Duitsland Tauberbischofsheim

Overnachting op de heenreis aan de Romantische Strasse

Juni 2024, we hebben bijna 2,5 week vakantie en hebben een fietsvakantie geboekt van Sillian in Oostenrijk naar Riva del Garda aan het Gardameer in Italië. Voordat we zondag in Sillian aankomen hebben we nog een paar dagen ingepland om te acclimatiseren. We besluiten daarom om op donderdag naar Tauberbischofsheim te rijden, daar te overnachten, vrijdag door te rijden naar Barmsee in het zuiden van Duitsland en dan op zondag naar ons startpunt in Sillian te rijden.

We hebben een kamer geboekt in hotel Das Bischof. Het hotel ligt aan de rand van het centrum op een verhoging. Tauberbischofsheim ontleent zijn naam aan het feit dat hier ooit een bisschop resideerde. Het hotel waar wij verblijven werd in 1871 gebouwd als jongenscollege van een aartsbisschop.

In 2020 verwierf hotelier en ondernemer Tobias Motz, het gebied van een stichting van het aartsbisdom Freiburg en renoveerde het huis volledig. In 2022 werd het 4 sterren hotel geopend.

Het hotel is modern ingericht maar bepaalde oude details van het gebouw zijn bewaard gebleven.

We worden vriendelijk ontvangen door de receptioniste en krijgen een kamer op de 1e verdieping toegewezen.

Nadat we de bagage op de kamer gezet hebben en de e-bikes achter slot en grendel in de garage staan, gaan we de stad bekijken. Omdat we de fietsen bij ons hebben vragen we van te voren of we de fietsen ergens weg kunnen zetten. Voor ons is hetgeen optie om de fietsen gedurende de avond en nacht op de fietsendrager te laten staan. Van de receptioniste vernemen wij dat zij ook zijn opgenomen in de fietsreis door het Liebliche Taubertal van een touroperator.

We wandelen in 10 minuten vanaf ons hotel naar het oude centrum van de stad.

Tauberbischofsheim is een van de bezienswaardige steden van de Romantische Strasse. Na Würzburg in Beieren is het de eerste stad in het bondsland Baden-Württemberg. De stad ligt aan de rivier de Tauber in Tauberfranken dat deel uitmaakt van het Frankenland.

Er zijn verschillende mooie historische steden langs de Romantische Strasse. We bezochten al eerder Bad Mergentheim en Rothenburg ob der Tauber.

We wandelen op ons gemak door het oude centrum.

Aan de markt ligt het neogotische stadhuis dat omgeven is door verschillende vakwerkhuizen.

De Sonnenplatzapotheek is rond 1730 gebouwd en in 1810 in empirestijl uitgebreid met een schitterend interieur van kersenhout. Hier is ook het museum gevestigd.

We komen op het Klosterhof welke in 2016 gerenoveerd werd.

In de binnenstad staan een tweetal kapelletjes.

Midden in het centrum staat de St Martin Kirche. Deze is zodanig door bebouwing omgeven dat we de buitenkant niet kunnen fotograferen.

We fotograferen de binnenkant van de kerk. De stadskerk werd tussen 1910 en 1914 in neogotische stijl gebouwd. 

Het is aangenaam weer en we vinden nog met moeite een plaatsje op het terras van Steakhouse Arena. Al wat we verwacht hadden was dat we op de eerste dag van onze vakantie op het terras ons diner zouden kunnen nuttigen. De weersvoorspelling gaf anders aan. Een waardige afsluiting van een goede reisdag. Morgen gaan we verder naar de Barmsee.