Oostenrijk Vilsalpsee in het Tannheimertal

Winterwandeling vanuit Tannheim naar het meer

We rijden vanuit Jungholz het Tannheimertal in. Op onze eerste dag van de wintersport willen wij na de reisdag van gisteren de benen strekken. Onze keus is gevallen op een wandeling naar de Vilsalpsee. 

We volgen in Tannheim de borden naar de parkeerplaats voor de Vilsalpsee. Deze is gelegen in de wijk Schmieden. Op alle openbare parkeerplaatsen in Tannheim wordt een parkeertarief geheven. 

Wie met de auto tot aan het meer wil rijden moet dit ’s morgens voor 10 uur doen of ’s middags na 5 uur. Terugrijden naar Tannheim is altijd toegestaan. Voor wie de wandeling niet heen en retour wil maken rijdt er een Tannheimer Alpen Express dit is een tractor in de vorm van een treintje met wagons er achter meer informatie op hun website.

Voordat wij gaan wandelen willen we eerst uiteraard een cappuccino. Tot ons geluk zit er vlakbij de parkeerplaats een hotel. In hert rustige restaurant van vier sterren hotel Bognerhof drinken we een dure cappuccino. 

Het eerste gedeelte van de wandeling gaat over de straatweg die naar het meer leid. Na ongeveer een kwartier kan je rechtsaf een bospad inslaan welke in de winterdag ook geruimd is. 

Door het bos gaat het richting het meer. Ondanks dat wij niet de enigen zijn die deze wandeling maken kunnen we genieten van de rust en de mooie natuur. 

Onderweg kruizen we de Vils waar het meertje de naam aan te danken heeft. Het is het enige afvoerende rivier vanaf het meer en lijkt op deze hoogte eerder een snelstromende beek dan een rivier. 

Na het oversteken van de brug over de Vils wordt het bospad smaller en komt het pad weet uit op de straatweg. 

Aan de overkant van de weg gaat het pad volgens de bewegwijzering verder. We volgen de aanwijzing maar het pad is op een gegeven moment niet meer geruimd en we komen uit naast de langlaufloipe. We lopen langs de loipe verder richting het meer. 

We komen uit bij het meer wat stijf bevroren is. Het is heerlijk weer het terras van de Fischerstube lonkt. Tijd voor een cappuccino met apfelstrudel. 

We genieten van het uitzicht, we kunnen ons goed voorstellen dat het hier ook in de zomer goed toeven is. 

We zien op het bevroren meer een loipe en personen wandelen. We besluiten om ook nog een stuk op het meer te gaan wandelen. Het is grappig om te wandelen en het panorama te bewonderen wat je alleen in de zomer met een bootje kan bezichtigen. 

Na onze wandeling over het meer wat overigens volgens de website van het Tannheimertal verboden is, nemen we nog een pauze op het terras van Gasthof Vilsalpsee. 

Klik op de afbeelding voor een panoramafoto.

De terugweg wandelen we over de autoluwe straatweg naar de parkeerplaats in Schmieden. Een heerlijke dag in een mooi landschap kunnen we bijschrijven. 

Op advies van Kicki gaan we eten bij de Kamelstüble. Dit kleine “feinschmecker” restaurant heeft een beperkt aantal tafels en reserveren is noodzakelijk als je een plekje wil hebben aan  één van de vijf tafels. 

We genieten van een uitstekende maaltijd, Emmy een bärlauchspatzle en Peter Wildgulasch met Kartoffelsalat. Als toetje een Marillenknödel. Tonnetje rond rollen we terug naar onze kamer.