Oostenrijk Brixental, op de E-bike van Hopfgarten naar St Johann in Tirol

We hebben vandaag afgesproken met onze vrienden Erwin en Christl, om samen een mooie tocht te maken. We spreken af in Wörgl bij het station. Vanaf daar willen we door het Brixental terug naar Sankt Johann in Tirol fietsen. Zij blijven overnachten in ons hotel en morgen fietsen we dan gezamenlijk naar Zell am See. 

We fietsen naar het station om de trein naar Wörgl te nemen. In deze regio krijg je bij de meeste accomodaties de Kitzbüheler Alpen-gastenkaart.  Hiermee kan je in de regio gratis met het openbaar vervoer reizen. Dit alles om de gasten uit de auto te krijgen. Daarnaast biedt de kaart andere voordelen, zie de link. We moeten alleen nog een kaartje kopen om de fiets mee te mogen nemen. De kosten vallen mee, voor een weekkaart in de regio betalen we Euro 5,20 per fiets (tarief 2021)

De trein zou volgens de dienstregeling om 10 uur 28 vertrekken,  echter door hoogwater overlast in het Salzburgerland, heeft deze een vertraging van bijna 40 minuten. Er zit niets anders op dan te wachten. 

We melden de vertraging aan Erwin en Christl. Na kortstondig app overleg wordt besloten  dat zij van Wörgl naar Hopfgarten fietsen en wij de trein tot Hopfgarten nemen. De verwachting is dat we dan gelijktijdig in het dorp aankomen. Hopfgarten is bekend door de lift naar de Hohe Salve. 

10 minuten voordat onze oorspronkelijke trein, een REX (regionaal express) met vertraging zou aankomen kondigt zich de S-bahn (stoptrein) naar Wörgl zich aan. We nemen deze trein en 35 minuten later staan we op het perron van Hopfgarten Berglift. In Oostenrijk is het meenemen van de fiets in de S-bahn of REX eenvoudig. Je hoeft niet te reserveren, echter het aantal plaatsen is beperkt en mensen met een rolstoel hebben voorrang. De instap is gelijkvloers en er zijn al fixeer-banden aanwezig. Ons advies, neem zelf een snelbinder mee omdat in de S-bahn de fixeer-band niet altijd lang genoeg is om twee fietsen vast te zetten of als een frame te dik is. In ons geval gaf het problemen met de fiets van Emmy. 

In het centrum van Hopfgarten gaan we op zoek naar een terras en wachten de komst van Erwin en Christl af. 
Emmy gaat ondertussen de katholieke kerk bezichtigen.


(Foto © Gregorini Demetrio van Panoramio)
De bouw van de kerk werd in 1758 gestart en in 1764 voltooid. 

Het grote altaar is gedeeltelijk verguld met goud en heeft rood marmeren zuilen. Op het altaar zijn de heilige Leonhard en de heilige Jacobus met Maria afgebeeld. De vier zij altaren zijn niet zo rijkelijk versierd. 

Het middenschip van de kerk is 52 meter lang.
De zij-schepen zijn  24 meter lang en 18 meter breed.  
De kerktorens zijn 52 meter hoog. 
In het centrum staan vele beschilderde huizen.
In de tussenliggende tijd zijn Erwin en Christl gearriveerd en als ook zij een consumptie genuttigd hebben gaan we op pad.
Het eerste deel gaat via een fietspad.  Aan de rand van Hopfgarten komen we langs een mooie oude boerderij. 

We komen langs de Brixentaler Ache deze komt door de vele regen van de afgelopen dagen met nog meer geruis naar beneden als anders. Gelukkig komt het water van de waterval niet op de weg zoals wij in 2005 tijdens onze vakantie op camping Schlossberg Itter hebben meegemaakt. Toen is ook de Inn buiten zijn oevers getreden en was de A12 gedeeltelijk afgesloten. 

De fietsroute gaat verder via het Windautal.
Om in Westendorf te komen moet er geklommen worden. 
Maar eerst gaat het glooiend door het dal tot en met gasthof Zur Lendwirt. 
Bij Lendwirt kan er een keuze gemaakt worden een steile route naar Westendorf of een langere route welke minder steil is. 

We worden gedwongen tot de steile route omdat de andere route afgesloten is vanwege, jullie raden het al, opruimwerkzaamheden van de modderlawines na de hevige regenval van afgelopen weekend.

Na een aantal serpentine bochten komen we uit in de wijk Holzham van Westendorf en fietsen we door naar het centrum van het dorp om bij Berger te lunchen. 

Tijdens de lunch gebruiken we de powerbank om de display van Emmy op te laden. Deze heeft de hele nacht aan de stroom gehangen. We nemen het zekere voor het onzekere omdat we gisteren werden geconfronteerd met een leeg display. Vermoedelijk laadt deze niet genoeg op vanuit de fietsaccu. Na de vakantie laten we hier naar kijken. Na de lunch gaat het verder richting Brixen im Thale.

In Brixen is veel veranderd. De wijk voor de camping is volgebouwd. Ons favoriete restaurant Thalhof aan de Schwimbadweg is gesloten. Of dit tijdelijk is of definitief weten we niet. Feit is dat er volop verbouwd wordt. 

Glooiend gaat het verder naar Kirchberg. 
Onderweg wordt er af en toe gestopt om een geocache te zoeken. 
Een groot deel van de fietsroute loopt parallel aan de spoorbaan maar dit stoort niet. 
Bij de minigolfbaan in Kirchberg ligt ook een cache. 
De route gaat verder richting de Schwarzsee waar wij gisteren ook al waren. 

De Kitzbüheler Horn krijgen we in zicht. We willen pauzeren bij de Schwarzsee, net als gisteren vinden we hier geen plek. Nu niet omdat de restaurants niet geopend zijn maar omdat er geen lege tafels zijn. 

Op naar het centrum van Kitzbühel, daar vinden we vast wel een plek op een terras. 
We vinden in het centrum een terrasje en genieten daar van een consumptie.

Net als gisteren moeten we vanuit Kitzbühel klimmen naar de Alte Römerweg. De route gaat dit keer langs de lift van de Kitzbüheler Horn ipv de weg waar je met de auto de Horn op kan rijden. Deze weg lijkt iets minder steil maar misschien is dat verbeelding? 

Al glooiend gaat het richting Oberndorf. 
Het blijft genieten om in dit landschap te fietsen. 
Ook op deze weg vind je prachtige oude boerderijen. 
Gedurende de fietstochten in deze regio altijd zicht op de Wilde Kaiser. 
Oberndorf komt in zicht. Hier verlaten we de Oude Römerweg om al slingerend door het dorp het fietspad naar Sankt Johann in Tirol te volgen. 

We hebben vandaag een heerlijke tocht gefietst. Erwin en Christl overnachten bij ons in het hotel. Morgen gaat hun reis verder naar Zell am See. Om daarna via Krimml de Gerlospas en het Zillertal weer in het Inntal te komen. Daar nemen zij de trein naar huis in Steinach am Brenner. Het is nog wel even afwachten of zij vanaf Zell am See naar Krimml kunnen. Hetzelfde geldt voor de Gerlospas in het Salzburgerland. Door de wateroverlast en modderlawines zijn de fietspaden en pasweg nu nog gesloten. Wij begeleiden hun morgen tot aan Zell am See. Maar nu eerst een bad en lekker uit eten.