Oostenrijk Schleierwasserfall Vogellehrpfad / Naturerlebnisweg

Waterval en educatiefpad in de omgeving van Hart en Uderns 

Woensdag 25 augustus 2010

Na de rustdag van gisteren waarbij wij een bezoekje aan Mayrhofen brachten en voor de rest lekker luierde is het vandaag weer tijd voor een uitstapje. We hebben om 10.00 afgesproken bij het station van Uderns met Kurt, Kathleen en hun kinderen Arne, Jens en Ferre. Kurt en Kathleen kennen we van de Alpenfreaks. Zij zijn net als wij in het Zillertal op vakantie. We spreken af bij het station omdat hier voldoende parkeergelegenheid is en tevens een goed uitgangspunt is voor onze wandeling van vandaag. 

De wandeling brengt ons naar de Schleierfall. Dit is de hoogste waterval in het Zillertal. Ook gaat de wandeling die een rondwandeling is over de Naturerlebnisweg en Vogellehrpfad. Voor de totale wandeling staat 2,5 uur. Onderweg is er allerlei informatie over de natuur te vinden. Verder staan er allerlei attributen langs de wandelroute die het een en ander voor de kinderen maar ook voor de volwassenen inzichtelijk maken.

Voor we starten maken we eerst een cappucinostop bij Restaurant Cafe Almdiele. Acheraf blijkt hier de Zillertalervogelwelt te zijn. Wij waren echter zo verdiept in onze gesprekken dat we aan dit feit voorbij gegaan zijn. 

Vanaf de Almdiele loopt het pad ligt stijgend naar boven. Na enkele meters eindigt de asfaltweg en wordt het een echt pad. Op het eerste gedeelte welke het Vogellehrpfad is word allerlei informatie gegeven over de vogels die in de natuur in Tirol voor komen. Het gaat om 44 soorten welke allemaal langs dit pad aan je voorgesteld worden. Verder zijn er 15 stations langs het naturlehrpfad die je de natuur laten beleven. De jongens vermaken zich uitstekend. 

Op de foto een speeltoestel wat een spinnenweb moet voorstellen. De bedoeling is dat je zonder het touw aan te raken er tussen door wurmt. Het lukt de mannen uitstekend. 

Na 30 minuutjes bereiken we de Schleierwasserfall. Met zijn 90 meter valhoogte is deze de hoogste van het Zillertal. 

Bij de wasserfall is een bankje neergezet waar je kan picknicken. De eerste boterham wordt hier door ons genuttigd. Nadat de inwendige mens versterkt is gaat de wandeling verder. Het landschap is afwisselend, bos, almweiden wisselen elkaar af. In het kader van de natuurbeleving is er ook een touwbrug gebouwd. Wie dit te eng vindt kan ook de gewone houten brug benutten.

Als we het bos uitkomen kijken we het dal in. Aan de overkant van het dal ligt Fügen .
Daluitwaarts zien we het Rofangebergte. 

We vervolgens onze weg en bij het laatste station van de Naturlehrpfad gebruiken we de lunch. De jongens vermaken zich door in de boomstronken te klimmen die als uitkijktoren dienen. Dat niet alleen kleine jongens klimmen leuk vinden blijkt uit onderstaande foto.

Xela die bijna 6 maanden oud is blijkt heel verstandig te zijn. Terwijl wij smikkelen van ons broodje neemt zij haar rust en ligt op het pad een schoonheidsslaapje te doen.

Vanaf de laatste attractie van het Naturlehrpfad komen we op een niet erg druk bereden asfaltweg die naar Hart gaat. Wij laten het dorpje Hart rechts liggen en vervolgen onze weg naar beneden. We komen uit bij de Ziller. Jammer genoeg loopt het pad niet direct langs de Ziller maar over het asfalt. Het is erg warm en Xela laat duidelijk merken dat wandelen langs een drukke asfaltweg niet haar ding is.

Vermoeid maar voldaan komen we bij de auto’s terug. Als afsluiting rijden we naar Zell am Ziller om bij conditorei Gredler op het terras een ijsje te eten. Je kan zien dat het warme weer mensen naar het terras lokt. Wanneer we in Zell am Ziller aankomen zit het terras bomvol en kunnen we met moeite een plekje vinden. 

Een leuke dag samen met de Smetjes zit er op. Kurt, Kathleen, Arne, Jens en Ferre bedankt voor de gezellige dag.