Oostenrijk Turracher Höhe

Wandeling rondom de meren op de Turracher Höhe 

Vandaag hebben we onze keuze laten vallen op een wandeling op de Turracher Höhe De Turracher Höhe is een bergpas tussen Karinthië en de provincie Stiermarken. 

De Turracher Höhe ligt op een hoogte van 1763 meter. Beneden in het dal is het aangenaam en zonnig weer maar zodra we via de steile weg de pashoogte bereiken is het fris en kil. 

We parkeren de auto en gaan op zoek naar de plek waar onze wandeling zou moeten starten. We hebben de wandeling uit het wandelboekje van Rother, ondanks dat het duidelijk beschreven staat moeten we toch even zoeken waar het startpunt is. 

Voor de oplettende kijker, een aantal foto’s op deze pagina zijn voorzien van speciale effecten. Dat krijg je als je een nieuwe camera hebt en deze per abuis op een verkeerde stand zet. Omdat de foto’s een goed beeld van de wandeling geven hebben we besloten om deze toch te gebruiken. 

We gaan bergop en kijken over het dal in de richting van de provincie Stiermarken. 
Het eerste gedeelte van de wandeling gaat over een schotterweg (grindweg). 
Daarna gaat het door moerasachtig terrein verder. 
Om te voorkomen dat iedereen tot zijn enkels weg zakt zijn er vlonders gelegd. 
Men laat hier de natuur zijn gang gaan en daarom zie je ook de dode bomen nog gewoon staan. 
Ondanks dat het pas augustus is zijn er door de natte zomer al flink veel paddenstoelen. 
We bereiken de Turracher Schwarzsee.
Dit meer is 2,6 hectare groot en ligt op een hoogte van 1840 meter.
Het meer dankt zijn naam aan de kleur welke veroorzaakt word door de overwegende moerasachtige bodem.
Bij de Schwarzsee vinden we een bankje waar we onze lunch nuttigen.
De omgeving is prachtig en relatief dicht bij de drukke pasweg verwacht je niet zo’n natuurgebied

De wandeling welke wij lopen is een deel van de 3 Seen weg. Het derde meer is de Grünsee, maar omdat de temperatuur door de hoogte hier niet aangenaam is laten we deze voor wat het is. We maken gebruik van de afkorting en keren langs de Turrachersee terug naar onze auto.

De wandeling is aan te bevelen houdt er echter wel rekening mee dat door de hoogte de temperatuur een stuk lager is dan in het dal.

Het laatste stuk van de wandeling gaat langs de Turrachersee. Deze is 19,4 hectare groot. Heeft op het diepste punt een diepte van 33 meter. De doorsnee diepte is 13,6 meter. Als zwemmeer is dit meer ongeschikt omdat deze een maximum temperatuur van 18 graden bereikt. Toch is er een uitzondering, aan de zuidelijke oever heeft een hotel een stuk van 10 bij 25 meter afgeschut en zorgt ervoor met een warmtepomp dat het water daar 28 tot 30 graden is!