Oostenrijk dagje Zillertal

E-bike tour Strass im Zillertal naar Zell am Ziller

We hebben voor deze week ook een dagje Zillertal gepland. Na een gezellige dag gisteren bij onze Oostenrijkse vrienden in Steinach am Brenner stappen we vandaag opnieuw in de auto. We laden de E-bikes op de fietsendrager en rijden vanuit Sankt Johann in Tirol naar Strass im Zillertal, de eerste plaatst in het Zillertal. 

We parkeren de auto gratis in de buurt van het gemeentehuis waar voldoende parkeergelegenheid is. Wij kunnen de auto zelfs parkeren met de fietsendrager erop en dat is voor een stationwagen vaak niet mogelijk. 

We stappen op de E-bikes en gaan op pad. Bij Gasthof Post zien we een Jakobi-Prozession. De Jakobi-Prozessionen is een kerkelijke Tiroolse traditie waaraan alle verenigingen in het dorp aan deelnemen. We kijken even en vervolgen dan onze weg.    

De weersvoorspelling voor vandaag meldt in de loop van de dag regen. We zien de eerste dichtere wolken boven het Zillertal. Maar op dit moment komt de zon nog af en toe tevoorschijn en is de temperatuur aangenaam. 

We laten Strass achter ons en volgen de Ziller stroomopwaarts. Het fietspad is goed aangegeven en het is bijna onmogelijk om fout te rijden. 

Als het weer meewerkt willen we tot aan Mayrhofen fietsen.

Maar eerst maken we een stop in Fügen Gagering bij onze favoriete camping Natürlich Hell waar we onze kampeerplek voor over 7 weken gaan reserveren. Het plan was om dit jaar wat meer te trekken.  Maar door de weer langzaam oplopende corona cijfers kiezen we voor een locatie waarvan we weten dat het sanitair en andere voorzieningen goed gereinigd en onderhouden worden. 

Bij een woonhuis ontdekken we een versierde schuur die het bekijken waard is. 

Op de fietsroute langs de Ziller staan diverse heilige beelden. Stonden de heilige beelden vroeger open en bloot tegenwoordig staan deze achter slot en grendel. 

Eenmaal op de camping Natürlich Hell aangekomen gaan we naar de receptie. De eigenaar Alois staat deze zondag zelf achter de balie. Hij is verbaasd ons in juli in het Zillertal aan te treffen. Wanneer we aangeven dat we komen reserveren voor september krijgen we het lijstje met beschikbare plaatsen. We staan altijd op hetzelfde rijtje op de Alte Wiese maar daar zijn alle plekken al gereserveerd. Omdat de plekken omgenummerd zijn  (de nummering loopt nu op de hele camping door) en de indeling deels gewijzigd is, besluiten we toch even te kijken voordat we een plaats vastleggen. Er zijn nog 10 vrije plaatsen waar we uit kunnen kiezen. Uiteindelijk kiezen we voor plek 10 op de Lärchenwiese. Wanneer we terugkeren bij de receptie staat daar een flinke rij. Dan eerst maar een cappuccino bij Barbara op het terras van het campingrestaurant. 

Na het reserveren van de camping gaan we verder. We rijden langs Fügen waar het hout van de firma Holzbinder opgeslagen ligt. 

Het oponthoud op de camping heeft langer geduurd door de drukte bij de receptie. We zien de donkere wolken boven Mayrhofen. Aangezien we liever niet in een onweersbui willen fietsen verwachten we dat we niet verder komen dan Zell am Ziller. 

De fietsroute loopt grotendeels parallel aan de spoorweg van de Zillertalbahn. 

Het Zillertal is een breed dal en tijdens het fietsen heb je een prachtige blik op de bergen om je heen. 

We zijn bijna in Zell am Ziller waar we bij konditorei Gredler willen lunchen. Gredler staat bekend om zijn heerlijke gebak en het fantastische ijs. Voor ons de beste konditorei in het Zillertal en wijde omgeving. 

Wanneer je de spoorbrug nadert over de Ziller weet je dat je bijna in Zell bent. Voor degene die de tocht voor de eerste keer maken een waarschuwing, rijdende richting Zell am Ziller volgt aan het einde van de brug een steile haakse bocht. Het fietspad is hier smal en loopt steil naar beneden. Daarna volgt weer een bocht. Tevens kan je de tegenliggers niet zien. 

Aangekomen bij Gredler moeten we even zoeken naar een plek om de E-bikes te parkeren. Het hek bij de Ziller staat helemaal vol. Gelukkig vinden we nog een plaatsje in het fietsenrek naast de winkel. 

Het terras is vol maar we vinden nog een vrij tafeltje. 
Aangezien we dorst hebben bestellen we een Biker-Drink. Dit drankje bestaat uit icetea met vers geperste sinaasappel en citroen. Een prima dorstlesser. Daarnaast bestellen we een tosti. 

Wanneer we de weerapp raadplegen meldt deze in Mayrhofen al regen. Bij ons is het nog droog. Daarom draaien we hier om en fietsen niet verder. Ons plan was om door te fietsen naar Mayrhofen en op de terugweg opnieuw een stop in te lassen en dan een ijsje te eten. Aangezien dit plan niet doorgaat eten we gelijk maar een Fruchtenbecher. 

Wanneer we het ijs op hebben en de terugweg willen aanvangen begint het te regenen. De eerste keer deze vakantie gaat het regenjack en regenbroek aan en het regenmutsje over de helm. Even te voren hebben we nog overlegd of we niet moeten kiezen om met de trein terug te gaan. Maar Emmy hakt de knoop door en gaat voor fietsen. Doordat veel mensen zonder regenkleding op pad zijn gegaan vermoeden we dat de trein overvol zal zijn. Niet alleen met mensen maar ook met fietsen. De fiets kan je namelijk ook meenemen in de trein. De trein terug nemen kan ook een optie zijn voor fietsers die heen en terug door het Zillertal te ver vinden. 

In de stromende regen maar gelukkig zonder onweer rijden we de 24 kilometer terug naar ons uitgangspunt. 

Wanneer we vlakbij Strass zijn houdt het op met regenen. Inmiddels zijn we al wel drijfnat aan de buitenkant. Gelukkig hebben we Teva sandalen aan. Als we dichte schoenen aan gehad hadden dan zouden we onze schoenen hebben kunnen legen. 

We leggen de laatste meters af naar de parkeerplaats. 

We pellen ons uit de regenkleding en zetten de E-bikes op de fietsendrager. Ondanks dat we deze route meer gefietst hebben was het opnieuw een heerlijke rit.