Oostenrijk Natursprüngeweg Brandnertal

Tijdens het voorbereiden van de wandelingen van deze vakantie vinden we een korte wandeling. Deze is uitermate geschikt voor een dag waarop je niet te veel wilt ondernemen maar toch iets wil doen. 

We rijden in een kleine 20 minuten van de camping in Nüziders naar het dalstation van de Dorfbahn in Brand in het Brandnertal. Na het zoeken van een parkeerplaats gaan we met de 4 persoons gondel Dorfbahn naar het middenstation en met de seilbahn Panoramabahn naar de start van de Natursprüngeweg. 

De Natursprüngeweg is een thema wandelweg van 4 kilometer met het hoogste punt op 1690 meter. Via een brede grindweg loop je naar het middenstation op 1520 meter.

Onderweg wordt op speelse wijze de onderstaande vragen beantwoord:

  • Hoe ontstaat het weer?
  • Hoe komen de stenen op de berg? 
  • Wat gebeurt er op een berg?
  • Hoe komt het water in de rivieren?
  • Wat doen de bomen voor de natuur?
Bij elf informatiezuilen worden de thema’s verder toegelicht

De thema’s zijn: weer, bodem, bos, weide, ken je grenzen, waterkracht, jacht, Alpine gevaren, water en landbouw en veeteelt in de bergen.

De wandeling gaat over een brede grindweg en kent geen moeilijke passages.
Uitstekend te doen voor iedereen die een normale conditie heeft. Ook met een wandelwagen is deze wandeling goed te doen.

Ook voor kinderen is het een leuke maar ook leerzame wandeling. Bij ieder informatiepunt kan een geluidsfragment afgespeeld worden met informatie over het thema. Ook in de Nederlandse taal. Bij vele informatiepunten is er ook een spel attribuut dat aan kinderen en volwassenen op een speelse manier meer uitleg geeft.

Bij de lift kan men bolderkarren huren zodat ook de allerkleinste mee op pad kunnen. De bolderkarren kunnen op het middenstation worden ingeleverd.
Op ons gemak genieten wij van de natuur en nemen de informatie tot ons.
De wandeling zelf loop je in iets meer dan 60 minuten maar wil je de informatie tot je nemen ben je ongeveer de dubbele tijd onderweg.
Steeds meer zie je in Oostenrijk de “Speichersee”
De “Speichersee” wordt gebruikt om in de winter kunstsneeuw te fabriceren.
Ieder skigebied dat aan zijn gasten sneeuwzekerheid wil bieden heeft er één of meer aangelegd.
Over het algemeen wordt de “Speichersee” zodanig aangelegd dat deze het natuurbeeld niet verstoord.
Voor wij er erg in hebben zijn we terug bij de lift en laten we ons terugzakken naar het dorp Brand.