Oostenrijk BBT (Brenner Basis Tunnel) Infocenter Tunnelwelten

Het informatie centrum in Steinach am Brenner

Nadat we gisteren nog heerlijk in het zonnetje gewandeld hebben worden we de volgende dag “getrakteerd” op een koude winterse dag. Reden om lekker binnen te blijven en te genieten van een rustige dag.

De dag erna is het weer opgeklaard. We wandelen op ons gemak door Steinach naar het infocenter van de Brenner Basistunnel.

Het infocentrum is gesitueerd in de buurt van de Bergeralmbahn in Steinach. We dalen 150 meter af en wandelen door het centrum en het kurpark naar het infocentrum.

Was het bij aankomst afgelopen zaterdag groen in het dal. Nu, vandaag dinsdag, zien we weer witte vlakken.

Het BBT infocenter geeft informatie over het project Brenner Basis Tunnel. De Brenner Basis Tunnel is een spoorverbinding die van Tulfes naar Franzenfeste. Hiermee wordt de reistijd verkort met 25 minuten. De bedoeling is dat de vrachtwagens die nu nog over de weg gaan, gebruik gaan of moeten maken van de tunnel. De tunnel wordt 64 km lang. Op speelse wijze wordt informatie gegeven. Geschikt voor jong en oud. Voor totale nieuwelingen en experts. En het mooiste voor ons zuinige Nederlanders, de entree is gratis.

BBT (Brenner Basis Tunnel) infocenter

Het infocentrum geeft door middel van 7 belevenis werelden de bezoekers een spannende blik in de wereld van de Brenner Basistunnel. Via de afdelingen geschiedenis, geologie, opmeting, tunnelbouw, techniek en milieu krijgt de bezoeker een indruk. Daarnaast is er voor kinderen en grote kinderen een afdeling waar je zelf op speelse wijze dingen kan ontdekken.

Voor het gebouw zien we een gigantische boorkop staan. Deze was bij de tunnelboormachine in gebruik van september 2015 t/m juli 2020. Heeft in die periode 16,7 kilometer geboord tussen het Ahrental bij Innsbruck t/m Steinach am Brenner. De boorkop heeft een doorsnede van ongeveer 8 meter. De boorkop heeft ook een record gevestigd in mei 2017 door 61,04 meter te boren in 24 uur.

Bij de ingang staat een beeldje van de heilige Barbara. De beschermheilige van de tunnelbouwers.

In het gedeelte waar de geschiedenis beschreven wordt staat een “signalfernsprecher’ vrij vertaald een seintelefoon. Tegenwoordig niet voor te stellen met alle moderne communicatie middelen. Maar dit was voor het treinpersoneel het enige communicatie middel met de verkeersleiding.

Via diverse interactieve filmpjes wordt informatie gegeven over de werkzaamheden bij het bouwen van een tunnel.

Iedereen die de tunnel ingaat krijgt een apparaat mee dat zuurstof geeft voor 90 minuten. Naast het BBT infocentrum kan je ook met een gids op bepaalde data een rondleiding krijgen in de tunnel. Van onze vriend Erwin die gids is in het infocentrum hoorde wij dat er nog maar weinig vrije plaatsen te boeken zijn tot het einde van het jaar.

Naast het boren in de tunnel wordt er uiteraard op andere plaatsen gebouwd. Je vindt ook informatie over bijvoorbeeld de elektriciteit voorziening.

Het is mogelijk om jezelf in de tunnelbuis te projecteren.

Op een groot scherm kan je diverse informatie filmpjes bekijken.

Voor de diverse soorten gesteente worden verschillende boorkoppen gebruikt.

De tunnelboormachine.

Onderdelen van de tunnelboormachine gemaakt door de firma Herrenknecht.

Op de wand een overzicht van diverse stadia van de tunnelbouw.

In de kinderbelevenis wereld kan je zelf een trein besturen op het huidige traject van de Brennerpass tussen Innsbruck Haubtbahnof en Brenner / Brennero in Italië.

In een nagebouwde railjet is een machinisten cabine.

Niet alleen voor kinderen, ook volwassenen vinden dit leuk.

Ook aan de passagiers is gedacht.

Het besturen van de trein voelt levensecht.

In het naastgelegen Jufa Hotel Wipptal kan je iets consumeren.

Ben je in de buurt dan is het zeker de moeite waard om het BBT infocenter te bezoeken. Voor meer informatie kan je de website van BBT bezoeken. Onze iets anders verlopen wintersport vakantie 2023 zit erop. Morgen rijden we terug naar huis.