Oostenrijk Pletzachalm bij Pertisau am Achensee

Ontspannen wandelen over de Seebergsteig 

Donderdag 26 augustus 2010 

Na de gezellige dag van gisteren met de “Smetjes” vandaag een kleine wandeling. Xela is tenslotte pas 6 maanden en kan niet dagelijks een langere wandeling maken. 

Voor de middag genieten we van de zon die heerlijk op de camping schijnt. In de middag besluiten we toch nog even op stap te gaan.

We nemen de auto en rijden daluitwaarts over de drukke Zillertaler bundesstrasse. Bij de snelweg rijden we rechtdoor richting de Achensee. Ons doel voor vandaag is Pertisau. Hier kan je diverse kleinere, kleine en grote wandelingen maken.  Vandaag maken we een lichte middagwandeling te. We parkeren de auto voor in Pertisau op de parkeerplaats van de Achenseeschiffahrt.  Vroeger stond hier personeel dat het parkeergeld incasseerde tegenwoordig een slagboom met een kaartautomaat. Het parkeergeld wordt nu achteraf geïnd en het tarief is verhoogd. Tenslotte moeten de investeringen eruit gehaald worden.

De wandeling start direct vanaf de parkeerplaats over een smal pad gaat het richting Gerntal. In het Gerntal liggen drie almen, Alpengasthof Pletzach, Pletachalm en Gernalm. 

Gezien het late tijdstip wandelen wij tot de Pletzachalm en ploffen daar 60 minuten na vertrek op het terras neer. Op het balkon hebben we een heerlijk uitzicht. De Pletzachalm ligt namelijk tussen de twee bergtoppen Seebergspitz (2083 meter) en Mondscheinspitze (2105 meter) in.

We worden bediend door een wirtin die daar samen met de kinderen in de zomer woont, haar zoon is inmiddels ook op een leeftijd dat hij de handen uit de mouwen mag steken. Voordat wij wat kunnen bestellen komt ze al met een schotel water voor Xela aan. 

De bediening is vriendelijk en de Hollündersaft gaat er prima in. We zouden nog lang van het uitzicht kunnen genieten maar inmiddels is het langzaam tijd om te vertrekken het is al 16.00 uur. 

Ook Xela is weer een beetje bijgekomen en wil graag de terugweg aanvangen. Het bevalt mevrouw wel want ze mag los lopen. Dit is de tweede keer deze vakantie en zij luistert tot nu toe prima. 

Naar ons gevoel vlugger als op de heenweg zijn we bij de parkeerplaats van de loipenstube Hier verlaten wij de Seebergsteig om door het dorp Pertisau terug te lopen. Als we opzij kijken hebben we onderstaand prachtig beeld voor ons.

In de jaren 80 waren wij regelmatig in Pertisau op vakantie. Zowel in de zomer als in de winter. Het is altijd leuk om te zien hoe een dorp verandert in de loop der jaren. Dat niet iedere verandering een verbetering is moeten we maar op de koop toenemen. 

We slenteren door Pertisau en nemen nog een kijkje bij de kerk waar ’s middags om 12.00 het Ave Maria uit klinkt in diverse uitvoeringen. 

Om de dag in stijl af te sluiten drinken we nog een ijskoffie op het terras van de conditorei aan het meer. Xela is moe en mag bij uitzondering even op schoot zitten. Tijd om naar de camping terug te keren. Een warme dag zit er op.