Oostenrijk Achensee

Een bekende wandeling die nooit verveeld

Het is vandaag zondag, vanaf morgen hebben wij weer e-bikes gehuurd. In plaats van wandelen zal er deze vakantie veel gefietst worden. De reden hiervoor is dat Emmy, na het ongeluk in 2019 , nog steeds in periodes last heeft na het wandelen van rugpijn. Een tour maken op de e-bike gaat wel goed. Daarom hebben we ook hier in het Zillertal een e-bike gehuurd. 

Omdat we toch wat beweging willen, stappen we in de auto en rijden richting de Achensee. We parkeren de auto bij Seespitz aan de rand van Maurach. Hier eindigt ook de stoomtrein van de Achenseebahn. De tandradbaan welke in Jenbach start. Helaas rijdt de trein al twee jaar niet meer, omdat het bedrijf failliet is. Er komt wel een doorstart. Vanaf mei 2022 zal de trein weer gaan rijden. Men is nu volop bezig met het renoveren van het spoor tussen Eben en Seespitz. Het vlakke gedeelte van het traject. De bedrijfsvoering zal door de Zillertalbahn AG uitgevoerd worden. 

Nadat we een parkeerticket uit de automaat gehaald hebben en deze achter de voorruit gelegd, kunnen we op pad. Het wandelpad verloopt direct langs het meer. 

Aan de andere kant van het meer zien we Buchau liggen. Het grote en nieuwe Atoll Achensee, een Wellness centrum valt direct op. 

We passeren de aanlegsteiger van de bootdienst op de Achensee. Normaal is het hier een drukte van belang. Door het uitvallen van de treinverbinding wordt van de boot tussen Seespitz en Pertisau bijna geen gebruik gemaakt. Ook de kiosk in het stationsgebouw is gesloten. Die kan onder de huidige omstandigheden geen stuiver verdienen. Hopelijk wordt deze als de Achenseebahn weer rijdt in gebruik genomen. Ook zijn de toiletten afgesloten. In geval van  hoge nood is het bos de enige optie. 

De wandeling langs het meer is een zeer eenvoudige wandeling, ook geschikt voor degene die met een rollator lopen, in een rolstoel zitten of voor ouders met een kinderwagen. 

Halverwege Maurach en Pertisau ligt Seehotel St Hubertus. Omdat de inwendige mens versterkt moet worden maken wij hier een pitsstop. 

De liefhebbers van forel en andere zoetwatervis komen hier volop aan hun trekken en mogen de vis welke zij op hun bord willen, zelf aanwijzen.

De Achensee is ongeveer 9 kilometer lang, 1,3  kilometer breed en heeft een diepte van 133 meter. Het meer is 20.000 jaar geleden ontstaan na de laatste ijstijd. 

We vervolgen onze wandeling richting Pertisau. Het is druk op het wandelpad. Gelukkig zijn het wandelpad en fietspad langs het meer hier gescheiden van elkaar. Er zijn namelijk ook veel fietsers onderweg. 

Het uitzicht over de Achensee kan ons telkens weer bekoren en gaat nooit vervelen
Pertisau komt steeds dichterbij en we zien de grote hotels direct gelegen aan het meer al liggen

We naderen het begin van Pertisau, hier staat een 14 meter hoge uitkijktoren. Deze toren werd in 2015 feestelijk geopend en maakt onderdeel uit van de geheel vernieuwde promenade in Pertisau. Naast de uitkijktoren werd de gehele boulevard opnieuw ingericht met onder andere houten zwemsteigers en trappen onder de uitkijktoren om gemakkelijk het water in te gaan. 

In één van de poten van de uitkijktoren ligt een geocache. Aangezien je hiervoor een nat pak moet halen bedanken we feestelijk en laten deze links liggen. 

We wandelen verder langs de promenade en zien dat er weer flink uitgebreid is. Einwaller, bekend van de konditorei heeft zijn pension gerenoveerd en kan zich nu meten met de ernaast gelegen hotels Post en Entner. Vanaf heden heet het dan ook Seehotel Einwaller met dito prijsstelling. Wij vinden het te modern en met de grijs/zwarte kleuren niet passen, maar smaken verschillen. 

Langs de promenade is ook aan de natuur gedacht. Er staat een perk met allemaal wilde bloemen. Een paradijs voor vlinders, bijen, hommels en andere insecten. 

Boven de Karwendeltäler zien we de donkere wolken hangen. Vanuit deze hoek komt vaak het slechte weer. Ook staan de Karwendeltäler bekend als een “Schneeloch”. Een Schneeloch is een gebied waar verhoudingsgewijs veel sneeuw valt en langer blijft liggen. We zijn hier bekend mee omdat we in het verleden een aantal jaren hier hebben gelanglauft. We besluiten dat het tijd is om te draaien en de terugweg aan te vangen. 

We wandelen terug naar het begin van Pertisau en steken daar de drukke verkeersweg over om bovenlangs door het bos terug te gaan. 

Ook deze wandelweg is een breed pad. In de winter wordt hier een loipe gespoord. Tijdens het langlaufen is het als je terugkomt uit Maurach opletten geblazen omdat er een steile helling met bocht aan het einde van de weg richting het weiland gaat. Velen zijn hier al onderuit gegaan. 

Boven het Rofan gebergte zien we nog blauwe lucht toch voelen we het afkoelen

We komen langs het startpunt van de “Dien-Mut-Weg” deze bezinningsweg nodigt uit om de geest en ziel tot rust te brengen. De wandeling is 3,6 kilometer lang en gaat langs 18 punten. Op deze website kan je meer informatie over de wandeling vinden. 

We komen weer bij het meer uit, inmiddels is de wind komen opzetten en zijn er veel kitesurfers op het meer hun capriolen aan het tonen. 

Het is wel frappant dat aan deze kant van het meer de meeste surfers aangetroffen worden. Zal ongetwijfeld iets met de windrichting te maken hebben. Maar het kan ook omdat er hier een ondiep gedeelte in het meer is dat het opstappen op het board eenvoudiger maakt. 

We zijn weer terug op ons uitgangspunt, we stappen in de auto en rijden terug naar de camping. Vanaf morgen gaan we op stap met de e-bike.