Nederland Paleis ’t Loo Apeldoorn

Bezoek aan het museum gevestigd in een historisch paleis

We hebben een Vriendenloterij Vip kaart en met deze kaart heb je gratis of met korting toegang tot diverse attracties. Ook Paleis ’t Loo in Apeldoorn kan je hiermee gratis bezoeken als je op de website een tijdslot reserveert. Reden voor ons om op de e-bike te stappen en van Hoenderloo naar Apeldoorn te fietsen.

Op de heenweg komen we langs natuurgebied ’t Leesten.

Het Leesten is een prachtig natuurgebied. Centraal op het terrein ligt bospaviljoen ’t Leesten, een oergezellige brasserie, en een informatiecentrum van Staatsbosbeheer. Voor de mensen met een hond, er is hier ook een leuk hondenlos loopgebied.

Ook wij waren hier al diverse keren voor een wandeling. Klik op BOSpad en Historische wandeling voor de verslagen.

De route naar Apeldoorn gaat over fietspaden door het bos en over de heide.

De route is landschappelijk mooi en voor je het weet fiets je de kilometers weg.

Na 20,5 kilometer bereiken we het Paleismuseum. Voor de fietsers is er een ruime plek met rondom een heg achter de parkeerplaats van de auto’s om de fiets uit zicht te plaatsen.

We wandelen door het entreegebouw en komen uit op het stallenplein.

Rechts is hier grand café prins Hendrik garage en links de stallen en koetshuizen. Over de Stallenlaan wandel je in 10 minuten naar het paleis.

De afstand over de Stallenlaan is ongeveer 500 meter. Voor wie slecht ter been is kan tegen betaling van 1 Euro (dagkaart, tarief 2023) gebruik maken van een elektrische shuttlebus.

We komen uit bij het paleis. Je verwacht door de grote ingang in het midden het paleis te betreden. We komen bedrogen uit. De ingang is via een zijdeur waarvan wij vermoeden dat dit vroeger de personeelsingang was.

Via de trap dalen we af naar de entreebalkon van het paleis. Hier zijn de informatiebalie, de toiletten, de paleiswinkel en een gratis garderobe. Ook kan je je tas en jas achterlaten in de lockerruimte. De lockers openen met de QR-code van je toegangsbewijs.

previous arrow
Loo_4265
Loo_4264
Loo_4266
Loo_4270
Loo_4269
Loo_4276
Loo_4278
Loo_4279
Loo_4281
Loo_4280
Loo_4284
Loo_4285
Loo_4292
Loo_4294
Loo_4293
Loo_4303
Loo_4305
next arrow

Er zijn twee paleisroutes. Route oost gaat over Willem en Mary. Bij route west kun je kiezen voor een audioverhaal voor volwassenen of een familieverhaal. Er zijn dus drie audioverhalen waarmee je zelfstandig een paleisroute kunt volgen. In deze verhalen komen de kamers in het paleis tot leven. De verhalen kun je beluisteren  in een gratis app die je kan downloaden op je mobiele telefoon of via een audiotoestel (te huur). Elk audioverhaal duurt 30 minuten. Vergeet niet je oortjes mee te nemen als je de app download.

Wij volgen als eerste route west Thuis bij de Oranjes, het familieverhaal. Een paleis als jouw thuis. Hoe voelt dat? Het is niet alleen een huis om in te wonen, maar ook om in te werken als koning of koningin. Het paleis staat vol met dure meubels en oude schilderijen. Maar is het ook gezellig? Bo, Puck, Jamilia en François vertellen je grappige verhalen over dit bijzondere huis en de bewoners. Deze audio tour is een aanrader.

Daarna volgen wij route oost Willem en Mary. Maak kennis met de eerste bewoners van Paleis Het Loo in deze tour door het 17e-eeuwse paleis. Het verhaal van Willem III en Mary is een dramatische mix van macht, politiek, familie en geloof. Het jonge echtpaar wordt koning en koningin van Engeland. En daarmee wordt Paleis Het Loo het centrum van de Europese macht. Graaf Hans Willem Bentinck – de beste vriend van Willem III – leidt je rond en vertelt alle geheimen van het paleis en van Willem en Mary.

Beide routes zijn interessant en leerzaam. Het audio verhaal bij route west, die zeker geschikt is voor jonge kinderen, zorgde bij ons regelmatig voor een grote glimlach.

Na de oost en west route bezoeken wij nog het dakterras. Hier vandaan een prachtig zicht op de tuinen, het voorplein en de de Stallenlaan. Ben je slecht ter been, maak gebruik van de lift, de trap naar het dakterras is smal en steil.

De tuinen bekijken wij alleen vanaf boven. Het is warm weer, om die reden besluiten wij om later nog een keer terug te komen om de tuinen dan op ons gemak door te wandelen.

Stadhouder Willem III en prinses Mary lieten achter het paleis een grote tuin aanleggen. De tuin was net zo belangrijk als het paleis. Hier konden Willem en Mary hun macht en rijkdom in volle glorie laten zien. Het was immers een wonder: een perfect symmetrische tuin vol bijzondere planten, bloemen en hoge fonteinen midden in de ruige en droge Veluwe.

De tuin van Paleis Het Loo is uniek: het is de enige reconstructie van een baroktuin in Nederland. Het topstuk is de Koningssprong, de fontein die meer dan dertien meter hoog spuit. Destijds de hoogste fontein in Europa.

Het stallenplein heeft de sfeer van de 20e eeuw; de tijd van koningin Wilhelmina en haar man prins Hendrik. De prins was dol op auto’s. Het grand café ‘prins Hendrik garage’ was zijn autogarage. Tegenwoordig staan de auto’s in de koetshuizen. Hier zie je ook sledes en bijzondere rijtuigen waar de Oranjes bij belangrijke evenementen in rondreden.

In 1907 gaf koningin Wilhelmina opdracht om nieuwe stallen te bouwen. De stallen bij het paleis waren oud en veel te klein. Twee jaar later was het nieuwe stallengebouw klaar. Het was een zeer modern gebouw, voorzien van centrale verwarming, gas, water, elektriciteit en telefoon. In de twee grote stallen was ruimte voor 88 paarden.

In de koetshuizen stonden zo’n vijftig rijtuigen, voor officiële gelegenheden, de jacht en ritjes door de bossen rondom het paleis. Voor de stallen ligt de aanspanplaats van 93 meter lang. Op de houten vloer werden de paarden voor de rijtuigen gespannen.

Een deel van de stallen wordt nog steeds gebruikt door het Staldepartement van de koning. Er staan dus nog steeds paarden in de stallen. Net als vroeger.

Wij vonden een bezoek aan museum Paleis ’t Loo zeker de moeite waard. Trek voor je bezoek inclusief de tuinen circa 4 uur uit. Alle informatie bij de foto’s in het museum bron: website museum Paleis ’t Loo

We sluiten ons bezoek af en zoeken onze e-bikes weer op om terug te fietsen naar Hoenderloo.

De route terug gaat via Boswachterij Ugchelen / Hoenderloo en het Hoenderloosche bos.

Onderweg komen we nog een waarschuwingsbord tegen, ondanks het mooie, warme en zonnige weer komen we ze niet tegen.