Oostenrijk winterwandeling in het Silvapark Galtür

Van het bergstation Alpkogelbahn via Wirl naar Galtür

We nemen de skibus vanaf de Dorfplatz in Galtür naar Wirl. Er zijn 2 kabelbanen om in het skigebied Silvapark omhoog te gaan. De Birkhahnbahn is een stoeltjeslift en is alleen voor de skiërs en snowboarders. Wij gaan met de Alpkogelbahn die een cabinebaan is.

Boven aangekomen lokt het zonnetje. Het is zo aangenaam dat we eerst een uurtje in de zon gaan genieten. In een oude cabine staan de gratis beschikbare ligstoelen. Wel na gebruik even terugzetten.

Het uitzicht op de omliggende bergen is fantastisch. Verder een prachtige blik op de diverse pistes. Zie onderstaand filmpje en oordeel zelf.

De Alpkogelbahn hebben wij gebouwd zien worden. Vroeger stond er een lange sleeplift vanuit het dal. Tegenwoordig haast niet meer voor te stellen. Wanneer je afdaling 5 of 11 neemt is er voor de liefhebbers nog een lange sleeplift. Wanneer wij skiën slaan we deze bewust over.

Ballunspitz met links het bergstation van de stoeltjeslift Birkhahnbahn.

Na een uurtje genoten te hebben van het zonnetje gaan we op pad. Maar voordat we gaan eerst de spikes onder de schoenen. De wandeling gaat de hele weg bergaf en loopt deels over de skipistes. De winterwandel weg is goed aangegeven.

Tot voor kort hadden we spikes van de ANWB maar vorig jaar hebben we spikes van Stoic gekocht. Naast spikes hebben deze ook een ketting onder de zool. Dit loopt veiliger en comfortabeler. De punten van de ijzers zijn goed voor het ijs en de ketting werkt hetzelfde als een sneeuwketting op autobanden. Het is wel even een gemorrel om de ijzers goed om de bergschoenen te krijgen.

Vanaf het bergstation van de Alpkogelbahn gaat het richting de Faulbrunnalm.

De sneeuwkanonnen zijn al verzameld. Vanwege de droogte, te weinig regen in de zomer en te weinig sneeuw in de winter, mag er sinds februari niet meer besneeuwd worden.

Blik op de zwarte piste 06 Ballunabfahrt. Boven smal, vanaf het midden breder waardoor deze eerder rood is.
We zoomen in op Galtür. We hebben het dal tijdens de wintersport in maart nog nooit zo groen gezien als dit jaar.
We zijn inmiddels behoorlijk gedaald.

We naderen de Fluchthornalm. Hier gaan we een cappuccino scoren.

De Fluchthornalm is één van de vier horeca gelegenheden in het Silvapark. Onze favoriet is de Addis Abbeba[r]. Maar die ligt vandaag niet op de route.

Deze week (juni 2023) heeft er een grote Steinbruch, steenlawine, plaatsgevonden op de Fluchthorn (zie bovenstaand filmpje). De bergtop van de Fluchthorn is hierdoor 100 meter lager geworden. De Fluchthornalm ligt niet in de buurt van Fluchthorn maar is er alleen naar vernoemd.

Fluchthornalm

Na ieder twee cappuccino’s geconsumeerd te hebben gaan we verder. De winterwandelweg loopt langs de rand van de Alpabfahrt piste 13 steil naar beneden.

Het is een genot om met dit weer hier te wandelen al hadden we natuurlijk liever op de skies gestaan.

In de buurt van de Weiberhimml kan je kiezen om de aangegeven winterwandelweg te volgen. Of via de Weiberhimml op het wandelpad langs de langlaufloipe naar Wirl te gaan. Wij kiezen ervoor om het wandelpad langs de langlaufloipe te volgen.

De wandelweg staat d.m.v. borden goed aangegeven.

Tijdens de wandeling telkens opnieuw zicht op Wirl en Galtür.

We wandelen langs de Zeinisjochloipe en komen daar een eenzame rups tegen.

Na wat zoeken op internet denken wij dat het om een sneeuwbeer gaat. Deze nachtvlinder overwintert als pop in een strooisellaag. Leeft van april t/m juli.

We zijn bijna in Wirl.

Het is inmiddels lunchtijd. In Wirl zijn er diverse mogelijkheden om te lunchen. Vroeger was de Panorammatenne van Hotel Almhof onze vaste plek. De laatste tijd laat de bediening en de prijs kwaliteit verhouding te wensen over.

Foto van internet ,bron www.galtuer.com

Tegenwoordig is het terras van gasthof Alpkogel onze favoriet. Heerlijk in de zon en nog een goede prijs kwaliteit verhouding.

We eten gezamenlijk een kaiserschmarren. En dit is geen verkeerder keus. Met een goed gevulde maag kunnen we weer verder.

We laten Wirl achter ons en zetten koers naar Galtür.

Aan de zijde waar wij wandelen is de langlaufloipe al geheel weggesmolten.

Inmiddels is het wandelpad ook sneeuwvrij gemaakt door de gemeente.

De eerste krokussen steken ook al de kop op.

We arriveren in het dorp. Een mooie wandeling zit erop.