Italië Leitenwaal en Bergwaal

Een mooie wandeling langs de walen bij Schluderns 

Onze eerste wandeling in Süd Tirol gaat over de waalwegen. In Süd Tirol vind je veel van dit soort wegen.

Een waal is een door mensen aangelegd irrigatiekanaal afgetapt uit een beek of rivier. In de Vinschgau de streek waar wij nu verblijven, valt door de geografische ligging, weinig neerslag. Om de gewassen toch van water te voorzien zijn er in de vorige eeuw ‘waalen’ aangelegd. De paden volgen de kronkelige loop van de eeuwenoude irrigatiekanalen, door wijngaarden, appelboomgaarden en kastanje bossen. De Waalen dienden om de velden en bergweiden te irrigeren. Het water werd vele kilometers door smalle kanalen geleid; de paden erlangs dienden hoofdzakelijk voor onderhoudsdoeleinden. Veel van deze irrigatiekanalen zijn nog steeds in gebruik.

Vandaag rijden we naar Schluderns en zoeken een parkeerplaats bij het Schludernserpark.
Door het park lopen we naar de start van onze wandeling.Via weg 18 de Kalvarienberg,  een smal pad,  gaan we omhoog,  tot we Ganglegg bereiken.
De Ganglegg is een reconstructie vanuit de bronstijd en laat zien hoe de huizen er toen uit zagen.  Het is de best bewaarde uit de brons en ijstijd. 
Iets boven dit “openluchtmuseum” begint de eerste waalweg van vandaag de Leitenwaal.
Tussen de oeroude lariksen door wandelen we tot aan de brug over de Saldurbach.

We horen het water in de klamm ruisen en bruisen. De klamm is niet toegankelijk wel staat er een bankje waar we dankbaar gebruik van maken om te lunchen.

Onze wandeling gaat verder over de Bergwaal.
Ook deze waal is nog volop in gebruik als irrigatiekanaal. De waal eindigt bij het Vernalhof.
Vanaf hier gaat het bergafwaarts richting slot Churburg.
Dit slot is te bezichtigen, echter honden zijn niet toegestaan, daarom gaan wij verder en komen uit in het kleine centrum van  Schluderns.

Hier ploffen we lekker op het terras neer en eten een heerlijke ijscoupe.