Duitsland E-bike tour rondom Füssen

Südliche Hopferwald-Runde langs de Forggensee en Hopfensee naar Füssen

Dit jaar een andere invulling van de vakantie dan andere jaren. Emmy heeft een blessure waardoor zij niet lang kan wandelen. Om die reden hebben we hier aan de Hopfensee en ook in het Zillertal een E-bike gehuurd. De huur gaat vandaag in maar de verhuurder heeft de E-bikes gisteravond al afgeleverd. 

We hebben de E-bikes in ontvangst genomen maar niet gekeken of alles naar wens was. Peter constateert dat het frame voor hem te klein is. Onze eerste rit is daarom naar de verhuurder in Füssen om te kijken of er een andere E-bike beschikbaar is. We rijden langs de Hopfensee via de lange route naar Füssen. Dit deel is overigens niet door ons vastgelegd in de Relive route. Gelukkig is er een andere E-bike beschikbaar en komen tot de conclusie dat we de lader zijn vergeten. De lader moet uiteraard terug dus dit betekent opnieuw op en neer naar de camping in Hopfen am See. Een extra rit van 18 kilometer. 

Hopfensee

We rijden terug naar de camping om de lader op te halen en besluiten om eerst een E-bike tour te maken en de lader aan het eind van de dag bij de verhuurder in te leveren, 

We vertrekken voor de tweede keer van de camping en gaan rechtsaf en slaan een rustige secundaire weg in richting Hopferwald.

Door het boerenland bereiken we na 4,5 kilometer het bos
De schotterweg slingert door het bos en de weilanden heen
We komen langs de Faulensee, een van de vele kleine meertjes in dit gebied
We komen in Rieden am Forggensee
Het is een rustig dorp
Langs de Forggensee gaan we richting Füssen

De Forggensee is geen natuurlijk meer maar een stuwmeer aangelegd in 1954

Het meer is 12 kilometer lang en op het breedste gedeelte 3 kilometer breed

Het meer wordt gevoed door de rivier de Lech. In de zomer is het waterpeil het hoogst. In de winter laat men dit meer leeglopen en kan je over de bodem lopen.

We naderen Füssen weer
We rijden door een buitenwijk naar het centrum
We zien de toren die aan de rand van het oude centrum staat
Onder de stadspoort fietsen we het centrum in
Het centrum van Füssen is deels autovrij, fietsen is wel toegestaan

In het centrum staat de Heilig-Geist-Spitalkirche, welke werd gebouwd in de gotische stijl in het midden van de vijftiende eeuw. In 1733 verwoestte een brand de kerk. Van 1748 tot 1749 herbouwde Franz Karl Fischer de kerk naar het voorbeeld van de franciscaner kloosterkerk van Dillingen. Vanuit het naastgelegen ziekenhuis kun je direct naar een balkon boven het koor van de kerk. Anton Joseph Walch schilderde de buitengevel in 1749 met kleurrijke rococo-fresco’s.

We zetten de E-bikes neer en lopen op het gemak door het centrum

Het is rond 15.00 uur en we gaan eerst op jacht naar nieuwe fietshandschoenen voor Emmy.  De oude hebben de vakantie in Sankt Johann niet overleefd. We hebben nog niet geluncht en besluiten om op een terras in het centrum iets te gaan eten. 

Emmy ziet op een terras een kop soep geserveerd in een broodje staan. Gezien onze goede ervaring in het verleden in Westendorf besluiten we om daar neer te strijken. 

We bestellen de soep. Het blijkt een bospaddenstoelensoep te zijn. Deze smaakt voortreffelijk. 

Na de soep gaan we verder.

Bijde VVV vind je de SiebenSteinBrunnen . Deze werden in 1995 bij het 700 jarige bestaan gebouwd. De zeven zuilen zijn uit één blok ontstaan. Ze zijn gemaakt door de beeldhouwer Christian Tobin. De ‘koppen”worden door het water in beweging gezet. 

We rijden terug via de korte kant naar onze camping aan de Hopfensee. Deze route is saaier en gaat deels niet langs het meer maar langs de provinciale weg. 

In het dorp Hopfen am See eindigt het fietspad en moet er goed opgepast worden. Door het dorp rijdt je namelijk over de hoofdweg. Nog een klein stukje en we zijn weer terug op de camping.