Tijdens ons verblijf op de boerderijcamping naar de “große O”
We zijn op Boerderijcamping de Beek in Buurse waar we net als voorgaande jaren een Boerderijkamer gehuurd hebben. (meer info) Voor onze vakantie met de caravan in juni hebben we nog een aantal artikelen nodig. Om die reden gaan we op de e-bike naar Winterswijk.

In Buurse ben je vlakbij de grens, we kiezen dan ook voor een route naar Winterswijk welke voor een deel door Duitsland gaat. We maken in Nederland veel gebruik van Fietsknooppunten. Ook in Duitsland kent men dit systeem.

We gaan naar Winterswijk omdat daar kampeerwinkel Obelink gevestigd is. De Duitsers hebben het nooit over Obelink maar altijd over de große O. Een benaming die wij ook overgenomen hebben.

De heenweg fietsen we door Oldenkott – Winnewick in Duitsland. Hier zien we een prachtig beeld van Jesus. Kenmerkend voor deze katholieke streek

Op de grens in Rekken maken we onze bekende cappuccino stop. Wanneer we in Buurse zijn doen we dit restaurantje altijd wel even aan. Ook later deze week maken we hier nog een stop.

Onze route naar Winterswijk gaat verder langs de grens. We rijden afwisselend door Nederland en Duitsland.

De rit gaat door een gevarieerd landschap.

We rijden over autoluwe wegen door een open landschap.

Maar ook over smalle fietspaden door het bos.

We komen in Winterswijk en moeten nog een paar kilometer doorfietsen naar Obelink welke langs de provinciale weg buiten Winterswijk gevestigd is.

Na ons bezoek aan Obelink lunchen we in Winterswijk. Het centrum van Winterswijk vonden wij niet de moeite waard en hebben daar geen foto’s gemaakt.

Vanuit Winterswijk rijden we via een kleine grensovergang Duitsland binnen. In een buitenwijk van Vreden, Marienhook treffen we de restanten van een oude spoorbaan aan. Het is een herinnering aan de steenfabriek en klei industrie die hier gevestigd was.

De tram en het spoor herinneren aan de steenfabriek van de klei-industrie van Vreden. Deze produceerde van 1909 tot 1968 bakstenen, dakpannen en buizen in Vreden. In die tijd heette de straat “Venndiek” “Spoorweg”.
Van de steenfabriek in Vreden liep een smalspoorlijn naar de kleigroeven in Ellewick. De sporen van de smalspoorlijn liepen direct langs de straat. Aanvankelijk werden de trams door paarden naar de steenfabriek getrokken, ongeveer 6 km verderop. Later namen een kleine stoomlocomotief en uiteindelijk een diesellocomotief deze taak over.
Toen de kleiwinning in 1968 werd stopgezet, werd op de ondergelopen kleigroeven het tuinhuisjes complex “Seerose” gebouwd. Tegenwoordig is alleen de “Ziegeleistraße” (Steenfabriekstraat) overgebleven als herinnering aan de voormalige locatie van de steenfabriek in Vreden. De wagen werd in 2021 neergezet, het jaar van het 60-jarig jubileum van woonwijk

We fietsen verder en rijden door richting Vreden.

In Duitsland zijn de fietsknopen rood van kleur en hangen onder de routeborden.

Vreden is een stad in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, gelegen in de Kreis Borken, op de grens met de Nederlandse provincies Gelderland en Overijssel. Vreden ligt aan de rivier de Berkel. De stad telt 22.676 inwoners .


In Vreden spotten we twee beelden die klaar staan voor een duik.

Na een rit van 76,4 kilometer zijn we weer terug op de camping.