Oostenrijk Nösslachhütte via het bergwerksweg

Zondag 15 juni 2008

Zoals altijd bij ons verblijf in Tirol staat er een dagje Steinach am Brenner op het programma. Waarom Steinach? In dit dorpje gelegen aan de Brennerautobahn tussen Innsbruck en Brenner wonen onze Oostenrijkse vrienden die we al zo lang kennen dat ze voor ons als familie voelen. Om 09.45 uur sturen we de Nissan de Zillertallerbundesstrasse op richting Inntal autobahn. Deze volgen we tot Innsbruck om daar de A13 op te draaien. Vlak na de Europabrücke gaan we de snelweg af om de doodeenvoudige reden dat een klein stukje binnenweg een tolbesparing van € 5,50 op levert. Het tarief tot de Europabrug is €2,50 terwijl als je de snelweg volgt tot afslag Matrei / Steinach voor het hele traject moet betalen ad € 8,00.(tarieven 2008) Het laatste stuk is niet moeilijk dus dat is snel verdiend.

Steinach am Brenner is een gemeente in het district Innsbruck Land van de Oostenrijkse deelstaat Tirol.

Inwoneraantal: 3316 (2007)

Oppervlakte: 28,0 km²

Ligging: 1049 m boven zeeniveau

Steinach ligt in het noorden van het Wipptal, aan de monding van het Gschnitztal, ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Innsbruck. De rivier de Sill stroomt door de gemeente. De nieuw-Romaanse parochiekerk met zijn dubbele toren neemt een dominante plaats in in het dorp. De hoofdkern ligt aan de Brennerstraat. De andere kernen, Plon, Steidlhof, Erlach, Harland, Saxen, Wolf, Stafflach, Salfaun, Puig, Mühlen, Tienzens, Mauern en Siegreith, zijn kleine woonkernen rondom de hoofdkern.

De naam Steinach (vroeger Steina) komt voort uit de aanwezigheid van de grote hoeveelheid stenen. Steinach werd in 1242 voor het eerst vermeld.

Gelegen precies halverwege de route tussen Innsbruck en de Brennerpas vormt Steinach het belangrijkste dorp in het Wipptal

Als we om klokslag 11.00 uur arriveren staat de koffie met zelf gemaakte Yoghurt Erdbeertorte al klaar. We kletsen heerlijk bij. Ondanks dat we elkaar in maart nog gezien hebben valt er veel te vertellen. Na de koffie is het de bedoeling om naar Obernbergersee te gaan. We rijden in de auto van Martin richting Obernberg echter wanneer we het Obernbergerdal inrijden hangen er donkere wolken. Na kort beraad wordt er besloten dat we de huisberg van Steinach op gaan.

De auto wordt geparkeerd op de parkeerplaats voor de Nösslachhutte net boven het dorpje Nösslach. Vanaf hier gaan we op pad. De hut ligt op ongeveer drie kwartier lopen van de parkeerplaats. Ondanks dat we hier al heel wat voetstappen hebben liggen worden we weer aangenaam verrast. Men heeft een weg aangelegd met informatie over het Bergwerksweg Nösslach. We besluiten deze weg te volgen. Je krijgt hier informatie over Europa’s hoogst gelegen kolenmijn welke tot 1953 in bedrijf was. Wij wisten niet dat er ooit een kolenmijn was in Steinach en dat op een hoogte van bijna 2.000 meter. Ons zijn alleen de kolenmijnen bekend die diep onder de grond zitten.

Klik op de afbeelding voor een groter exemplaar

Het allereerste wat we tegenkomen op de rondwandeling is een hek gemaakt van stukken hout. Deze worden op een speciale manier in de grond gestoken zodat deze een afscheiding vormen zonder dat er een schroef of bout aan te pas komt. Op deze wijze werden vroeger in het Wipptal de weidegronden afgezet.

Het pad stijgt gestaag en voor we het weten hebben we al heel wat hoogtemeters gemaakt. Er wordt ons een blik richting Brenner gegund. We zien de donkere wolken in de verte en de Brennerautobahn in de diepte.

D.m.v. informatieborden wordt er heel wat verteld over de geschiedenis van de mijn(en). Helaas hebben we niet ieder bord gefotografeerd zodat navertellen hier wat lastig wordt. Maar wie eens in de buurt is, het is een bezoek waard.

De wandeling wordt afgesloten met een einkehr in de Nösslachhütte. Aangezien een neefje van Christine hier serveert krijgen we i.p.v. de gebruikelijke porties een extra grote.

Iedereen is zo vol dat niemand de kookkunsten van Christine nog aan kan en we het avondeten maar overslaan. Rond 21.00 uur rijden we terug naar de camping een geslaagde dag zit erop