bergafwaarts tot Kapelle zur heiligen Christina, deze is vermoedelijk gebouwd op een heidense grafheuvel. 
Vanaf de kerkheuvel gaat het bergafwaarts tot de dorpskerk van Lichtenberg. 

We kunnen nu de keuze maken om door het dorp de terugweg naar Prad aan te vangen maar we willen de rüine bekijken en de geocache welke daar ligt loggen. Ons rest dus niet anders dan weer te gaan klimmen. 

Vanaf beneden ziet het kerkje er anders uit dan net. 
Even klimmen en we zijn bij de ruïne. 
Een mooie blik over het dal en het dorp Lichtenberg. 

Ruïne Lichtenberg, werd in de dertiende eeuw door de Tirolers als verdedigingswerk tegen de bisschop van Chur gebouwd. 
De burcht was één van de grootste in de regio. 
De burcht is zodanig gebouwd dat er alleen vanuit het noorden een toegangsweg is.
Vanaf de burcht kijk je alle kanten van de Vinschgau in. 

We zakken door het dorp Lichtenberg af naar het fietspad wat bijna vlak naar Prad voert.. Rechts langs het pad zien we de bedevaartkerk St Georg liggen. 
In het dorp Agums zien we fraaie bloembakken aan de huizen hangen. 
Na een mooie wandeling zijn we terug op de camping. Xela vindt het prima en pakt haar rust.
Voor een grotere panoramafoto klik op de foto

Voor het avondeten hebben we afgesproken met onze vrienden, Marie-Louise en Drees. Zij zijn in Sankt Valentin am Reschenpas. We eten bij Hotel Plagött . Dit hotel ligt hoog boven het dorp, het eten is uitstekend en het uitzicht fantastisch. Zie bovenstaande foto.