Duitsland Stadbezoek Münster

Historische stad met gezellig centrum

We zijn een aantal dagen op Boerderijcamping de Beek in Buurse in een Boerderijkamer. We rijden voor een stadbezoek met de auto naar de historische stad Münster in Duitsland.

We parkeren de auto op de grote betaalde parkeerplaats Schlossplatz Süd en wandelen vanaf daar in ongeveer 7 minuten het oude centrum binnen.

Het is inmiddels lunchtijd en we strijken neer op het terras van de Kleine Kiepenkerl om te lunchen. Met een gevulde maag gaan we het oude centrum verkennen. De Kiepenkerl was wandelende koopman in het Münsterland met zijn draagdoek, de zogenaamde Kiepe. Typisch voor de Kiepenkerle was hun kledij. Met blauwe linnen kiel, een rode halsdoek, muts, knoestige stok en pijp uitgerust trokken ze met hun Kiepe van erf tot erf en van huis tot huis. Zo zorgden ze in vroegere tijden voor de uitwisseling van goederen en nieuwtjes tussen stad en land. Het restaurant is vernoemd naar deze koopman.

Münster is een stad gelegen in Noordrijn Westfalen. De naam Münster komt van het Latijnse monasterium (klooster) en refereert aan de oprichting van het bisdom Münster door Karel de Grote in 793. De eerste bisschop was Liudger. Tijdens de Middeleeuwen was Münster een bloeiende Hanzestad.

Het centrum van Münster is autovrij maar een deel wordt wel gebruikt door het openbaar vervoer en de taxi’s.

De Prinzipalmarkt in Münster is het symbool bij uitstek van de stad: met zijn karakteristieke puntgevels en booggewelven vormt het plein het traditionele economische en politieke centrum van Münster, waar gisteren en vandaag op indrukwekkende wijze met elkaar verbonden zijn.

De Prinzipalmarkt, die ook bekend staat als het “salon” van Münster, is gebouwd in de 12e en 13e eeuw. De verschillende bouwstijlen van de huizen, de ontelbare bogen, zuilen en puntgevels vertellen levendig over de bewogen geschiedenis van de stad. Het herinnert aan: de Middeleeuwen, het Hanzeverbond en de oude koopmansfamilies, waarvan sommige hier nog steeds hun handel drijven.

Waar Roggenmarkt en Alter Fischmarkt uitmonden in de Prinzipalmarkt staat de markt- en stadskerk St. Lamberti. Bekend werd de tussen 1375 en 1450 gebouwde hallenkerk echter noch door het ongewone reliëf van de boom van Jesse boven het hoofdportaal, noch door het feit, dat kardinaal von Galen hier tijdens de nazitijd zijn moedige preken hield, maar veeleer door het huiveringwekkende verhaal over de drie kooien boven aan de toren. In deze kooien hingen namelijk in het midden van de 16e eeuw de lijken van de drie leiders van de wederdopersbeweging.

In St. Lamberti bevindt zich de “hoogste werkkamer” van Münster, de kamer van de torenwachter. Voor het eerst werd in 1383 een torenwachter vermeld in de oorkonden. Na meerdere onderbrekingen heeft Münster sinds 1950 weer een torenwachter, die iedere nacht op zijn koperhoorn te horen is (21-24 uur om het half uur, behalve dinsdag).

In de torenkamer van St. Lamberti verrichten torenwachters sinds vele honderden jaren hun dienst. In de oorkonden werd een dergelijke torenwachter voor het eerst vermeld in 1383. 631 jaren later werkt de eerst vrouw op deze post. Martje Thalmann is sinds januari 2014 de torenwachtster van St. Lamberti. Traditioneel is de torenwachter een medewerker van de stad en niet van de kerk. Terwijl het beroep van in de late Middeleeuwen tot in de vroege nieuwe tijd gold als „oneerlijk”, in de zin van „zonder standing”, zijn de Münsteraners vandaag de dag trots op hun torenwachter en de lange traditie. Ook vandaag behoort het nog tot de taken van de torenwachtster, om vanop 75 meter hoogte van de kerktoren van St. Lamberti uit te kijken naar brand. Eventueel geziene branden meldt ze onmiddellijk aan de brandweer waarmee de torenkamer telefonisch in contact staat.

Het oude centrum van Münster is ook prima geschikt om te winkelen. Wij vonden Münster zeker een bezoek waard.

Scroll naar boven