Oostenrijk E-bike tour Zillertal

Van Fügen naar Mayrhofen over de Zillertalradweg

Het is maandag en vandaag worden de gehuurde e-bikes geleverd. Het was nog een hele klus om deze te kunnen huren. In het Zillertal was er geen verhuurder te vinden die nog e-bikes voor 8 dagen te huur had. Uiteindelijk vonden we op het internet een verhuurder in het Alpbachtal. Bij Rent A Bike Tirol konden we nog huren. De verhuur gaat via een website dus het blijft altijd maar de vraag hoe de kwaliteit is. Op de site zag het er goed uit. In dit geval is de kwaliteit uitstekend, we kregen e-bikes van het merk Raymon type Tourer. Nieuwe e-bikes met slechts 600 kilometer op de teller. De e-bikes worden tegen extra kosten op de camping afgeleverd. Een prima service. Voor diegene die eventueel een e-bike willen aanschaffen en in het Zillertal of Alpbachtal vakantie houden, aan het eind van het seizoen worden de e-bikes verkocht. 

De eerste dag hier en we hebben afgesproken om met Dieter en Petra, Duitse kennissen die we al een aantal jaren kennen van deze camping, naar Mayrhofen te fietsen. Wanneer we vertrek klaar zijn, komt Dieter met de mededeling dat zij nog niet willen vertrekken. Er is op de Bundesstrasse een ongeluk gebeurd en al het verkeer richting Fügen wordt door de politie over de smalle paralelweg langs de camping geleid. Dieter en Petra rijden op ligfietsen en vinden het te gevaarlijk om te vertrekken. De omleiding zou nog een tijdje duren dus besluiten zij om op de camping te blijven en gaan wij met zijn tweeën op pad. De agenten voor de camping verbieden ons om linksaf te slaan richting de Zillertalradweg.  Er rest ons niet anders om met het overige verkeer mee te rijden richting Fügen. De agenten houden het verkeer voor ons tegen zodat we de weg op kunnen. Ze houden het verkeer nog even langer op, zodat wij eerst wat vaart kunnen maken. Er is namelijk geen mogelijkheid voor auto’s om ons in te halen, daar is de weg te smal voor. Aan het eind van de weg slaan we rechtsaf richting Fügen. We maken een kleine klim richting Fügen centrum om daar uiteindelijk linksaf te slaan en onder een viaduct van de Bundesstrasse door, toch op de Zillertalradweg te komen. 

We bereiken de Zillertalradweg deze loopt van Strass tot aan Mayrhofen en is 31 kilometer lang. 

Het fietspad loopt door het brede dal en nodigt uit om heerlijk van het landschap te genieten
Toen wij dit fietspad voor het eerst reden rond het jaar 2000 was het nog een grindpad, nu is   bijna de gehele route geasfalteerd

Een groot deel van het fietspad loopt direct langs de rivier de Ziller. Aan deze rivier dankt het dal zijn naam. De oorsprong van de rivier ligt op 2270 meter hoogte in de Zillertaler Alpen net onder de Rauchkofel. De rivier wordt onderweg onder andere gevoed door de Zembach, Kaltenbach en Gerlosbach. 

We naderen de plaats Kaltenbach, hier is het station van de Zillertalbahn verlegd omdat er dubbelspoor aangelegd werd. Dit geeft de gekke situatie dat de spoorbaan en het stationsgebouw door een weg gescheiden zijn. 

In Kaltenbach is een prachtige oude houten brug die het voetpad met Stumm verbindt
Voor de geo cachers, er ligt hier een geo cache met de toepasselijke naam “meer Kalt als Stumm”.

Het fietspad is hier vernoemd naar Georg Totsching, een Oostenrijkse wielrenner uit Kaltenbach, actief als prof wielrenner van 1993 t/m 2006. Hij behoort tot het selecte gezelschap welke in de 3 grote rondes, de Tour de France, de Giro Italia en de ronde van Zwitserland een top 10 klassering behaalde. 

