Nederland Artis Amsterdam

Bezoek aan de Amsterdamse dierentuin

Tijdens een warme zomerdag werd er door Emmy een bezoek gebracht aan Artis in Amsterdam. 

Ingang Artis

Artis ligt in hartje Amsterdam aan de rand van het centrum in de Plantagebuurt. De dierentuin beschikt over een eigen parkeerterrein. Dagtarief in 2020 is € 15.

We treffen een beeld van een jachthond aan die wel wat weg heeft van onze Xela. 

Artis is in 1838 opgericht onder de naam Natura Artis Magistra door de heren Westerman, Werlemann en Wijsmuller, met als doel “Het bevorderen van de kennis der Natuurlijke Historie”.

De meeste Europese dierentuinen waren tot dan toe privébezit, maar in navolging van de London Zoo (1828) wilde ook Artis algemeen toegankelijk zijn voor de gegoede burgerij. 

De eerste collectie was niet erg opzienbarend – een paar papegaaien, aapjes en een Surinaamse boskat – maar een jaar later kon het hele “reizende beestenspul” van C. van Aken worden overgenomen. Een dierenstoet met aan het hoofd de grote olifant Jack, vergezeld van onder andere leeuwen, een panter, een tijger, een poema, hyena’s, ijsberen, bruine beren, een zebra, een gnoe, een kangoeroe, en zelfs een boa constrictor van meer dan vijf meter lang. In één klap was Artis een echte dierentuin geworden.

Inmiddels is Artis uitgegroeid tot een grote dierentuin met een prachtige collectie aan dieren. 

Voorjaar 2020 is er een jong olifantje geboren.

Let op de slurf rechts één van de olifanten speelt voor duikboot. 

De baby wordt gepest door zijn zus en laat duidelijk merken dat hij hier niet van gediend is. Zie filmpje.

De kamelen en bizons liggen er loom bij.

De apen zijn actief en vermaken het publiek. 

De steenbok ligt hoog en droog. 

In het reptielenhuis is het warm en is het lastig om de beesten te fotograferen. 
In Artis staan meer dan 800 bomen, van ruim 200 verschillende soorten. 74 daarvan staan op de gemeentelijst van monumentale bomen. Sommigen stammen nog van voor de oprichting van Artis. De zomereik naast het buitenverblijf van de chimpansees is bijvoorbeeld naar schatting ruim 250 jaar oud. Artis noemt zich graag ‘het oudste stadspark van Amsterdam’. 
Artis bezit ongeveer 900 diersoorten. In het verleden had de Amsterdamse dierentuin enkele zeer bijzondere soorten in de collectie zoals de inmiddels uitgestorven quagga, trekduif en buidelwolf en zeer zeldzame soorten als het vingerdier en de schoenbekooievaar. De quagga en de trekduif werden door Westerman in 1851 aangekocht van een Engelse dierenhandelaar.
Naast de gebruikelijke veranderingen in de collectie door onder meer overlijden en verhuizing in het kader van fokprogramma’s heeft Artis het aantal (grote) diersoorten aan het einde van de twintigste eeuw enigszins teruggebracht met als doel de overblijvende soorten meer ruimte te kunnen geven. Zo is het aantal pinguïns teruggebracht van vier soorten (zwartvoetpinguïn, koningspinguïn, ezelspinguïn, rotspinguïn) in de midden jaren tachtig tot één soort zwartvoetpinguïn die op bovenstaande foto’s te zien is. 
Artis hanteert een populatiebeleid met als uitgangspunt dat zij het ontstaan van ‘surplusdieren’ in de collectie tracht te beperken.
Het populatiebeleid verschilt per diersoort. Bij soorten waar het kan, past Artis een anticonceptiebeleid toe of houdt Artis alleen mannetjes of vrouwtjes in een groep. Als een dier niet in Artis kan blijven, wordt er een andere dierentuin gezocht. Dit gaat altijd gepaard met intensief overleg tussen Europese dierentuinen en de (internationale) fokprogrammacoördinator.
In veel gevallen kan Artis een andere goed aangeschreven dierentuin vinden. Als er geen andere uitweg meer is, zal het dier worden geëuthanaseerd. Artis is zeer emotioneel betrokken bij de dieren en zal altijd álle middelen en mogelijkheden onderzoeken om dit uiterste middel te voorkomen.
Artis is een bezoek meer dan waard. Als je alles op je gemak wilt bekijken kan je er zeker een dag doorbrengen. 

De informatie op deze pagina komt van de websites Wikipedia en de website van Artis.