Oostenrijk terugreis zomervakantie 2022

Bezoek aan het historische centrum van Wertheim

Stop bij de Sylvensteinsee.

Aan alle mooie liedjes komt een einde, dus ook aan onze zomervakantie 2022. Hebben we op de heenweg de campings gereserveerd. Voor de terugweg, het is inmiddels half september, gaan we er vanuit dat er op de campings plaats is. We rijden het eerste gedeelte net als op de heenreis binnendoor over de Achenpas en over tweebaanswegen naar de A96 in Landsberg am Lech om via de A96 op de A7 komen. Hiermee vermijden we de drukke rondweg om München dan wel de Fernpass. We stoppen nog bij Sylvensteinstausee. Meer info over dit meer op deze pagina van onze fietstocht in juli.

Ingang Azur camping Wertheim.

Na een dagje sturen komen we aan bij Azur camping Wertheim om te overnachten. Volgens de website een camping met restaurant. Helaas is het restaurant gesloten bij gebrek aan personeel. Met als gevolg dat we nadat de caravan is neergezet, toch weer in de auto moeten stappen om ergens een hapje te eten. Voordeel is wel dat we anders het historische centrum van Wertheim niet gezien zouden hebben.

De camping ligt langs de Main in een buitenwijk van Wertheim. Naar het centrum rijd je met de auto in ongeveer 10 minuten. Parkeren kan in de parkeergarage tegen betaling. De garage is gemaakt in een oude atoombunker uit de tijd van de koude oorlog. Het geheel is slecht verlicht en voelt ongemakkelijk aan. Zoals in veel parkeergarages en op parkeerplaatsen aan de autobahn in Duitsland, zijn er parkeerplaatsen voor vrouwen dicht bij de in-/uitgang van de parkeergarages of bij de wegrestaurants.

Vanuit de parkeergarage lopen we omhoog richting het kasteel. Omdat het inmiddels tijd is om een hapje te eten laten we het kasteel links liggen en dalen af naar het historische centrum.

Via de trappen dalen we af naar het oude centrum.

Wertheim is de noordelijkste stad van het bondsland Baden-Württemberg en ligt direct aan de grens met Beieren. De stad van bijna 22.500 inwoners ligt aan de Romantische Strasse. Wertheim ligt aan de monding van de Tauber in de Main en op de uitlopers van het Odenwald en de Spessart aan de overzijde van de Main.

De gemeente Wertheim bestaat uit vijftien kernen. Na een gemeentelijke herindeling in de jaren zeventig vormen de vijftien oorspronkelijk zelfstandige gemeenten, één nieuwe gemeente.

De stad Wertheim werd waarschijnlijk in de zevende of achtste eeuw gesticht. Vanaf de vroege twaalfde eeuw nam een gravengeslacht de naam Wertheim aan. Op de rechter oever van de Tauber bij de monding bouwde zij een burcht.

In 1363 verkreeg Wertheim het recht om munten te slaan. In de zestiende eeuw stierf het geslacht Wertheim uit en kwam de stad in bezit van de familie zu Stolberg en vervolgens van Löwenstein.

Aan het begin van de zeventiende eeuw liet de bisschop van Würzburg, Wertheim belegeren in de zogenoemde Würzburger Fehde (vete). Het gevolg van de strijd was dat delen van Wertheim onder Würzburger bestuur kwam. Dat werd echter door het graafschap Wertheim tot in de achttiende eeuw aangevochten.

Blikvanger in het oude centrum is de Evangelische Stiftskirche. We nemen een kijkje in de kerk en zijn verbaasd over de decoratie van de kerk.

Bijzonder aan de kerk is dat de toren apart van het schip staat en niet vanuit de kerk betreden kan worden.

In 1481 benoemde paus Sixtus IV, de Pfarrkirche tot Stiftskirche. Na een persoonlijke ontmoeting van de graaf van Wertheim in 1521 met Martin Luther verordende de graaf de evangelische religie. Hierdoor werd de katholieke kerk een evangelische kerk.

In 2016 kreeg de stad Wertheim het predikaat “Reformationstadt von Europa”.

We wandelen het oude centrum binnen dat een voetgangersgebied is.

Op het marktplein vind je een aantal restaurants en kleine winkeltjes.

De oude stad van Wertheim, vlak boven de monding van de Tauber, bestaat vooral uit middeleeuwse steegjes met vanaf de eerste verdieping uitspringende vakwerkhuizen.

Inmiddels knorren onze magen en gaan we op zoek naar een restaurant.

We komen terecht bij een pizzeria. De kwaliteit van het gebodene valt tegen, we hadden beter voor één van de traditionele Duitse restaurant kunnen kiezen.

Na het eten maken we nog een rondje door het kleine centrum.

Om de parkeergarage te bereiken moeten we weer alle trappen oplopen om bij de ingang te komen.

Op onze weg naar de garage komen we langs de Killianskapelle. Deze kapel die onder monumentenzorg valt is gebouwd in 1472

In 2020 werd de kapel met behulp van een fonds van binnen gerenoveerd.

De kapel behoort tot één van de belangrijkste ‘Doppelkapelle’ van Duitsland

Een “Doppelkapelle” is een bijzondere bouwstijl uit de middeleeuwen.

We verlaten het oude centrum zoals we gekomen zijn over de trappen.

Terug op de camping hebben we een rustige avond om de volgende dag weer fris op pad te gaan.

We rijden niet direct naar huis maar overnachten nog op camping Heidehof in Limburg. Op camping Heidehof zien we weer vele gasten die zich verkleden en voor een weekend hebben geboekt om een bezoek te brengen aan Elfia in Arcen. Het is ieder jaar weer heel leuk om te zien hoe mensen veranderen in één van de vele fantasy karakters. Na deze overnachting zit de vakantie erop en wacht het reguliere leven weer.