Oostenrijk Spieljoch naar Hoch Fügen

Wandeling van bergstation Spieljochbahn in Fügen via het Spieljoch, Gartalm, Gamssteinhaus, Maschentalalm, Lamarkalm naar hoteldorp Hochfügen 

Vandaag staat er een wandeling op het programma die we al eerder gemaakt hebben, maar waarvan nog geen verslag te vinden is op onze website. De wandeling staat op de bucketlijst van Jan. In het verleden was hij niet in de gelegenheid om deze wandeling te maken. Door de verhalen van Paula en ons is hij enthousiast geraakt en heeft aangegeven dat hij de wandeling ook graag eens zou willen maken. Wij vinden het geen bezwaar en maken de wandeling met plezier voor een tweede maal. 

We hebben slechts een kleine autorit voor de boeg naar het dalstation van de lift in Fügen. Achter het station van de lift is een grote parkeerplaats. Hier parkeren we de auto. De Spieljochbahn brengt ons in ongeveer 15 minuten naar het bergstation waar wij op het terras de dag starten met een cappuccino. 

We genieten van het mooie weer en het uitzicht. Bij helder weer kan je de Achensee in de verte zien liggen.

Het Spieljoch is een bergtop die waarschijnlijk een kruis heeft dat het makkelijkst te bereiken is van heel Oostenrijk. Via een brede schotterweg klim je in 10 minuten naar het kruis. Voor wie het zichzelf lastiger wil maken, je kan ook over de barfußweg (blote voetenweg) gaan. Extra tijd circa 10 minuten, we rekenen hierbij niet het aan- en uittrekken van de schoenen en sokken. De barfußweg is zeker voor kinderen een belevenis. 

Vanaf het Spieljoch volgen wij niet de aangegeven route richting de Gartalm maar kiezen voor een variant, het pad richting Onkeljoch. 

Dit pad is steiler maar voor ervaren bergwandelaars goed te doen. Voor Xela is het een eitje. Onze Bayerische Gebirgsschweisshond is in haar element. Hoe lastiger de paden en hoe meer klimwerk, Xela wordt er alleen maar vrolijker van. 

Op de kam heb je een mooi uitzicht over het Zillertal
Bij de splitsing richting Kellerjoch vinden we een bankje en nemen de eerste pauze.
Al glooiend gaat de wandeling verder richting de Gartalm waar, voordat de afdaling over een breder pad begint, nog een steil stukje zit, dat met hulp van een staaldraad wordt overwonnen.
Op de Gartalm verstevigen we de inwendige mens, tenslotte hebben we nog wat kilometers voor de boeg.
Vanaf de Gartalm lopen we nog steeds boven de boomgrens in de volle zon tot aan het Gamssteinhaus.
Bij het Gamssteinhaus is geen mogelijkheid om iets te gebruiken. Op een bankje genieten we van het uitzicht in het Inntal richting Innsbruck.
De wandeling gaat verder richting Hochfügen over een brede grindweg tot aan de Maschentalalm.
Na de Maschentalalm word het pad weer smaller.

We lopen nog steeds in de volle zon en drinken regelmatig een slok water. Neem bij deze wandeling genoeg proviand en vooral drinken mee want m.u.v. de Gartalm is er geen horeca onderweg.

Met het uitstekende wandelweer verwacht je meer wandelaars tegen te komen maar na de Gartalm komen we slechts een enkeling tegen. De meeste wandelaars keren bij de Gartalm om en lopen via de Geolsalm terug naar het bergstation of het middenstation van de Spieljochbahn.

We zien het hoteldorp Hochfügen in de diepte liggen. Wij hebben nog een stukje te gaan. De afdaling gaat via een serpentineweg.
Door het bos bereiken we de grindweg die ons in Hoch Fügen brengt.

Bij de Almkiosk rusten we uit van een prachtige wandeling. Onder het genot van een Zillertaler Radler wachten we op de bus. De busrit neemt 25 minuten in beslag en brengt ons naar het uitgangspunt van de wandeling, het dalstation van de Spieljochbahn in Fügen.