Italië Bozen / Bolzano

Het Innsbruck van Süd Tirol / Alto Adige

De weersvoorspelling voor het Zillertal voor vandaag is iets minder reden voor ons om in de auto te stappen en naar het zuiden te rijden. 

Bozen voor de Duitstaligen en Bolzano voor de Italianen, maar volgens mijn Oostenrijkse vriend Erwin een gemaakte plaatsnaam, ligt op 160 kilometer van de camping. Over de snelweg ongeveer 1,5 uur rijden. We parkeren de auto in één van de vele ondergrondse parkeergarages en lopen vanaf de garage bij het station in 5 minuten het centrum in. 

Bolzano / Bozen: 

De stad is het industriële, toeristische en culturele brandpunt van het grotendeels Duitstalige Südtirol (Alto Adige). Het oude centrum dat tussen de rivieren Talfer (Talvero) en Eisack (Isarco) ligt, is grotendeels bewaard gebleven, ondanks hevige bombardementen in de tweede wereldoorlog.

De statige renaissance en barok herenhuizen met erkertjes en trappenhuizen stralen nog steeds het Oostenrijkse karakter uit. Ook zie je op de pastelkleurige gevels nog restanten van fresco’s. Opvallend is wel dat Bolzano de enige stad in het gebied is waar je ’s avonds een voorzichtige Italiaanse passeggiata ziet.

Het middelpunt van de oude stad wordt gevormd door de Piazza Walther. Aan deze piazza bevindt zich ook de gotische dom. Karakteristiek zijn het dak met zijn kleurige patronen en de sierlijke hoge toren. In de kerk is de mooie gebeeldhouwde preekstoel bezienswaardig. Ook zijn er mooie 14e en 15e eeuwse fresco’s te bezichtigen. De Laubengasse (Via dei Portici), die naar het stadhuisplein voert, is de belangrijkste winkelstraat. Hij wordt gedomineerd door de rijke patriciërshuizen uit de 17e eeuw. Het Museo Civico toont archeologische vondsten, klederdrachten, volkskunst en folklore.

Bron: http://www.italie.nl

Bozen lijkt in vele opzichten op Innsbruck. Zowel de architectuur als de winkels vind je in beide steden. 

De terrasjes en restaurantjes zijn wel anders, heerlijke pizza en cappuccino in overvloed. Natuurlijk lunchen wij bij een pizzeria en drinken tot twee keer toe overheerlijke Italiaanse cappuccino.

We bekijken de stad op ons gemak en slenteren er door heen

Op de obstmarkt is dagelijks een markt met vers fruit, groenten, inheemse kaas, worst, en brood. Een eldorado voor de lekkerbek.

We eten voor we weer terug rijden naar noord Tirol een lekker ijsje uit de hand.

Omdat we op de heenweg genoeg van de snelweg gezien hebben rijden we over de binnenwegen terug.

Op de terugweg stoppen we in de plaats Brenner. Hier was vroeger de grens, inmiddels is de douanepost vervangen door een Outlet Centrum. Een modern gebouw gebouwd door Wipptalerbau. Natuurlijk zijn wij ook even wezen shoppen. Meer info klik hier

Foto: http://www.wipptalerbau.com/

Na een leuke dag keren we weer terug in Fügen. Het weer daar was niet bijzonder dus we hebben een goede keuze gemaakt om naar Süd Tirol te rijden.