BGS (Bayerische Gebirgsschweisshund)

Informatie over een bijzonder ras

Waarom een Bayer?

Na het overlijden van onze witte herder Marsha wilde wij weer een hond als metgezel. De keuze is gevallen op de Bayerische Gebirgs Schweisshund omdat met name Peter het uiterlijk van dit ras fascinerend vind. Wij kwamen dit ras voor het eerst tegen in Oostenrijkin het jaar 2000. De hond was toen onder begeleiding van een jager en luisterde ontzettend goed naar zijn baasje. Daarnaast waren wij op zoek naar een actieve beweeglijke hond omdat onze witte herder Marsha dit ook was en wij hier bijna 14 jaar lang van genoten hebben. 5 jaar lang zijn wij bezig geweest om een Bayer te krijgen. Helaas was het onmogelijk omdat de Bayer, in de Alpenlanden alleen aan jagers worden verkocht. Je moet dan ook een jachtvergunning overleggen. Wij zijn geen jagers en willen ook niet jagen dus eigenlijk hadden we het al opgegeven om ooit in bezit te komen van een Bayer. Gelukkig voor ons wilde toen de enige fokker in Nederland van de Bayerische Gebirgs Schweisshund mee werken aan onze wens. We zijn Herwi Hoenink dan ook zeer dankbaar.

Sinds 5 mei 2010 zijnwij de trotse bezitters van Xela. Xela is een dochter van Donja en Atos en komt uit een nest van 6 puppies. Op haar eigen pagina, klik hierboven op Xela, kan je haar leventje volgen. Natuurlijk hebben we de nodige cursussen met haar gevolgd en hebben we speurtraining met haar gedaan. Je moet met een Bayer namelijk wel doen waar ze voor gefokt zijn en dat is speuren. Dat hoeft niet op aangeschoten of aangereden wild maar kan ook het speuren naar mensen etc. zijn. Het speuren zit deze honden in hun genen.

Alle Bayerische Gebirgsschweisshonden zijn actieve honden die veel beweging nodig hebben. Van Xela weten wij in ieder geval dat indien zij niet genoeg beweging krijgt ze oervervelend is.