Oostenrijk Wolfsklamm in Stans

Een juweeltje in Tirol

Eind jaren 80 van de vorige eeuw brachten wij al een keer een bezoek aan de Wolfsklamm in Stans. Deze heeft toen indruk op ons gemaakt vandaag is het tijd voor een hernieuwde kennismaking. 

We rijden vanaf de camping naar Stans en volgen de borden parkeren Wolfsklamm. De kleine parkeerplaats (betaald parkeren) is vol en na wat chauffeurswerk op de parkeerplaats om de auto te draaien gaan we in het dorp op zoek naar een andere parkeerplaats. 

We volgen de borden die verwijzen naar de andere parkeerplaatsen. De eerste die we tegenkomen is vol. Bij de tweede in de buurt van de kerk is plek genoeg. We zijn nu wel een stuk verwijdert van de ingang van de klamm maar dat mag de pret niet drukken. Bovendien is het parkeren hier gratis. 

We wandelen door het dorp en zoeken onze weg naar de ingang van de klamm. We komen onderweg een stukje huisvlijt tegen een skelter uit hout vervaardigt welke zelfs kan rijden. 

Nadat we de toegangsprijs van Euro 5 aan de kassa voldaan hebben mogen we de klamm betreden. De klamm is jaarlijks geopend van 1 mei t/m 31 oktober van 09:00 t/m 16:00 uur. 

In het begin gaat de wandeling over pad wat al snel over gaat in trappen. De klamm is daarom ook niet geschikt voor kinderwagens en mensen die problemen hebben met trap lopen en gladheid. 

In de klamm zijn honden toegestaan echter bedenk wel dat je over roosters heen moet en dat de rotsen op bepaalde punten verraderlijk glad zijn. 

De trappen zijn aan de achterzijde ook open, onze Bayer Xela heeft hier geen problemen mee en waar de roosters te lang zijn laat Xela zich in haar bergtuig makkelijk tillen. 

De klamm is ontstaan doordat de monnikken van het klooster St Georgenberg de korste weg naar het dal wilde ontsluiten. 

De klamm is al meer dan 100 jaar oud

Schoenen met een goed profiel zijn belangrijk, de klamm is door het water op sommige plaatsen glad. 

De klamm is in tegenstelling tot andere klammen ook bij regenachtig weer geopend

Door een defect aan onze camera is bovenstaande foto niet geheel scherp maar geeft wel een goede indruk hoe steil de trappen in de klamm zijn. 

In de klamm stort het water zich middels diverse plateaus naar beneden.
De klamm telt 354 treden
De mooiste blikken in de klamm krijg je vanaf de bruggen

De wandeling door de klamm van begin tot eind duurt ongeveer 1,5 uur. 

De Wolfsklamm is een bezoek waard. 

We hebben het einde van de klamm bereikt hier komen we uit in een bos. 

Hier staan allemaal “steinmandl” of te wel stenen mannetjes. Totaal zonder functie, normaal worden deze gebruikt om een pad in de bergen aan te duiden. 

Naar een paar honderd meter zien we boven ons het klooster St Georgenberg met het gasthaus liggen. 

Bij ons vorige bezoek aan de klamm zijn we via dit klooster met stop bij het gasthaus naar Stans terug gewandeld. Dit keer kiezen we voor de makkelijke weg via een schrotterweg naar het dal. 

In de diepte zien we Stans liggen via diverse serpentine bochten komen we uiteindelijk in het dorp uit. 

In het dorp nemen we bij een gasthof op het terras een consumptie voordat we de auto opzoeken.

Door het dorp zoeken we onze weg terug naar de auto. Voor dat we in de auto stappen om terug naar de camping te rijden nemen we nog een kijkje in de kerk. 

De kerk heet “filialkirche Sankt Laurentius und Ulrich en stamt uit de 8e eeuw. echter toen was de kerk nog van hout. 
In de 11e eeuw werd de kerk voorzien van stenen
In de 14e eeuw werd de kerk verder uitgebouwd in Gotische stijl
Een kerk die zoals de meeste kerken in Oostenrijk goed onderhouden is

Meer informatie over de Wolfsklamm vind je in deze (Duitstalige) folder.