De Zillertal radweg staat overal goed aangegeven en bij ieder dorp kan je zien waar je je op de route bevindt. Ook bestaat er de mogelijkheid om bij ieder station de trein te pakken. Ook de fiets kan worden meegenomen tegen een kleine vergoeding. De fiets meenemen in de trein is in Oostenrijk veel gemakkelijker dan in Nederland. Misschien dat de NS eens moet kijken hoe het bij de ÖBB en Zillertalbahn is geregeld. 

Het traject tussen Kaltenbach en Aschau vinden wij langdradig. Een lang recht stuk waar weinig te genieten valt
We zijn inmiddels tussen Aschau en Zell am Ziller. Daar vinden wij het uitzicht weer aantrekkelijker
Aan beide zijden volop zicht op de bergen

We worden onderweg opgehouden door een boer die zijn koeien over het fietspad en de spoorbaan van het ene weiland naar het andere weiland drijft. Dan komt er een brug over de Ziller naast de spoorbrug. Deze is smal. Er is geen mogelijkheid om elkaar te passeren. Aan het einde moet je linksaf en dan direct steil naar beneden en een haakse bocht maken om onder een viaduct door weer verder te kunnen fietsen. Daarnaast staan hier veel mensen stil omdat ze de helling niet opkomen of de helling niet af durven door de haakse bocht. Het motto is dus oppassen!

We zijn in Zell, en voor wie onze website volgt, weet dat daar volgens ons de beste conditorei van het Zillertal gevestigd is. Een cappuccino met gebak nuttigen we bij Gredler. Peter gaat voor de Choco Banaan en Emmy voor de Baiser. Als je wilt weten hoe het smaakt, ga het eens proberen. 

Na een relaxte stop op het terras gaan we verder richting Mayrhofen. 

We komen in Schwendau hier start de skulpturenweg. Als fietser kom je niet langs alle kunstwerken

Het fietspad wordt namelijk gescheiden van het voetpad. Als je alle skulpturen wilt bekijken moet je gaan wandelen. Ons inziens is het de moeite waard. 

In de verte zien we de Penken al liggen

Vlak voor we in Mayrhofen aankomen wijken we een klein stukje van de route af om de Burgstallschrofen kapelle te bezoeken. We zijn er regelmatig langs gelopen aan de andere zijde van de Ziller maar hebben deze nog nooit bekeken. 

Deze kapel staat boven op een rots en is in 1844 gebouwd. Langs het pad naar boven is de kruisweg van Jesus uitgebeeld. 
We klimmen naar de kapel en nemen uiteraard ook een kijkje in de kapel
De kapel is in 1844 gebouwd en in 1991 gerenoveerd

Het is de moeite waard om naar boven te klimmen en de kapel te bekijken. 

Ook het uitzicht vanaf de heuvel waar de kapel ligt is de moeite waard. Je hebt zicht op de Ahorn, Penken en op de voorgrond Mayrhofen. 

Na dit korte uitstapje van de route gaan we verder naar Mayrhofen. We waren nog nooit bij de Erlebnis Sennerei. Naar aanleiding van goede mond op mond reclame besluiten we om hier te gaan lunchen. 

We kiezen voor een boerentoast met uien, spek en met kaas overbakken. Een aanrader. De Sennerei bezoeken slaan we over, dit bewaren we voor een volgende keer. 

De terugweg kiezen we voor een andere route dan de Zillertalradweg. We rijden door Hollenzen en Eckartau naar Ramsau. In Ramsau komen we dan uit op de Bundesstrasse. Om op de drukke weg te fietsen vinden we onveilig. Gelukkig loopt er een breed voetpad langs waar we dankbaar gebruik van maken. 

We blijven de secundaire wegen volgen en fietsen vervolgens langs de Rosenalmbahn in Zell, camping Aufenfeld om in het centrum van Stumm uit te komen.

In Stumm slaan we af om in Kaltenbach het laatste deel via de Zillertalradweg terug te rijden. 

Na de rotonde in Kaltenbach bereiken we de Zillertalradweg

We hebben het Rofan gebergte in zicht dit betekent dat we weer in de buurt van de camping Hell in Fügen zijn. 

Voor de afwisseling is het leuk om niet dezelfde route terug te fietsen als de heenweg echter over het fietspad is veiliger en rustiger.

We zijn weer terug op de camping, nu lekker zwemmen en douchen. Opnieuw een geslaagde dag.