Oostenrijk Kaisertal

Voor velen een onbekend dal in de buurt van Kufstein 

We hebben vandaag afgesproken met Erwin en Christl onze Oostenrijkse vrienden. Beiden zijn op jonge leeftijd met pensioen gegaan en fervent geocachers. Wanneer je met hun op stap gaat willen zij ergens heen waar ook een aantal Geocaches te vinden zijn. Dit keer is hun oog gevallen op het Kaisertal. Vanaf de snelweg afslag Kufstein Noord nemen. Op de kruising linksaf de Wildbicherstrasse nemen na 1 kilometer rechtsaf de Kaiserbach op, parkeerplaats vind je na 800 meter in de gemeente Ebbs-Eichelwang

Het Kaisertal is een bijzonder dal wat bij velen niet bekend is. In het Kaisertal ligt de Fred Bull Powertrail Wilde Kaiserin. Deze bestaat in totaal uit 212 Geocaches welke in twee dagen te doen zijn maar dan moet je wel flink doorlopen. 

Erwin heeft besloten dat wij tot de Antonius kapelle gaan en dan iets verder het dal in en dan via de Ritzaualm retour. Al met al zou later blijken nog een pittige onderneming. Wel kunnen we die dag 34 vondsten bijschrijven. 

Het Kaisertal is een beschermd natuurgebied en is bijna autovrij. De auto’s welke er rijden hebben een vergunning en zijn van de dalbewoners. Zij kunnen door een lange tunnel het dal bereiken. Dit kan pas sinds 2008 voor die tijd moesten de auto’s geparkeerd worden in Ebbs. Ook de bewoners konden toen hun woningen alleen maar te voet bereiken. De tunnel heeft heel wat strijd gekost, “de Groenen” waren felle tegenstanders van het realiseren van de tunnel. De tunnel is gebouwd er zijn echter wel strenge regels. Alleen de bewoners mogen gebruik maken van de tunnel evenals de hulpdiensten. 

Ieder ander kan alleen te voet het dal verkennen. De auto kan je parkeren in Kufstein bij de parkeerplaats Kaisertal. Wanneer we bij het gasthof het parkeertarief voldaan hebben gaan we op pad. 

De Kaiseraufstieg start met 280 treden welke een hoogteverschil van 200 meter overwinnen. Tijdens de wandeling over de trappen heb je telkens weer uitzicht op de stad Kufstein en de bergtop Pendling aan de overkant .Na de treden volgt er een stuk vlakke weg om de vermoeide spieren rust te gunnen. 

Daarna mag er weer geklommen worden maar na een klein stukje inspanning gaat het weer over in een relatief vlakke weg. Bij één van de bochten staat de Neapelbank ook hier weer prachtige blik op Kufstein en de Pendling.

Links van ons is de plek waar de Kaisertunnel het dal inkomt. We vervolgen onze weg en zien al snel de eerste Gasthof liggen, de Veitenhof. We hebben trek in wat lekkers maar maandag en dinsdag zijn de rustdagen van dit gasthof. 

Na 5 minuten verder gewandeld te hebben komen we bij Alpengasthof Pfandlhof, deze is wel geopend en we genieten hier op het terras van het mooie uitzicht op het Kaisergebergte en genieten van wat lekkers. 

Na de pauze gaan we weer op pad, Xela komt wat rasgenoten tegen, ondanks dat het ras in de Alpenlanden meer bekend is komt dit maar zelden voor. 

De Bayers horen bij een bewoner van dit mooie dal, ze hebben er zelfs twee. Naar het blijkt worden ze gebruikt voor de jacht. 
Langzaam gaat het verder omhoog tot we bij de Antoniuskapelle aankomen. Hier genieten we opnieuw even van het prachtige uitzicht. 
Emmy besluit om via dezelfde weg terug te keren, Erwin, fanatiek als hij is met Geocachen wil bovenlangs terug omdat daar nog een hele serie doosjes ligt. 
Peter sluit aan bij Erwin en Christl.
We kijken op de achterkant van de Wilde Kaiser. Ook aan deze zijde is het een mooi gezicht en blijft het imposant. 
Na goed 5 minuten zien we de oudste boerderij, de Hinterkaiserhof, welke het hele jaar geopend is en waar een “gastwirtschaft” is.

We wandelen de boerderij voorbij en lopen verder het dal in. We moeten nog een flink stuk klimmen om aan te komen bij de kruising waar je rechts naar het Anton Karg Haus gaan kan, wij slaan linksaf om naar de Ritzaualm te klimmen. 

Ook de Ritzaualm is op maandag gesloten, iets om rekening mee te houden als je een wandeling in het Kaisertal maakt.
We nemen een kijkje bij de kapel voordat we bergafwaarts gaan.
Ondanks dat het een zonnige dag is zien we opnieuw onweer in de verte en krijgen zelfs een onweersbui over ons heen.
We verzamelen de laatste doosjes tot we weer uitkomen bij de weg en naderhand over de Kaiseraufsteig naar beneden lopen.
De 284 treden bergafwaarts gaat sneller dan bergop. We hebben een uniek dal bezocht en komen hier zeker nog een keer terug.