Oostenrijk wandeling Seefeld, Mösern, Seefeld

Rondwandeling met stop bij Alt-Mösern

Wij hebben dit jaar voor een vakantie in Seefeld gekozen omdat het Hochplateau bekend staat om de goede winterwandelwegen. De paden zijn bewegwijzerd en geruimd. De wandelliefhebber kan kiezen uit een wegennet van 142 kilometer. Meer informatie op deze website.

De wandeling start direct bij het hotel en loopt via het centrum van Seefeld. Hier drinken we eerst een cappuccino . Daarna nemen we een kijkje in de katholieke kerk.

De Pfarrkirche St Oswald, vernoemd naar de heilige Oswald staat midden in het centrum. Een tijd lang was de kerk bekend als de belangrijkste bedevaartkerk van Tirol door het Hostie wonder uit 1384.

Oswald Milser van het fort Schlossberg  vroeg bij de heilige mis om een grotere hostie. De priester gaf een hostie welke bloedrood werd. De steen waarop de priester knielde, evenals de zware altaarsteen, zonk plotseling in de grond. De afdruk van de hand die zich wanhopig aan de stenen plaat van het kerkaltaar wilde vasthouden, is nog steeds duidelijk zichtbaar.

Het wonder trok grote aantallen pelgrims . De Tiroolse prinsen waren hiervan erg onder de indruk. Hierdoor was de kleine kerk niet langer voldoende.

Daarom begon, Friedrich mit der leeren Tasche, in 1432 met de bouw van de nieuwe gotische kerk. De bouw duurde lang en werd voortgezet door Frederick’s zoon, Sigismund dem Münzreichen. De kerk werd pas in 1474 voltooid. 

Sigismund
toonde door middel van verschillende schenkingen zijn trouw aan de kerk.

Ook keizer Maximiliaan I maakte een pelgrimstocht naar Seefeld en besloot een klooster te bouwen toen de kerk langzaam in verval dreigde te raken

Het was de bedoeling dat het bedevaartsoord hierdoor nieuw leven werd ingeblazen. De bouw begon in 1516. Aartshertog Ferdinand II maakte in 1583 met een gevolg van tweeduizend mensen te voet een pelgrimstocht naar de bedevaartskerk. Drie jaar later schonk hij St. Oswald het bezit van kasteel Bergfels. In 1604 werd het klooster voltooid onder aartshertog Maximiliaan destijds gouverneur van Tirol.

Keizer Jozef II ontbond het klooster in 1785 en nam de rijke schatten van de kerk in beslag. De kerk in Seefeld werd overgedragen aan de abdij van Stams. Toen Tirol in 1808 onder Beierse heerschappij kwam werd het klooster uiteindelijk particulier verkocht aan de familie Seyrling. In het voormalige klooster is nu het 5* Hotel Klosterbräu gevestigd dat zelf zijn bier brouwt. Bijzonder is dat Hotel Klosterbräu een muur deelt met de parochiekerk St. Oswald.

We wandelen het dorp uit en komen bij het begin van de langlaufloipes. Wie in Seefeld wil langlaufen moet hiervoor een ticket kopen. Op zich logisch want er zijn 245 kilometer aan loipes gespoord.

We komen langs de Seekirchl. Ook deze willen we van binnen bekijken maar worden teleurgesteld, de kerk is afgesloten.

We wandelen verder en zien dat de loipes er redelijk bij liggen maar rondom de loipes is het al groen.

Aan de overkant zien we de springschansen en het biatlonstadion. Op de terugweg komen we er dichterbij. Seefeld is bekend door de Olympische spelen van 1964 en 1976. Ook worden hier jaarlijks wedstrijden van de noordse combinatie gehouden. De noordse combinatie is een vorm van skisport waarbij de twee onderdelen van het noords skiën, schansspringen en langlaufen, gecombineerd worden. Biatlon is een combinatie van langlauf en schieten.

In tegenstelling tot gisteren toen we een strakblauwe lucht hadden is het vandaag bewolkt.

Mösern ligt hoger dan Seefeld dus we moeten wat hoogtemeters overwinnen tijdens deze wandeling.

We krijgen een blik in het Inntal.

We zien een wegwijzer met Möserersee maar besluiten toch om richting het dorp af te dalen. In het dorp is zeker een restaurant geopend, van de Mösererseestube zijn we niet zeker of we daar iets kunnen consumeren.

In Mösern moeten we zoeken naar een restaurant. De eerste welke we tegenkomen is gesloten, de tweede is permanent gesloten. Gelukkig is Alt-Mösern wel open zodat we onze verdiende consumptie kunnen nuttigen.

Na de pauze vangen we de terugweg aan. Dit keer wandelen we aan de andere kant van het dal. Er staat een wegwijzer naar Seefeld maar we komen er tijdens de wandeling achter dat dit een zomerpad is en geen onderdeel is van de 142 kilometer geruimde wandelpaden. We moeten een aantal keren een piste oversteken.

Het wandelpad door het bos eindigt boven het biatlonstadion. Hier heb je zicht op Seefeld.

Seefeld is trots op zijn Olympische en wintersport geschiedenis.

Diverse borden geven de geschiedenis weer.

Het biatlonstadion ligt net buiten Seefeld. Nog 15 minuten en we staan weer in het centrum

De eerste wandeling van deze vakantie zit erop. Nu terug naar het hotel en lekker onderuit.