Nederland Maastricht

Een bezoek aan Maastricht en de Basiliek Sint Servaas in de Kersttijd

December 2017, we zijn ter ere van ons 25 jarig huwelijk een weekend weg naar een bungalowpark in Vaals in Zuid Limburg. Xela is achtergebleven in Purmerend. Als een cadeau voor ons 25 jarig huwelijk hebben Marja en Peter aangeboden om een weekend op haar te passen zodat wij ook Maastricht eens kunnen bezoeken. Met een hond in de stad is niet fijn. Niet alleen voor de hond maar ook zeker voor de baasjes.

We rijden met de auto naar Maastricht en parkeren de auto in de parkeergarage van Q-park bij het station. Hier vandaan loop je in maximaal 10 minuten naar het centrum.

Maastricht :


Maastricht (Limburgs: Mestreech) is een stad en gemeente in het zuiden van Nederland. Het is de hoofdstad van de provincie Limburg en telt 122.461 inwoners (30 april 2017, bron: CBS). Het is hiermee de grootste gemeente van de provincie Limburg. De patroonheilige is Sint-Servaas.

De stad ligt aan de Maas. De herkomst van de naam Maastricht is waarschijnlijk terug te leiden tot de Latijnse naam Mosa Trajectum, "doorwaadbare plaats in de Maas", die uit de middeleeuwen bekend is. De aanduiding Traiectum of Triecht werd ook voor Utrecht gebruikt maar was niet de enige doorwaadbare plaats aan de Nederrijn; vandaar dat Maastricht wel de titel maasstad en Utrecht niet de titel nederrijnstad kreeg.In 1051 werd voor het eerst de naam Masetrieth genoteerd, wat uiteindelijk Maastricht werd.

Het is december en de periode van Magisch Maastricht. Op het Vrijthof is een Kerstmarkt en een kleine kermis ingericht. Verder is de stad feestelijk versierd en zijn er overal leuke (eet) kraampjes. Het heeft een beetje weg van de Duitse Weihnachtsmarkten.

Magisch Maastricht:

is een jaarlijks winterevenement in het centrum van de Nederlandse stad Maastricht Magisch Maastricht vindt meestal plaats tijdens de gehele maand december. Het evenement biedt naast de kerstmarkt en de kleinschaliger opgezette winterkermis op het Vrijthof ook diverse vormen van cultureel aanbod en andere activiteiten in verschillende delen van de binnenstad. Op de Kesselskade langs de Maas bij de Sint Servaasbrug ligt de nadruk op activiteiten voor gezinnen met kinderen. Een van de vernieuwingen van Magisch Maastricht is de uitbundige kerstverlichting, bestaande uit een lichtroute die de bezoekers vanaf Station Maastricht door de stad leidt, waarbij met name de versiering van de voetgangersbruggen over de Maas, de enorme kroonluchters op Plein 1992, de Markt, de Maasboulevard en Mosae Forum en de lichtsculpturen in de bomen op het Onze-Lieve-Vrouweplein opvallen.

In het centrum is het druk en je kan over de hoofden lopen. Dit ondanks de kou.
Op het Vrijthof is het nog drukker, stapvoets gaat het over het plein.

Het valt ons eerlijk gezegd een beetje tegen, we hadden een ander beeld van het festijn toen we de informatie op internet lazen.

We besluiten het Vrijthof de rug toe te keren en de inwendige mens te gaan versterken.

We duiken Grand Café D’N Ingel in om de lunch te gebruiken.

We worden verwent met heerlijk Zoervleisj met patat en salade, samen met een speciaal Limburgs biertje gaat dit er wel in.

Na de lunch is het tijd voor wat cultuur. Om de hoek is de basiliek Sint Servaas die we gaan bezichtigen.
We staan aan de achterzijde en zoeken naar de ingang.

De Sint-Servaasbasiliek

(Limburgs: Sintervaosbasiliek, of kortweg Sintervaos) is een kerkgebouw in het historische centrum van Maastricht, gelegen tussen drie pleinen: het Vrijthof, het Keizer Karelplein en het Henric van Veldekeplein. De kerk is, naar men aanneemt, gebouwd op het graf van Sint-Servaas en wordt beschouwd als de oudste nog bestaande kerk van Nederland.

