Duitsland Forggensee

E-bike tour langs de meren in Allgäu

Onze laatste dag in Bayern voordat we ons verplaatsen naar Oostenrijk. Het is opnieuw heerlijk weer. Tijd om op de E-bikes te stappen en te gaan genieten. 

Dit keer rijden we de korte route naar Füssen. Deze loopt langs de tweede camping aan de Hopfensee. Deze camping ligt direct aan de Hopfensee. 

Vandaag een rondje langs de Forggensee, Illasbergsee, Kuhmoossee, Hegratsriedersee, Bannwaldsee en uiteraard de Hopfensee. 

Volgens de route beschrijving zouden we ook langs de Bannwaldsee rijden maar door een verkeerde afslag hebben wij deze niet gezien. Geen ramp, het meer is ons bekend want in de zomervakantie van 2019 hebben we hier gekampeerd. 

We komen langs het Festspielhaus in Füssen. Dit gebouw is prachtig gelegen aan de de Forggensee. Er staan grote reclameborden over een musical die wordt opgevoerd en gaat over koning Ludwig II van Beieren. Deze heeft ondermeer Schloss Neuschwanstein gebouwd, is krankzinnig verklaard en verdronken in de Starnbergersee. Ons vermoeden is, dat als deze musical in Nederland zou worden opgevoerd, Schloss Neuschwanstein door nog meer Nederlanders zal worden bezocht. 

De Forggensee is het meer wat wij vandaag het langste gaan volgen
De route gaat om het gehele meer
De Forggensee is een stuwmeer welke in 1954 ontstaan is

De rivier de Lech doorstroomt de Forggensee. De Lech zorgt er dan ook voor dat de Forggensee is gevuld met water. 

Klik op de afbeelding voor een panoramafoto

We komen langs een restaurant met een mooi terras. We verheugen ons al op een cappucinno, maar helaas voor ons heeft dit restaurant vandaag “Ruhetag”.

Er zit niets anders op dan verder te gaan en we bereiken Roßhaupten aan het einde van het meer. Helaas is er onderweg geen restaurant of café voor een drankje. 

Vanaf hier mogen we wat hoogtemeters maken om de Lechstaustufe te bereiken. 

De beklimming gaat over asfalt maar eerst rijden we nog over schotter
Klik op de afbeelding voor een panoramafoto

We komen langs een stenen draak. Hier blijkt de Roßhauptener Drachenweg te beginnen. Een voor volwassenen en kinderen aangelegde route van ongeveer 1,5 uur. Meer informatie hierover is op onderstaande foto’s te vinden. Klik op de foto’s om de tekst te kunnen lezen. Het lijkt ons voor kinderen een leuke en leerzame route.

We bereiken de Lechstaustufe, hier verlaat de rivier de Lech de Forggensee. 

Op de dam staat de frees welke gebruikt is bij de renovatie van de stuwmuur. De frees heeft 180 tanden en is gemaakt van een zeer hard metaal genaamd Widia. De freeskop weegt 40 ton en kan tot 70 meter diep graven.

Vanaf hier gaan we bergafwaarts richting het meer
Klik op de afbeelding voor een panoramafoto

Eindelijk komen we een uitspanning tegen waar we iets kunnen gebruiken.

Het is een kleine kiosk met terras. We drinken een cappuccino en vullen ons vocht aan met een zitronenlimo. Omdat het al lunchtijd is eten we ook een semmel met Frankfurter.

Klik op de afbeelding voor een panoramafoto

We komen langs een aanlegplaats van de rondvaartboot. Op de Forrggensee vaart een rondvaartboot waar je een kleine en grote rondvaart mee kan maken. De grote rondvaart duurt ongeveer 1,5 uur de kleine circa 1 uur. Er bestaat de mogelijkheid om onderweg uit en op te stappen. 

We vervolgen onze tour en komen nu langs de Illasbergsee, een zijmeer van de Forggensee. 

Klik op de afbeelding voor een panoramafoto

De routebeschrijving die wij volgen gaat voornamelijk over fietspaden maar ook over rustige secundaire wegen en een enkele keer zoals hier op een fietspad langs een drukke weg. 

Door een klein gehucht dalen we af naar het volgende meer op onze tocht, de Hergratsriedersee.

Bij dit meer leren we meer over de Drumlins. Een drumlin (afgeleid van het Iers-Gaelisch: droimnín, een langgerekte heuvel) is een langgerekte heuvel die gevormd werd door een gletsjer. De lange as van de drumlin is parallel met de richting van de stroming van het ijs, de stompe kant wijst in de richting van waar het ijs kwam. De drumlins werden onder het ijs gevormd en bestaan uit puin en stenen welke door de gletsjer opgestuwd werden. In het Alpenvoorland waar we nu zijn vindt je op diverse plaatsen deze drumlins. 

We passeren Schwangau waar we uiteraard een blik op Schloss Neuschwanstein krijgen

Volgens de route beschrijving zouden we ook langs de Bannwaldsee komen maar waarschijnlijk hebben we een aanwijzing gemist zodat we dit meer niet in zicht krijgen. 

Klik op de afbeelding voor een panoramafoto

Om Füssen te bereiken moeten er weer een paar hoogtemeters overwonnen worden. 

Via een brug over de Lech komen we Füssen binnen
Langs de Hopfensee keren we terug naar de camping

Het is onze laatste dag aan de Hopfensee. Morgen gaan we verder naar het Zillertal. We gaan ’s avonds uit eten in Hopfen am See en kunnen op de terugweg de Hopfensee in het donker fotograferen. 

De korte week in dit gebied is goed bevallen. Het is een gebied met veel mogelijkheden om te wandelen en te fietsen. Wij komen hier zeker weer terug.