Oostenrijk Trins Pumafälle

Wandeling in het Gschnitztal

Vandaag is zaterdag en wij hebben, zoals altijd wanneer we in de buurt van onze Oostenrijkse vrienden zijn, een afspraak met hun. We rijden naar Steinach am Brenner en beginnen de dag met cappuccino en de heerlijke zelf gebakken taart van Christine in haus Wanner. 

De stralende zon van de afgelopen dagen heeft ons in de steek gelaten. We willen echter wel een wandeling maken. Emmy heeft nog steeds last van haar rug en Christine heeft zich 3 maanden geleden laten opereren aan haar hallux valgus aan beide voeten, dus wordt er gekozen voor een kleine en rustige wandeling. 

De auto wordt geparkeerd op de betaalde parkeerplaats bij de liftstüberl in Trins waar we onze wandeling naar de Pumafälle starten. 

Het Gschitztal is een doodlopend zijdal van het Wipptal. Te bereiken door in Steinach onder de Brennerautobahn door te rijden. In oktober 2021 heeft het Gschnitztal in het ORF programma “9 Plätze, 9 Schätze”, de tweede prijs gehaald. In dit programma wordt er ieder jaar uit elk Bundesland een plek gekozen die meedingt naar de mooiste plek in Oostenrijk. Het Gschnitztal staat vooral bekend als het Bergsteigerdorf. In de directe omgeving en Innsbruck is het dal bekend. Helaas is het door de toeristen nog niet zo bekend. Hopelijk komen door de tweede prijs in het televisie programma er meer mensen genieten van de prachtige wandelingen die hier gemaakt kunnen worden. Er kan gekozen worden voor eenvoudige wandelingen zoals wij vandaag gaan maken of voor zwaardere bergtochten naar de Habicht, Gschnitzer Tribulaun, Kirchdachspitze etc. Ook de Stubaier Höhenweg loopt door het Gschnitztal. 

We volgen het brede pad langs de beek en zien aan de overkant van de beek een camperplaats liggen. Deze is volgens ons recent geopend of ons nog niet eerder opgevallen. Op de terugweg gaan we er even een kijkje nemen. 

We komen langs het kneippbad, deze staat hier al heel lang in 2004 maakte we hier ook een foto. Toen stond de picknicktafel en het informatie bord er nog niet zie onderstaande foto.

We komen langs het Kneipp Warmbad, er is niets warms aan, het water is ijskoud, gelukkig staat er wel een waarschuwing dat je bij koude het bad direct moet afbreken. 

We vervolgen onze weg. Overigens is dit niet ons eerste bezoek aan de Pumafälle. In 2013 waren wij er in de zomer en in 2017 in de winter.

Rechts van ons zien we de bebouwing van Trins liggen, het dorp is inmiddels flink uitgebreid. 

We bereiken de Pumafälle, het jausenstation is van eigenaar veranderd. We zijn benieuwd of de kwaliteit van de maaltijden gelijk gebleven is. 

Het is heel rustig bij het jausenstation, waarschijnlijk komt dit door het weer
We zoeken een plekje op het terras en bekijken de menukaart

Deze is t.ov. de vorige eigenaar behoorlijk gereduceerd. Er is echter voor ieder wel iets van zijn gading bij. Gelukkig heeft de nieuwe eigenaar het interieur niet veranderd, zo blijft het een gemoedelijk jausenstation. 

Binnen is de knusse sfeer nog steeds aanwezig

Op het terras staat nog een oud fornuis ter decoratie. Vroeger waren deze hout gestookte fornuizen volop in gebruik in de Oostenrijkse keukens. 

Na een lekkere lunch vangen we de terugweg aan. 

Boven het Gschnitztal hangen donkere wolken, hopelijk houden we het op de terugweg droog. 

De terugweg is bijna gelijk aan de heenweg. 

Wel lopen we langs de camperplaats om deze eens beter te bekijken. 

De camperplaats is druk bezocht, alle plekken zijn bezet. 

De camperplaats ziet er verzorgd uit en is de enige in deze omgeving. In het gehele Wipptal en zijn zijdalen is geen camping te vinden. 

Voor degene die interesse hebben hier de website van de camperplaats.

Vlakbij de camperplaats ligt een kleine speeltuin. Hier ligt een geocache, deze moet natuurlijk even gevonden worden. 

Naast de speeltuin een kleine vijver die door middel van hekken afgeschermd wordt. 

We zien Trins al weer liggen dit betekent dat we weer bijna bij de parkeerplaats zijn. 

We steken de beek over en stappen in de auto. Een korte rit terug naar Steinach waar vanavond de beroemde home-made pizza’s van Erwin op het programma staan. We brengen nog een gezellige tijd bij onze vrienden door en rijden rond 20 uur 30 terug naar de camping in het Zillertal.