Oostenrijk E-bike tour Fügen naar Schwaz en weer retour

Bezoek aan de Silberstadt Schwaz

Wanneer we ’s morgens opstaan blijkt helaas de weersvoorspelling te kloppen. Er komt een regenfront aan die langdurig, voor meerdere dagen is. Het is vandaag woensdag, het regent nog niet maar voor je gevoel kan je de regen grijpen.

We besluiten om toch op de e-bike te stappen. We pakken het regenjack en de regenbroek in, die gaan we vast en zeker vandaag nodig hebben. We fietsen het dal uit en willen langs de Innradweg richting Innsbruck gaan. Niet dat we tot aan Innsbruck willen fietsen maar meer met de gedachten dat wanneer het hard gaat regenen we eenvoudig in één van de plaatsen met de trein terug kunnen. Met de fiets in de trein in Oostenrijk is heel gemakkelijk. De NS mag wel eens in Oostenrijk gaan kijken hoe het hier geregeld is. Als de regering wil dat we meer gebruik gaan maken van het OV en ook dat we meer fietsen, zal er echt iets moeten worden gedaan aan de vervoersmogelijkheden van de fiets met de trein.

We komen door Schlitters, hier zijn we al regelmatig doorheen gereden maar hebben we de kerk nog nooit bezichtigd. Na een korte klim komen we bij de kerk aan. Helaas is deze gesloten, dit is bijzonder want bijna alle kerken in Oostenrijk zijn vrij toegankelijk.

Bij de kerk komen we een gedenksteen tegen. Hier blijkt dat bij de Tiroler vrijheidstrijd in 1809 er 55 van de 78 huizen van het dorp platgebrand werden. Een stukje geschiedenis waar wij niets van weten. Wel kennen we de vrijheidsstrijd van de Tirolers. In Innsbruck zijn we naar het Tirol Panorama met het Kaiserjäger museum geweest, waar de vrijheidsstrijd in een panorama schilderij is vastgelegd. Wie interesse heeft hier vind je het verslag.

Muurschildering op de kerk van Schlitters

We vervolgen onze weg daluitwaarts en komen langs de Schlitterersee. Hier is het nu uitgestorven. Bij mooi weer wordt dit meer druk bezocht.

Bij het meer is een speeltuin en een imbiss met terras. Opvallend is dat het water laag staat. Ook Oostenrijk heeft dit jaar langere droge perioden gehad met zeer warm weer.

Bij Strass rijden we het Zillertal uit en komen op de Innradweg.

We fietsen over de Innradweg richting Innsbruck. Onderweg krijgen we de eerste regen over ons heen. We besluiten in Schwaz dat het genoeg is en lassen daar een pauze in om na de pauze terug te fietsen naar het Zillertal.

Schwaz wordt de Silberstadt (Zilverstad) genoemd vanwege de zilvermijn die ervoor zorgde dat Schwaz een hele rijke gemeente in de middeleeuwen werd. Met 20.000 inwoners was het in de 15e en 16e eeuw veruit de grootste stad van Tirol en na Wenen de tweede stad van Oostenrijk. De stad ligt tegen een heuvel gebouwd. De zilvermijn is niet meer in gebruik maar kan nog steeds bezichtigd worden. Meer info vind je hier.

We bezichtigen de Pfarrkirche Maria Himmelfahrt. Deze kerk is gebouwd in de laat gotische tijd en is één van de belangrijkste overblijfselen uit die tijd.

De kerk heeft vier beuken en twee hoofdaltaren en is rijkelijk gedecoreerd.

Op de zijwand is de kruistocht van Christus afgebeeld.

in het midden van de kerk staat een groot doopvont.

Het huidige hoofdaltaar werd gebouwd in de loop van de neogotiek van 1911-1913. Het ontwerp kwam van Josef Schmid, het architectonische deel werd uitgevoerd door de altaarbouwer Ludwig Plattner uit Stans . Het gevleugelde altaar toont de hemelvaart van Maria.

Het orgel van de kerk is één van de grootste van Tirol.

We verlaten de kerk en lopen het oude centrum in.

Het is woensdag en erg rustig in het centrum. Ook hier leegstand van een aantal winkels. Tot onze verbazing treffen we hier ook een filiaal van de Erlebnissennerei in Mayrhofen aan. Aangezien je daar lekker kan eten en het lunchtijd is lassen we daar een stop in om een klein hapje te eten.

We eten een tosti en drinken een spezi om het vocht aan te vullen.

Over Schwaz waakt Burg Freundsberg welke in het jaar 1150 werd gebouwd door de heren van Freundsberg. Burg Freundsberg ligt 675 meter boven zeeniveau. Oorspronkelijk bestond het kasteel uit een enkele donjon, die tot op heden nog intact is. De kapel ernaast werd later gebouwd in het jaar 1177. In Pill een dorpje naast Schwaz is een stoeltjeslift naar het Kellerjoch. Voor de mensen die de wandeling vanuit het bergstation van het Spieljoch in Fügen te lang vinden is de stoeltjeslift in Pill een optie om toch op het Kellerjoch en naar de Kellerjoch kapel te komen.

We fietsen op ons gemak terug en zien dat we het Zillertal naderen doordat we Maria Brettfal zien liggen. Je kan hier een mooie wandeling naar toe maken (zie ons verslag).

We fietsen over de Zillertalradweg. Achter in het Zillertal lijkt het alsof het al regent maar bij ons is het nog steeds droog.

Het fietspad loopt direct langs de beek, als je voor in het Zillertal de dorpen wilt bezoeken, moet je het fietspad verlaten. De dorpen Schlitters en Fügen bezoeken tijdens de middagspits is ons inziens geen optie. De wegen door de dorpen worden gebruikt door forensen die de hoofdweg vermijden als er file is. Op de smalle wegen is het fietsen dan niet prettig.

We laten de Schlitterersee achter ons en zijn bijna weer op uitgangspunt camping Hell.

We bereiken op een paar spetters na droog de camping.

Na bijna 40 kilometer zijn we weer terug op de camping. De komende dagen worden regendagen, maar eens kijken hoe we deze gaan invullen.