Oostenrijk reisdag naar Sillian

We rijden alternatief in plaats van over de snelweg

Het is weer tijd om te vertrekken. Er zijn twee routes naar Sillian, we kunnen over de Brenner Autobahn rijden of over de Felbertauernstrasse. We kiezen voor de landschappelijk mooiere route via de Felbertauernstrasse.

De route gaat over de tolweg langs de Isar. We reden in 2022 met de e-bike tijdens onze tocht door Zuid Duitsland ook over deze weg. De mautstrasse tussen Wallgau en Vorderriss. Wie dat verslag wil bekijken klikt hier.

Natuurlijk maken we nu ook even een stop en bekijken de Isar. De rivier staat dit keer hoger als in 2022.

We treffen aan de oever een paar fietsers die behoorlijk bezweet zijn. De mannen duiken in de Isar om letterlijk en figuurlijk op te frissen. Zij liever dan wij.

De 2e stop is een bekende, de Sylvensteinsee. De Sylvensteinsee is een stuwmeer welke tussen 1954 en 1959 gebouwd werd.

Voor de bouw van het stuwmeer moest, net als in Italië bij de Reschensee, een compleet dorp afgebroken worden. Bij de Sylvensteinsee zijn hier alleen sporen van zichtbaar bij een lage waterstand. Je ziet dan de restanten van muren.

Het dorp Fall werd overigens wel herbouwd, de huizen werden verplaatst.

We rijden via Pass Thurn naar Mittersill waar we de lunch gebruiken. Over de Felbertauernstrasse gaat het verder naar Ost Tirol waar in Sillian onze e-bike tour start.

We arriveren bij hotel Bergland. Bij een georganiseerde reis is het altijd maar afwachten wat voor kamer je toegewezen krijgt. Wij krijgen een comfort zimmer met uitzicht op de Lienzer Dolomiten.

Het zonnetje schijnt we gaan hier op het terras voor het hotel even van genieten. We drinken we een frisje en van het hotel krijgen we een bakje chips erbij.

Na het genieten van het zonnetje gaan we terug naar de kamer waar we wel inmiddels de bagage neergezet hadden. Het hotel is bezig om de kamers te renoveren. Wij hebben de mazzel dat onze kamer is gerenoveerd.

Het is nu tijd om een keuze te maken wat er wel en niet mee moet. De auto wordt voor een week geparkeerd op het grote parkeerterrein tegenover het hotel. Hier gaan alle spullen in die we vanaf zaterdag weer nodig hebben.

We pakken de spullen om, we hebben 2 tassen die dagelijks als bagagetransfer naar het volgende hotel gebracht worden. Zelf hebben we ieder 2 fietstassen die gevuld worden met zaken die we onderweg nodig hebben. Wanneer we klaar zijn met ompakken is het tijd om te eten. De fietsen staan in de tiefgarage van het hotel tezamen met de fietsen van de andere deelnemers aan de reis en ook huurfietsen, in dit geval e-bikes van het merk Kalkhof met stickers van Donautouristik. We kunnen zien en ruiken in de Tiefgarage dat ze in Sillian de afgelopen weken te kampen hebben gehad met zeer hoog water in de Drau door hevige regenval en ook dat het water in de kelders van de diverse lager gelegene gebouwen is binnengekomen. Bij het inchecken krijgen we de reisbeschrijving van de fietstocht en ook de lijst met hotels die we de komende dagen gaan aandoen. De ANWB heeft de fietsreis ondergebracht bij Dounautouristik. Donautouristik zorgt ervoor dat de bagage wordt gebracht van hotel naar hotel.

De reis hebben we geboekt bij de ANWB. Omdat we platina lid zijn krijgen we een aantal extra’s. Onder andere het avondeten vanavond in dit hotel. Het eten is niet slecht maar we hebben in Oostenrijk weleens beter gegeten. Morgen start de fietstocht richting Gardameer. We kijken ernaar uit.