Oostenrijk Bielerhöhe

Winterwandeling naar Wirl over de Silvretta Hochalpenstrasse 

Vandaag ondanks het stralende weer geen skidag. We gaan iets van onze bucketlist afstrepen. We waren al diverse keren op de Bielerhöhe in de zomer maar nog nooit in de winter. Dit gaan we vandaag veranderen. Ons plan is om te wandelen van de Bielerhöhe terug naar Wirl. In de zomer is dit het Tiroolse deel van de Silvretta Hochalpenstrasse. In de winter is deze pasweg afgesloten voor verkeer en is het een langlaufloipe en wandelweg. 

We nemen de skibus naar Wirl, daar lopen we langs de langlaufloipe richting de Bielerhöhe tot aan de keerlus en de wandelweg richting Zeinisjoch/Kopssee waar de pistenbully van Gasthof Piz Buin ons tegen betaling komt ophalen

Voor een bedrag van Euro 20 p.p. (tarief 2017) enkele reis worden de 600 hoogte meters overbrugd. 

Wil je niet terug wandelen maar bijvoorbeeld boven op de Bielerhöhe alleen kijken of daar een wandeling maken heb je voor Euro 30 (tarief 2017) een retour. 

We hijsen ons in de cabine welke achter op de pistenbully gemonteerd is en hobbelen in ongeveer 20 minuten naar gasthof Piz Buin.

Boven schijnt de zon volop, tijd voor eerst een cappuccino met wat lekkers op het terras van Gasthof Piz Buin. 
Rondblik vanaf het terras van gasthof Piz Buin op de Bielerhöhe aan de Silvretta Stausee

We genieten van het uitzicht en de omgeving. We kijken op het bevroren stuwmeer waar het wandelpad naar de Wiesbadenerhütte loopt. Deze winter is het meer leeg omdat er werkzaamheden zijn aan en in de damwand. 

Het is overigens de laatste winter dat dit mogelijk is omdat vanaf volgend jaar het meer niet meer bevriest, omdat er een pompwerk aangezet gaat worden. Het pompwerk gaat de stuwmeren onderling met elkaar verbinden waardoor het water naar behoefte omhoog of omlaag gepompt kan worden. 

Blik op de bevroren Silvretta Stausee aan de Bielerhöhe.
Het uitzicht vanaf het terras is adembenemend midden in een bergwereld met prachtige besneeuwde toppen.

Omdat we de ervaring van wandelen op de bodem van een stuwmeer willen beleven, tenslotte is dit een unieke en eenmalige gelegenheid, gaan we voordat we terug wandelen naar Galtür een stuk het meer op. We volgen een stukje van de wandelroute naar de Wiesbadenerhütte. 

Blik op de bergen vanaf de bodem van de Silvretta Stausee winter 2017

We zijn niet de enige wandelaars welke onderweg zijn, ook komen we tourengangers tegen op ski’s tegen die terug komen van hun skitour. 

Deze moeten zich op het laatste stuk nog flink inspannen, want het pad naar de bodem van het stuwmeer is steil. 

Wij wandelen ongeveer 30 minuten over het meer en besluiten dan om te keren. Tenslotte hebben we nog een tocht van 9 kilometer voor de boeg naar Wirl. 

Het wandelpad richting Wirl is lastig te vinden. Bij het Gasthof Piz Buin lopen kris kras een aantal paden. Omdat wij weten waar we vandaan gekomen zijn vinden we relatief makkelijk onze weg. 

Wanneer we op de wandelweg lopen lijkt deze in de winter veel smaller dan deze in werkelijkheid is. Hier rijden in de zomer vele auto’s, vrachtwagens en touringcars de pasweg tussen Tirol en Vorarlberg. 

We komen een enkele wandelaar en langlaufer tegen. Deze route is ondanks dat deze prima te doen is niet druk belopen. 
Halverwege zoeken we een rots uit om te lunchen. De meegenomen broodjes en vruchtensap gaan er wel in. 

Verwacht niet dat je een bankje tegen komt op dit traject. Degene die er eventueel zouden staan, zijn bedekt onder een grote laag sneeuw. 

We genieten volop en hebben er geen spijt van dat we een skidag voorbij laten gaan voor deze wandeling.
We naderen het meertje waar we afgelopen zomer de paarden die hier los liepen fotografeerden.
Een wereld van verschil zomer of winter. 

De wandeling van Gasthof Piz Buin op de Bielerhöhe naar Wirl deden wij in 2,5 uur inclusief het maken van de foto’s en onze pauzes. Voor degene die in de winter naar Galtür gaan een aanrader.