De grote, driebeukige kruisbasiliek is grotendeels in romaanse stijl gebouwd met gebruikmaking van kolenzandsteen en mergel. Het kerkgebouw fungeert als parochiekerk van de rooms-katholieke Sint-Servaasparochie en is tevens dekenaatskerk van Maastricht.

Sinds 1985 voert de kerk de titel basilica minor (basiliek). De basiliek is een rijksmonument en behoort tot de ‘Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg’ uit 1990. De kerk, de kloostergangen en de schatkamer zijn dagelijks geopend voor publiek en tegen betaling te bezichtigen.

We treffen Sint Servaas aan op zijn sokkel.
En vinden de ingang van de basiliek in een hoekje waar we deze niet verwachten.

Nadat we bij de bejaarde portier ieder Euro 4,50 hebben betaald, mogen we de schatkamer en de basiliek bezichtigen.

De schatten van de kerk zijn haar heiligen. Hun relieken worden met zorg bewaard en vereerd. Zo ook in de Sint Servaas, in de Schatkamer.

Door middel van een maquette wordt een beeld geschetst hoe Maastricht er vroeger uit zag.
Het tegenwoordige toch nog steeds omvangrijke bezit van de schatkamer, dat wordt getoond, is maar een fractie van de oorspronkelijke kerkschat. 

De oorsprong van de kerkschat moet ongetwijfeld gezocht worden bij Sint Servaas zelf. Omdat hij, zoals wordt verhaald, bij zijn vertrek uit Tongeren de hele kerkschat, bestaande uit het gebeente van zijn voorgangers, meenam.

Deze resten van heiligen, relikwieën genoemd, zijn al of niet omhuld door edele metalen met gesteenten of door kostbare stoffen. 

Tegenwoordig wordt de rijke kerkschat van het voormalig kapittel vanuit verschillende gezichtspunten geëxposeerd. Allereerst is er een verzameling voorwerpen te bezichtigen die betrekking hebben op de persoon van Sint Servaas of die aan hem toegeschreven worden, zoals het grote vergulde borstbeeld uit 1580 met een schedelreliek van de heilige, het borstkruis, de pelgrimsstaf, de bisschopsstaf, de kelk met draagaltaar, het zegel en de drinkbeker.

De kostbaarste schat is de zogenaamde ‘Noodkist’, het schrijn van Sint Servaas. Het schrijn bevat resten van het gebeente van Sint Servaas en van andere bisschoppen van Tongeren en Maastricht. De Noodkist, die ontstond rond 1160, wordt het hoogtepunt genoemd van de Maaslandse edelsmeedkunst. In tijden van grote nood en nu iedere zeven jaar bij gelegenheid van de Heiligdomsvaart wordt de Noodkist door de straten van Maastricht gedragen.

De schatkamer van de Sint Servaas bevat ook een beroemde collectie oosterse zijden stoffen, daterend vanaf de IVe eeuw tot en met de XVe eeuw. Ten slotte zijn in de Schatkamer ivoren en zilveren reliekhouders te vinden in de vorm van dozen of horens of gemaakt uit voorwerpen uit exotische landen, zoals struisvogeleieren, kokosnoten enzovoorts. Zij getuigen van de godsvrucht en kunstzin van onze voorouders. De schatkamer is sedert 1983 mede te vinden in de zogeheten Kapittelkapel die stamt uit de XIe eeuw. 

In de Basiliek
Grafkamer Sint Servaas in de kelder
Wie oog heeft voor detail heeft veel te ontdekken.
Kapel Basiliek Sint Servaas
Na de bezichtiging van de basiliek word het tijd om naar huis te gaan. We komen het oude postkantoor tegen dat tegenwoordig zoals in veel steden een andere functie heeft gekregen.

We steken de Maas over om naar het station te gaan. De brug is een bijzondere, terwijl de brug open gaat kunnen de voetgangers hun weg aan de zijkant vervolgen en fiets en auto verkeer moet wachten. Een leuke en ontspannende dag is voorbij.