Oostenrijk wintersport 2023 Jamtal

Wandeling naar de Menta Alm en halverwege de Jamtalhütte

De bedoeling deze vakantie was in ieder geval om in het skigebied Silvapark van Galtür te gaan skiën. Vol goede zin werden er skies gehuurd voor 5 dagen en een skipas aangeschaft. Nadat we gisteren een aantal rondjes hebben gedaan op de piste moeten we helaas concluderen dat de rugblessure van Peter nog teveel parten speelt en het niet verantwoord is om de overige dagen te gaan skiën. We leveren de skies in bij de verhuurder en besluiten om de overige dagen te gaan wandelen. Gelukkig is dat voor ons geen straf, winterwandelen vinden we ook leuk.

Vandaag een winterwandeling in het Jamtal. Dit dal is in de winter vaak afgesloten vanwege lawinegevaar maar doordat er zo weinig sneeuw gevallen is, is het lawinegevaar gering en kan er in dit dal gewandeld worden.

De ingang van het dal ligt direct achter ons hotel. Vanaf het balkon van onze kamer zien we altijd de toerskiërs terugkomen. De toerskiërs overnachten meestal in de Jamtalhütte en maken van daaruit hun tochten. Ook wordt de Jamtalhütte in de zomer en winter gebruikt als onderkomen voor diverse bergrettung groepen om daar hun opleiding te volgen tot bergretter of een herhalingscursus. Ook is de Jamtalhütte in de zomer een uitgangspunt voor een tocht over de Jamtalgletscher die een onderdeel is van de Silvrettarunde. Een huttentocht door het Silvretta gebergte.

De weg tot aan de eerste alm de Manta Alm is een winterwandelweg en wordt begaanbaar gehouden echter deze is door de dooi en het opvriezen bij het begin van de route ijzig.

We laten Galtür achter ons en zijn direct midden in de bergwereld.

Het zonnetje breekt door de bewolking heen. We kunnen de jas uittrekken.

De route staat goed aangegeven maar eigenlijk is het onmogelijk om je te verlopen. Het is één lange weg het dal in.

Aan het begin van het dal staan een aantal schuren. In de zomer is het dal de weidegrond van de boeren.

Na ongeveer 30 minuten zijn we bij de Menta Alm. Deze is gesloten. Wie in dit dal gaat wandelen moet zelf zijn natje en droogje meenemen.

We dachten dat de Menta Alm verder in het dal lag. We kunnen ons goed voorstellen dat deze alm op circa 35 minuten van Galtür veel dagjesmensen in de zomer aantrekt.

Even na de Menta Alm staat er een waarschuwingsbord. Lawinegevaar, betreden op eigen risico. Wij hadden ’s morgens bij Magnus, de eigenaar van Gampelerhof geïnformeerd en die gaf aan dat het zonder risico te doen was. Magnus is berggids, zijn kennis is uiteraard op orde. Ook komt de Hüttenwirt van de Jamtalhütte op de skido vanaf de hut. Hij gebruikt de skido alleen als er geen tot bijna geen lawinegevaar is. Dus we gaan verder. Volgens Anna Maria kunnen we doorlopen tot aan de Jamtalhütte. Dit is echter een wandeling van 19,5 km heen en terug en er staat 6 uur en 30 minuten voor. Dit is ons veel te ver en door de sneeuw lopen maakt de wandeling nog zwaarder.

Na het waarschuwingsbord is de weg ook nog geruimd.

Op het waarschuwingsbord wordt aangegeven dat je alpine gebied ingaat met daarbij horende risico’s.

Gestaag leggen we ondertussen een aantal hoogtemeters af.

Inmiddels gaat de zon weer schuil achter de wolken en wordt de jas weer aangetrokken.

We krijgen een een prachtig uitzicht op de Silvretta-toppen, met name op de Jamtalferner met de Jamtalspitzen (3.156 en 3.178 meter) en de Dreiländerspitze (3.197 meter). 

Wanneer we halverwege het Jamtal zijn met zicht op de gesloten Scheibenalm besluiten we om om te draaien.

Op een bankje nuttigen we een warme kop thee uit onze thermosfles en eten een broodje.

We vangen de terugweg aan en worden opgeschrikt door een harde knal. Er komt, aan de andere kant van de beek, een kleine lawine naar beneden.

Deze kan geen kwaad, maar indien deze groter is snappen we dat hiervoor gewaarschuwd wordt.

De zon is inmiddels helemaal weg, tijd om ook de muts weer tevoorschijn te halen.

We wandelen op ons gemak retour, ondanks dat dit dezelfde weg als heen is, valt er genoeg nieuws te ontdekken.

Opnieuw passeren we de Menta Alm.

We hebben weer zicht op Galtür nog een klein stukje en de wandeling zit er op. Zowel op de heen als de terugweg zien we bagage liggen. De bagage zal in de loop van de dag worden opgehaald om naar de Jamtalhütte te worden gebracht of opgepikt door de eigenaars die terugkomen van een tocht.