Oostenrijk Hintersee aan de Felbertauernstrasse

Bezoek aan Mittersil

Vandaag staat een uitstapje naar het Salzburgerland op het programma. Onze Limburgse vrienden Marie-Louise en Drees zijn op vakantie in de buurt van Matrei in Osttirol. Omdat we in dezelfde periode in Oostenrijk zijn, hebben we afgesproken om elkaar te ontmoeten en met elkaar een wandeling te maken. We spreken voor ons beiden halverwege de afstand af. Aan de Felbertauernstrasse bij de Hintersee. Dit is voor ons circa 1,5 uur rijden over tweebaanswegen.

We arriveren bij de Hintersee welke in het Nationalpark Hohe Tauern ligt. Het laatste deel van de route vanaf de hoofdweg tot aan de parkeerplaats gaat over een smalle bergweg. Voor mensen met zwakke zenuwen geen aanrader. Het National Park Hohe Tauern is met een oppervlakte van 1.856 km2, één van de grootste natuurgebieden van Europa en het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen. Het park kent vele hoogtepunten zoals de hoogste berg van Oostenrijk: de Grossglockner (3789 m), de langste gletsjer van de Oostalpen: de Pasterzengletsjer en de hoogste watervallen van Europa: de Krimmler watervallen. Bron https://www.hohetauern.nl/

Onze Limburgse vrienden zijn al gearriveerd. Nadat we de auto geparkeerd hebben is de eerste gang naar de parkeerautomaat, want zoals op zoveel plaatsen in Oostenrijk die door toeristen bezocht worden, is het betaald parkeren . Dit keer hebben we geluk, een groot plakkaat meldt dat de automaat defect is en parkeren tot nader order gratis is.

Een lange wandeling is door een blessure bij Marie-Louise niet mogelijk. We wandelen daarom op ons gemak naar het jausenstation Gamsblickhütte. Een wandeling van 15 minuten maar die langer in beslag neemt doordat de fotocamera overuren maakt.

Aan het begin van het meer staat een groot boek met informatie over de omgeving.

De Hintersee ligt op 1.313 m hoogte. Het bergmeer is in 1495 ontstaan ​​na een enorme instorting. Met een lengte van ongeveer 550 m en een diepte van 10 m is de Hintersee het grootste meer van Mittersill. Het water is zo helder dat je de bodem kunt zien.

De omgeving van het meer biedt een prachtig uitzicht op de Schleierwasserfall met een valhoogte van 80 meter. Ten zuiden van de Hintersee ligt de Tauernkogel (2989 m).

De Hintersee en zijn prachtige omgeving met bossen, alpenweiden en rotsachtige hellingen is in 1933 tot natuurmonument verklaard door de regering van Salzburg.

We zijn bij het jausenstation. Het staat bekend om de Oostenrijkse specialiteiten die op de menukaart staan.

Wie naar de wc moet mag nog een stukje verder lopen dan de hut.

Vanaf de wc kan je door het hartje naar buiten kijken.

We zitten geruime tijd op het terras en genieten van de specialiteiten.

Na het terrasbezoek besluiten we toch nog een kleine ronde langs het meer te maken.

We dachten dat we een ronde rondom het meer konden lopen maar dit is helaas niet het geval. Er loopt een pad deels langs het meer. De andere zijde van het meer bestaat uit een gebied dat regelmatig onder water staat en de ondergrond is daardoor niet betrouwbaar. Het is gedeeltelijk een moerasgebied.

Het pad start vlakbij de parkeerplaats en loopt door het bos langs het meer.

Ondanks dat er een aantal grote elektriciteitsmasten door het natuurgebied lopen is dit niet storend.

Het water is zo helder dat je de vissen kan zien.

Het meer is ook geliefd bij vliegvissers welke met hun waad-pakken in het ondiepe gedeelte gaan staan.

We klimmen een klein stukje en krijgen als beloning nog een beter zicht op het meer.

We zien de Schleierwasserfall liggen.

Na de kleine wandeling bij het meer komen we terug op ons uitgangspunt, de parkeerplaats. We rijden gezamenlijk naar het plaatsje Mittersil om daar een ijsje te eten en een aantal geocaches te zoeken.

Mittersil

Na een uitstekende ijscoupe op het terras van een Italiaanse ijssalon maken we een rondje door een park waar een zogenaamde “teich” is aangelegd.

We vinden een geocache bij het “tor zu zukunft”.

We wandelen op ons gemak in het park.

Ondanks dat het park in het centrum ligt heb je toch uitzicht op de bergen.

Na een gezellige dag nemen we afscheid van Marie-Louise en Drees. We rijden terug naar de camping in het Zillertal.