Nederland e-bike tour de Verborgen route

Mooie route over de Veluwe met stop in Vierhouten

Tijdens onze voorseizoenplaats op de camping op de de Veluwe nemen we regelmatig de e-bikes mee om mooie tochten te rijden van www.visitveluwe.nl We parkeren de auto in Drie bij het Boshuis en starten daar onze route. Het is maandag en is Boshuis Drie gesloten en kunnen we geen cappuccino drinken voordat we starten met de tocht.

We komen langs de Schaapskooi in Ermelo. Ook hier is het restaurant gesloten.

We fietsen over de Ermelosche heide en komen het beeld van een Romein tegen. Deze is geplaatst omdat hier een Marskamp geweest is. Het Romeins Marskamp bij Ermelo is het enige Romeinse Marskamp dat in Nederland is teruggevonden. Langs de route liggen diverse grafheuvels en zijn de sporen van de Romeinen nog altijd te zien.

De Ermelosche Heide omvat een gebied van ruim 380 hectare en is gelegen tussen de kleinste stad van Nederland, Staverden en het dorp Ermelo. Het terrein is in eigendom van de gemeente Ermelo. Er lopen tal van (zand)paden over de heide en je kunt er ook wandelroutes volgen. Ook is er een fietspad over de hei. Houdt wel rekening mee dat je op de fietspaden tegenliggers kunt tegenkomen. Daarnaast zijn de fietspaden smal en zeker in de bossen is er vaak geen mogelijkheid om even uit te wijken in de berm. Dit omdat hier vaak de zwijnen de aarde hebben losgewoeld om aan eikels, wurmen en ander voedsel te komen.

We komen in Harderwijk en worden daar overvallen door de eerste regendruppels. We lassen een eerste stop in bij camping Konijnenberg en maken van de nood een deugd en drinken een cappuccino.

Bij het begin van de Hardewijker bossen staan drie uit hout gesneden kinderfiguren. Het hoe en waarom konden we op internet niet achterhalen.

We bereiken via de heide het Beekhuizerzand.

Het Beekhuizerzand is een stuifzandgebied ter grootte van ongeveer 200 hectare. Het gebied is in 2004 weer teruggebracht van een bosgebied tot een echt stuifzandgebied. Hiervoor zijn vele vliegdennen gekapt en de bovenlaag van de grond is verwijderd, zodat het verstuifbare zand weer vrij komt te liggen.

Stuifzanden zijn unieke natuurlandschappen in West-Europa die voor het overgrote deel in Nederland liggen. Ze hebben hun eigen flora en fauna. Kenmerkende planten en dieren voor stuifzanden zijn de korstmossen en de zandhagedissen. Maar ook bijvoorbeeld de zeldzame duinpieper, nachtzwaluw en iets meer voorkomende veldleeuwerik en kuifleeuwerik zijn dieren die je op en om het stuifzand kunt waarnemen.

Ondanks de donkere wolken houden we het nog steeds droog. We fietsen schijnbaar aan de rand van een regengebied.

We vervolgen de tocht over de Elspeetsche heide. Hier maakten we ook al eens een mooie rondwandeling. Klik hier voor het verslag. Ondertussen hebben we de regenjacks toch tevoorschijn moeten halen omdat er meer dan een zacht buitje aan regen valt.

We komen in Vierhouten. Tijd voor de lunch.

We stoppen bij Tante Sjaan. Hier hebben we al diverse keren lekker gegeten. Er is een nieuwe eigenaar die de herberg tijdens Corona verbouwd heeft. De kwaliteit van het gebodene is nog steeds prima en het personeel vriendelijk.

Na de lunch gaan we verder en komen langs het Verscholen dorp. Je kan op bovenstaande afbeelding klikken om deze te vergroten om het verhaal te lezen.

Meer over de geschiedenis van het Verscholen Dorp kan je ook lezen op Wikipedia

Nagebouwde hut.
Interieur van de hut.

We rijden door het buurtschap Gortel dat een beschermd dorpsgezicht heeft.

Door het Elspeterbosch gaat het richting Elspeet.

We komen aan in Staverden, de kleinste stad van Nederland.

Landgoed Staverden ligt tussen Ermelo en Elspeet op de noordwest flank van de Veluwe, in een prachtige bosrijke omgeving. Het landgoed bestaat uit een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en een fraai aangelegd park.

De aanwezigheid van de Leuvenumse beek, en daarmee de beschikbaarheid van stromend water, leidde in de 13e eeuw tot de bouw van een watermolen. Hier konden boeren tot uit de wijde omtrek hun graan laten malen. Dit maakte Staverden tot een unieke plaats met een prima handels- en groeipotentie, zo moet Graaf Reinout I van Gelre in 1298 hebben gedacht. 

Hij besloot om via een officiële stadsbrief stadsrechten aan te vragen voor Staverden. Deze rechten werden hem in datzelfde jaar verleend door de toenmalig Koning Rudolph von Habsburg. Hoewel de verwachte groei als stad uitbleef, werd zo de basis gelegd voor de magische aantrekkingskracht die het landgoed tegenwoordig als kleinste stadje van Nederland uitoefent op haar bezoekers.

Wij moeten nu nog ongeveer 6 kilometer fietsen voordat we bij ons uitgangspunt terug zijn. Deze route is een aanrader. Je fietst door diverse landschappen en daarnaast voor diegene die geïnteresseerd zijn in de 2de wereldoorlog, is het verscholen dorp zeker een bezoekje waard.