Italië Algunder Waalweg,

Wandeling over een mooie waalweg van Töll naar Meran  

We rijden vanaf de camping in Prad naar Spondinig / Spondigna, hier is een station van de Vinschgerbahn. In de prijs van de camping is de Vinschgau-card inbegrepen. De Vinschgau-card geeft recht op gratis openbaar vervoer en korting op diverse liften en musea. 

We parkeren de auto op de parkeerplaats en nemen de trein richting Meran / Merano en stappen uit in Töll /Tel. Een rit van ongeveer één uur. 

Vanuit Töll gaat het over de Etschbrücke richting Oberplars, Na ongeveer 600 meter staat het begin van de Algunderwaalweg goed aangegeven.

Hier is ook een grote parkeerplaats voor degene die met de auto aan reizen. 

En natuurlijk probeert één van de boeren iets bij te verdienen. 

Na het oversteken van de straat krijg je voor de eerste keer de waal te zien. De waalweg is circa 6 kilometer lang en bijna vlak en daardoor ook geschikt voor kinderwagens. Waar we ook kijken zien we fruitteelt.

We naderen de Pfeifergassl. Een steen geeft aan dat dit een oude Romeinse weg is. 
Bij een onbemand kraampje kopen we vijf grote vijgen. 

We lopen onder de druivenstruiken door, op dit gedeelte zijn de druiven rood. We proeven er ook een paar. Per slot moeten we weten hoe de druiven smaken voordat ze tot wijn verwerkt worden. 

Ook de appelbomen zijn goed vertegenwoordigd.

Deze donkerrode appelsoort zie je bij ons in Nederland niet. Wij hebben deze gegeten maar kan ons niet bekoren. Waarschijnlijk beter geschikt voor het maken van appelsap. Verder zie je hier vooral Golden Delicious en Rode Gala appelbomen. 

Langs het pad diverse kruisbeelden. 

Door het voor Süd Tirol relatief slechte weer, een graad of 19 en bewolkt met kans op regen, wordt het pad vandaag druk belopen. 
Beneden ligt Algund op de achtergrond Meran

De waalweg is al in 1333 aangelegd.
Het ene moment loop je in het bos dan weer door de boomgaard of onder de druivenranken.

In het dal zien we het dalstation van de stoeltjeslift in Vellau liggen. Wanneer je deze naar boven neemt kan je bij het middenstation overstappen op het korfliftje. Hier staan twee mooie wandelingen van op onze website, Vellau en Meran en Leiteralm 

Over de wijnranken zien we Meran liggen maar we maken nog een grote bocht voordat we naar de stad gaan afdalen.
We naderen cafe Konrad, ondanks dat we broodjes en drinken bij ons hebben gaat een cappuccino met een stuk taart er altijd in. 
Op het drukke terras komt het zonnetje door en is het goed toeven.
Xela neemt genoegen met de warme planken maar als zij de keuze had sleepten we haar mand mee.
Aan het begin waren de rode druiven te vinden hier zien we alleen maar groene. 

Het door wijngaarden omgeven oude dorp Algund Mühlbach is bijzonder om te zien. De waalweg gaat hier direct aan voorbij. Met Schloss Tirol in het zicht gaat het tussen de wijnranken door richting Meran / Merano.

Klik op de afbeelding voor een panoramafoto 
klik op de afbeelding voor een panoramafoto 

Hoe dichter we bij het stadsdeel Gratsch van Meran / Merano komen destemeer treffen we bij de boerderijen palmbomen, olijfbomen en cipressen aan welke een stukje Toscana in het Meranerland toveren.

Bij de hangbrug in Gratsch nemen we afscheid van de Algunder Waal. Wie nog zin heeft om verder te wandelen stelt zich de vraag welke richting hij op moet gaan. Naar Dorf Tirol of via de Tappeinerweg naar Meran. 

Wij kiezen voor de Tappeinerweg naar Meran. Hier vindt je twee mooie houtsnijwerken. Het begint weer te regenen, we lassen nog een kleine pauze in bij cafe Schlehdorf welke halverwege de Tappeinerweg ligt. 

Ondanks onze pauze gaat het in de regen bergafwaarts naar Meran. Om het station te vinden moeten we nog twee keer de weg vragen omdat de bewegwijzering opeens stopt. Met de drukke spitstrein van vijf uur rijden we terug naar ons uitgangspunt Spondinig.