Oostenrijk Silvapark Galtür 2019

Een week ontspannen en skiën bij Hotel Pension Gampelerhof.

maart 2019

Dit jaar zijn wij voor de 16e jaar en het 21e bezoek in het ons zo vertrouwde Paznauntal. Wij logeren zoals altijd in hotel pension Gampelerhof bij Magnus en Anita Kurz.Toen wij de eerste keer kwamen was het een familie pension. Inmiddels is de accommodatie in de loop der jaren gemoderniseerd en uitgebreid tot een prima hotel met individuele aandacht en wat niet onbelangrijk is een goede prijs kwaliteit verhouding.

Foto genomen tijdens een eerdere wintersport op een zaterdag toen alle gasten vertrokken waren. 
Uitzicht vanaf onze hotelkamer in Gampelerhof op de Gorfenspitze

Wij zijn op zaterdag aangekomen in Galtür. Deze dag relaxen we,  maken een rondje door het dorp en pakken de tassen uit. Op zondag gaan we de eerste dag skiën. Dit jaar kiezen we voor een skipas in het Silvapark Galtür. 

Dalafdaling 3A blauw start bij het bergstation van de Alpkogelbahn

Alle andere jaren kozen wij voor een skipas voor het hele Paznauntal en konden ook in Ischgl / Samnaun, Kappl en See skiën. Dit jaar besluiten we om de 6 dagen dat wij hier zijn alleen in het Silvapark Galtür de pistes te gebruiken. 

Rode piste 8 Kopsseeabfahrt. 

De zondag is de perfecte skidag, zon, prachtige pistes en blauwe lucht. Wanneer we op maandag wakker worden ziet het er niet goed uit, mist en sneeuw vandaag kunnen de skies in het skidepot blijven, we gaan wandelen. 

We lopen naar de Dorfplatz waar we met de skibus naar het skigebied in Wirl rijden. Hier gaan we met de Alpkogelbahn omhoog om vanaf daar weer naar beneden in het dal te wandelen. 

Boven aangekomen zit het pot en pot dicht door de laag hangende bewolking.. Het geruimde wandelpad is na 50 meter niet meer waar te nemen. We vinden dit niet verantwoord draaien ons om en gaan met de lift naar beneden. 

Alleen de skifanaten zijn op de piste te vinden. Wij wandelen met snerpende tegenwind van Wirl naar Galtür. Daar drinken we bij Bäckerei / Konditorei Kurz een lekkere cappuccino met een stuk taart. De rest van de dag blijven we binnen, morgen is de voorspelling beter en gaan de latten weer onder.

De rest van de week skiën we heerlijk op de pistes in het Silvapark. Tijdens ons verblijf zijn de “36e. Bundes-Exekutiv-Skimeisterschaften” waar medewerkers van de douane, politie, justitie en belastingdienst met elkaar strijden op de diverse wintersport disciplines. Gelijktijdig is ook de “Internationale Ski-Zollmeisterschaften”met deelnemers uit Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Duitsland. 

 Wie denkt dat dit amateurs zijn komt bedrogen uit. De wereldtoppers zoals Laura Dahlmeier, Felix Neureither, Fritz Dopfer, Noel Clement, Alexis Pinturault en Katharina Liensberger. Wat ons verbaasde is dat de atleten erg toegankelijk zijn. Op het terras van Addis Abbeba[r] welke aan de wedstrijdpiste grenst hebben we leuke gesprekken gevoerd met de deelnemers die hier aan een drankje zaten. 

Wanneer we op woensdag van de skipiste terugkomen is men in het centrum van Galtür druk bezig met sneeuw op de straten te gooien. De straten zijn afgezet, het betreft de voorbereiding voor de Nightrace welke vanavond gehouden wordt. 

De NIghtrace is een langlaufwedstrijd voor kinderen en volwassenen, iedereen mag na inschrijving meedoen zowel amateurs als profs. Over een parcours door het centrum van 500 meter moet er een tijdneergezet worden. De 16 snelsten in iedere categorie starten met vier tegelijk en maken door middel van een knock-out systeem uit wie de winnaar is. Absoluut een belevenis en leuk om bij aanwezig te zijn. 

Wanneer we de volgende ochtend naar de piste gaan is alle sneeuw op de straten weer opgeruimd. Een mega klus wanneer je bedenkt dat de race de avond er voor om 22.00 uur afgelopen was. 

Op het terras van Addis Abbeba[r] ons favoriete stekje in het skigebied Silvapark Galtür
Uitzicht van het terras van Addis Abbeba[r].
Zicht op Galtür vanaf de dalafdaling. 

Het skigebied van Galtür is een heerlijk rustig skigebied waar je nooit lang in de rij hoeft te staan om weer met de lift omhoog te gaan. 

Uitzicht vanaf het bergstation van de Alpkogelbahn. 
Skipiste 08 rood Kopssee abfahrt. 
Rode piste 08 Alpkogel abfahrt. 
Rode piste 08 Alpkogel abfahrt. 

Links rode piste 02 Sesselbahn abfahrt rechts rode piste 16 Grüne Kupe Abfahrt. 

Het kleine funpark Bärental heeft een aantal schansen maar is niet moeilijk. Wie de schansen wil mijden kan er zelfs omheen skiën. 
Terras van de Faulbrunnalm 
Rondblik vanaf het terras van de Faulbrunnalm. 
Uitzicht vanaf het terras van de Panoramatenne  gelegen aan de blauwe skipiste. 
Uitzicht vanaf het terras van de Panoramatenne  gelegen aan de blauwe skipiste. 
Uitzicht vanaf het hoogste punt in het skigebied Silvapark, het bergstation van de Breitspitzbahn.

We kijken zaterdagochtend nog één keer vanaf het balkon en genieten van het uitzicht. Volgend jaar zijn we hier weer, zeker weten. Op naar Steinach am Brenner waar we nog een paar dagen bij onze vrienden Martin en Christine gaan logeren.