Oostenrijk Golmer Seenweg Vandans 

Golm Bergstation (1900 m) – Golmer Joch (2124 m)- Kreuzjoch (2261 m) – Seenweg – Platziser Joch – Golm Bergstation (1900 m) 

Na twee rustige dagen gaan we vandaag weer een mooie uitdaging tegemoet. 

Op het internet hebben we de Golmer Seenweg gevonden. Vanaf het bergstation van de Golmerbahn in Vandans start deze rondwandeling. 

We rijden vanaf onze camping in Nüziders het Montafondal in naar Vandans. Jan neemt nog een dagje rust en blijft achter op de camping. Paula gaat met ons mee. 

Nadat we met de lift het bergstation bereikt hebben is het natuurlijk eerst tijd voor een cappuccino. In het zonnetje op het terras van Panoramarestaurant Grüneck tanken we de broodnodige cafeïne. 

Bij het op pad gaan, zoeken we de start van onze route. Veel wandelingen staan aangegeven maar de Golmer Seenweg ontbreekt. 

De serveerster van het bergrestaurant helpt ons op weg en stuurt ons de goede kant op. Zij geeft aan dat het een mooie route is die niet veel gelopen wordt. We beginnen direct met een flinke klim richting het Golmerjoch. 

Vrij gemakkelijk overbruggen wij de 224 hoogtemeters naar het Golmer Joch . Hier maken we even pauze en zoeken naar de gelijknamige Geocache.

Deze ligt niet op de plek waar je deze verwacht. Er moeten wat toeren uitgehaald worden om onze naam in het logboek bij te schrijven.

Het pad gaat verder en met een prachtig panorama lopen we verder naar het Latschätschkopf op 2219 meter. Xela is duidelijk in haar element, dit is waar ze voor gebouwd is. Met haar grote poten, “kattennagels” en lichte maar gespierde bouw kost het terrein haar geen moeite. 

We klimmen de laatste 42 hoogtemeters naar het hoogste punt van deze wandeling het Kreuzjoch op 2261 meter.
Hier lunchen we met prachtige uitzichten op een steen. De meeste wandelaars draaien hier om en gaan retour naar de lift. 

Aan onze rechterzijde zien we de meertjes liggen in de diepte. We moeten echter voordat wij aan afdaling beginnen, nog een flinke lus maken. 

Het pad gaat met kleine stijgingen en dalingen verder. 

Op de bergkam hebben we zowel links als rechts prachtige  vergezichten. 

Vanaf hier gaat het bergafwaarts richting de meren die gek genoeg geen eigen naam hebben. En de serveerster heeft gelijk we komen op dit pad langs de  Golmerseen maar 2 andere wandelaars tegen. Zij lopen het pad contra van ons. 

Xela ruikt het water en wil natuurlijk even afkoelen, we laten haar heerlijk zwemmen. 

We dalen verder en komen bij de splitsing waar een keuze gemaakt kan worden om verder af te dalen naar de Ausere Golmalpe en het liftstation bij Matschwitz.

De zon brand en het is heet, we overleggen en besluiten ipv nog 312 meter te dalen terug te klimmen naar het bergstation.

Het zijn maar 88 hoogtemeters echter in de volle zon kost het veel energie.Voldaan komen we na 3,5 uur wandeltijd, zonder pauzes, op ons uitgangspunt terug. 

We zakken met de lift naar het dalstation waar we bij restaurant het Liftstüble op het terras nagenieten met een heerlijke ijssorbet, van opnieuw een gouden dag.