Oostenrijk Schlegeisstausee en Dominkushütte 2010

Over de tolweg naar de Schlegeisstausee en bezoek aan de Dominikushütte 

Zondag 12 september 2010 

Deze zondag is het laatste weekend in ons geliefde Zillertal. Het weer ziet er veel belovend uit dus tijd om naar de Schlegeis Stausee te rijden. Het doel van ons bezoek is twee ledig. Enerzijds om te genieten van het mooie uitzicht aldaar, anderzijds even bijkletsen met Heiko en Juliette Lapp. Zij hebben al een aantal jaren een aantal appartementen in Finkenberg waar het goed toeven is.  

www.landhaussonnenschein.at

Tevens zijn zij sinds 2010 de trotse eigenaren van de Dominikushütte. Deze hut is prachtig gelegen aan de Schlegeisstausee. Ziij verblijven daar de hele zomer. Wij rijden via Mayrhofen en Ginzling naar de tolweg die naar de Schlegeisstausee voert. De tolweg is in het begin smal, daarom wordt er vanaf het tolhuisje tot na de tunnels het verkeer geregeld d.m.v. verkeerslichten. 

http://www.dominikushuette.at/

Het is hard werken voor de familie maar uit het gesprek wat wij voeren blijkt dat zij het erg leuk vinden.

De hut is mooi gelegen en heeft een fijn terras met een prachtig uitzicht over de Schlegeisstausee. Je kijkt uit over het meer en de rond omliggende toppen.

De hut is in trek bij dagjes mensen die een kleine wandeling maken maar ook bij degene die een huttentocht houden en een goede plaats om te overnachten zoeken. Vanaf de Schlegeisstausee zijn onder andere het Friesenberghaus (2498 meter), Pfitscher-Joch-Haus (2.237 meter), Olpererhütte (2389 meter) bereikbaar. 

Wij genieten op het terras van het uitzicht en kletsen voor zover dit mogelijk is tussendoor met Heiko en Juliette. Zij hebben het erg druk, het terras is vol en iedereen wil natuurlijk zijn natje en droogje. Dit komt tot uiting in de gelagzaal deze is leeg.

Nadat wij de nodige cafeïne in de vorm van cappuccino genuttigd hebben gaan we een stukje wandelen. We lopen langs het stuwmeer in de richting van de Zamser grund. Hier waren we ooit al om de wandeling naar het Pfisterjochhaus te wandelen.

We wandelen langs diverse watervallen die in het stuwmeer uitkomen. We slaan dit keer niet af naar de Zamser grund maar laten de kiosk rechts liggen en wandelen verder over het pad dat naar het Friesenberghaus gaat. 

Hier vandaan hebben we opnieuw een blik op de Dominikushütte. Uiteraard zetten we dit op de foto. 

Verscholen in een hoekje achter één van de hutten ligt op een plateautje een gedenkkapel. Hier worden de werkers herdacht die bij de aanleg van dit stuwmeer tussen 1963 en 1971 zijn gestorven. 

Vanaf deze kant van het meer kijk je tegen de muur van het stuwmeer aan. Als je deze zo op de onderstaande foto bekijkt kan je niet voorstellen dat deze vanaf de andere kant zo hoog is. 

We wandelen op ons gemak terug en zitten nog een tijdje op het gezellige terras van de Dominikushut. Tegen vijven wordt het langzaam tijd om terug te gaan naar de camping. We nemen afscheid van de Lappjes en rijden over de tolweg naar beneden. Natuurlijk moeten we 20 minuten wachten voor het verkeerslicht, maar na zo’n heerlijke dag, wie maalt daar nu om?