Oostenrijk Kitzbühel en Schwarzsee

Flaneren in het centrum en wandeling rond het meer

Donderdag 9 september 2010 

Vandaag opnieuw een dag waarbij het weer niet optimaal is. Wij kiezen er vandaag voor om een stukje in de auto te stappen en richting de Wilde Kaiser te rijden. We bezoeken het centrum van Kitzbühel en maken een wandeling rond de nabij gelegen Schwarzsee. Letterlijke vertaling zwarte meer. Het meer dankt zijn naam aan de kleur. Het water lijkt donker zo wat zwart van kleur. Dit komt omdat het een Moorsee is. Een Moorsee is een meer in een moerasgebied, de bodem bestaat uit veen, vandaar de zwarte kleur. Schwarzsee is het warmste meer van Tirol. Allereerst parkeren we de auto net buiten Kitzbühel. Hier is het parkeren gratis en de wandeling naar het stadscentrum is maar tien minuten. 

Door een parkje bereiken we het oude centrum van Kitzbühel. Het centrum is een voetgangerszone dus lekker relaxt rond slenteren. Het enige waar je voor op moet passen zijn de koetsjes. Net als in Salzburg en Wenen mogen deze wel het autovrije centrum in. Onder ieder paardenkont hangt een zak waarin de vijgen worden opgevangen. Wat zou dat een uitkomst zijn als dat bij ons in het Waterland ook werd verplicht, net zoals de hondenpoep opruimplicht. Wij gaan zoals altijd op zoek naar een conditorei voor onze dagelijkse caffeine shot. Eenn conditorei die ons aanstaat vinden we niet maar wel een pizzeria met heerlijke cappuccino. We zitten op het terras en vermaken ons met het bekijken van anderen. In Kitzbühel kijk je de ogen uit. Het chique publiek komt hier om de portemonnee leeg te maken. Neem maar van ons aan dat zij niet op bergschoenen lopen. Je vindt een aantal winkels die niet voor onze beurs zijn weggelegd. 

Na due cappuccini maken we een rondje door het stadje. Er zijn fraaie schilderingen en mozaïeken te vinden. Onderstaande tegel vind je op een gevel en geeft de omvang van Kitzbühel in 1620 weer. 

De genoemde Andreas Faistenberger leefde in de 17e en 18e eeuw. Hij werd ook behoorlijk oud want hij stierf in 1735 op 89 jarige leeftijd. Hij werd geboren in Kitzbühel en maakte furore als schilder en beeldhouwer. 

Na de stadswandeling willen we nog even een lekker rondje met Xela lopen. De Schwarzsee ligt in de buurt van Kitzbühel en een uitstekende locatie om Xela haar uitgebreide beweging te geven. We parkeren de auto bij het strandbad en tot onze grote verbazing mag de knip ook hier dicht blijven. Dat is in de zomermaanden bij hogere temperaturen wel anders. De Schwarzsee is dan een heerlijke plaats om even af te koelen in het zeer schone water. 

Je kan vanaf de parkeerplaats aan de Schwarzsee een rondwandeling om het meer maken. Laat je niet weerhouden door het feit dat het eerste gedeelte langs de achtertuinen gaat van de daar staande huizen. Na circa 5 minuten sta je aan het meer en loop je bijna het hele traject langs het water. 

Xela bevalt het uitstekend bij het meer, beter in ieder geval dan in de grote stad. Zij verwacht dat ze los mag maar als wij een bord zien dat honden aan de lijn moeten en overtredingen bestraft worden met een flinke geldboete zal ze toch echt aan de riem moeten blijven. 

Op bovenstaande foto zie je halverwege het restaurant liggen. Hier gaan wij natuurlijk even lekker zitten en ontspannen. We wandelen langs het meer en genieten van het weer. Het is niet meer hoog zomers maar een aangename temperatuur om buiten te verblijven. 

Langs het meer zien we diverse planten en bloemen. Ook hier is net als aan het stuwmeer in Gerlos goed te zien dat de herfst zijn intrede gedaan heeft. 

We wandelen tot aan het restaurant en kunnen daar onder de luifel heerlijk uit de wind zitten. We kijken uit over het meer. We zien een enkeling nog het water in gaan. Wat ons betreft is de luchttemperatuur daar te koud voor. 

Na ons terrasbezoek maken we het rondje af en wandelen terug naar de parkeerplaats. We genieten na van een heerlijke rustige dag en rijden terug naar de camping.