Duitsland bezoek aan Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl

Rit over de Romantische Strasse

Stadspoort Rothenburg ob der Tauber

We verlaten Markelsheim om naar de Starnbergersee af te reizen. Hier start onze fietstocht van een week door Beieren.

Stadsmuur van Rothenburg ob der Tauber

Bad Mergentheim ligt aan de Romantische Strasse. Wij volgen vandaag deze route en willen Rothenburg ob der Tauber en Dinkelsbühl bezoeken.

Stadspoort Rothenburg ob der Tauber

De Romantische Straße is een van de bekendste toeristische routes in Duitsland. Zij loopt door Beieren van Würzburg aan de Main naar Neuschwanstein en Füssen aan de voet van de Alpen. De route komt door middeleeuwse steden en door veel natuur.

We komen aan in Rothenburg ob der Tauber en parkeren de auto op 1 van de 5 grote parkeerplaatsen buiten de stadsmuur. Het is hier betaald parkeren. We zijn al meerder malen in Rothenburg ob der Tauber geweest maar het blijft trekken en iedere keer zien we weer een ander aspect van deze stad. De stad is erg geliefd bij toeristen omdat het ook bekend staat als een van de mooiste ommuurde steden aan de Romantische Strasse.

De stad ligt, zoals vermeldt in de naam, aan de rivier de Tauber. De stad werd rond het jaar 1000 na Christus gesticht door een edele. Bij een bezoek aan Rothenburg ob der Tauber is het alsof je terugkomt in de Middeleeuwen, het lijkt of de tijd heeft stilgestaan.

Rondom Rothenburg ob der Tauber loopt een stadsmuur met een lengte van 3,5 kilometer. Deze werd gebouwd in de 14e eeuw om de stad te beschermen. Een deel van de stad is niet afgeschermd hier zorgde een moeras voor een natuurlijke afscherming.

Wanneer we in het stadje arriveren is het nog rustig. We zijn er rond half elf in de loop van ons verblijf wordt het al snel drukker.

Je kan een stadsrondrit maken met een ouderwetse auto. Maar schijn bedriegt, de oldtimer op de foto is een replica voorzien van een elektrische motor.

We vergapen ons aan alle middeleeuwse huizen en vragen ons af hoe dames met hoge hakken over de kasseien kunnen lopen.

De meest imposante kerk van Rothenburg ob der Tauber is de St. Jakobs Kirche. Na 170 jaar bouwen was de kerk in 1485 gereed. De kerk is gewijd aan Sint Jakob, één van de twaalf apostelen van Jezus.

We komen op de Marktplatz het centrale punt van het stadje. Dit is de plek met vele terrasjes.

Bij de konditorei nemen we een cappuccino.

We komen bij het Plönplein het meest gefotografeerde plekje in de stad.

Het hoogteverschil in de straatjes, het vakwerkhuis met fontein ervoor en twee torens Siebersturm en Kobolzeller Tor nodigen uit tot fotograferen.

We verlaten Rothenburg en gaan verder naar Dinkelsbühl.

Dinkelsbühl

We arriveren in Dinkelsbühl en parkeren de auto gratis op een parkeerplaats buiten de stadsmuur.

Via een brug over de rivier de Wörnitz gaan we door de poort het oude centrum binnen.

Meer dan 600 monumenten telt Dinkelsbühl maar meest uniek aan het stadje is dat het nog bijna geheel omsloten is door de oude verdedigingsmuur met bij behorende torens en stadspoorten. De muur heeft ongeveer een lengte van 2,5 kilometer en een hoogte van 5 tot 6 meter.

Ondanks de vele monumenten vinden wij het stadje tegenvallen.

We bekijken op ons gemak de oude vakwerkhuizen.

Het zijn echter maar een paar straten en dan ben je alweer door het centrum gelopen. We vermoeden dat we verder de stad hadden moeten intrekken, maar de warmte en ook de afstand die we nog moeten afleggen naar Starnberg houden ons tegen.

We nemen een kijkje in de Munsterkerk St George.

Deze kerk is één van de mooiste laat-gotische hallenkerken van Zuid-Duitsland

Deze kerk is gebouwd in de 15e eeuw naar het ontwerp van Nikolaus Eseler.

In het interieur rust een afwisselend net- en stergewelf op elf paar pijlers

De kerk heeft prachtige zij-altaren

Natuurlijk maken we van de gelegenheid gebruik om ieder 2 kaarsjes op te steken.

Wanneer we in een katholieke kerk zijn steken we altijd een kaarsje op voor iedere overleden ouder.

Nadat we als lunch een Flammkuchen gegeten hebben zoeken we de auto weer op.

We rijden verder naar Starnberg waar we tegen 16:00 uur arriveren.

De eerste en de laatste nacht logeren we in Hotel Vier Jahreszeiten. Eigenlijk zou de reis in Bernried of Ambach moeten starten. Maar omdat hier geen hotel beschikbaar was hebben wij een toeslag betaald en verblijven i.p.v een ⭐️ ⭐️ ⭐️ hotel in een ⭐️ ⭐️ ⭐️⭐️ sterren superior hotel.

Het is inderdaad het beste hotel van deze reis zouden we later kunnen beamen. Een luxe kamer met airconditioning, erg fijn bij temperaturen van 30° graden plus. Daarnaast een ontbijtbuffet waar je de vingers bij aflikt. Ook wordt er als je erom vraagt, een doosje uitgereikt waarin je etenswaren van het buffet kunt meenemen voor de lunch. Bij de receptie wordt er ook nog een flesje water aangeboden voor onderweg. Van het doosje maken we gebruik om nog wat lekkers mee te nemen voor onderweg. Van het water maken we geen gebruik omdat we de waterflessen voor aan de fiets en ook de extra waterflessen voor in de fietstassen al hebben gevuld.

Wel zit er nog een nadeel aan onze overnachting in Starnberg. Zowel de eerste als de laatste dag komen er 30 kilometer fietsen erbij. Wel is een bijkomend voordeel voor 12 euro per nacht kunnen we de auto laten staan in de parkeergarage van het hotel. We kiezen voor deze optie omdat in de buurt van Starnberg een parkeerplaats te vinden waar de auto langere tijd kan blijven staan lastig is. Daarnaast weten we niet hoe we de auto terug gaan vinden met schade of dat deze is weggesleept omdat we ergens staan waar het toch niet zou mogen.

Omdat we een reis geboekt hebben met alleen ontbijt moeten wij voor het avondeten nog op zoek. Aangezien het restaurant van Vier Jahreszeiten niet biedt wat wij zoeken stappen we op onze E-bike en fietsen richting het meer.

We hadden verwacht aan de boulevard langs het meer snel iets tegen te komen maar dat valt tegen. Met hulp van Google vinden we de Münchner Yacht-club. Inderdaad de yachtclub (zeilvereniging) van de jetset van München. Hier kan je ondanks dat je dat niet zou verwachten voor een schappelijke prijs eten. We kiezen voor de vegetarische salade met mozzarella sticks. Een aanrader.

We genieten van de ambiance op het terras met zicht op de Starnbergersee. We fietsen terug naar ons hotel. Morgen staat de eerste langere fietstocht op het programma.