Duitsland E-bike tour Murnau naar Garmisch

Via Murnauer moos een prachtig natuurgebied

Voetgangerszone Murnau

Na een onrustige nacht, door de naar huis gaande kermisklanten, staat de 2e dag van onze fietsvakantie voor de deur. We ontbijten op ons gemak, halen onze E-bikes uit de garage en zijn klaar om te vertrekken.

Na onze slechte ervaring van gisteren, waarbij we lang op onze broodnodige cafeïne moesten wachten, scoren we nu gelijk een cappuccino bij de ijssalon in het centrum van Murnau. Deze is geopend voor ontbijtgasten en heeft al veel klandizie.

Na de cappuccino nemen we de e-bikes aan de hand mee door de voetgangerszone. Aan het eind van deze zone stappen we op en gaat het direct bergaf.

We missen een routebord en omdat ook de navigatie niet duidelijk is in de aanwijzingen moeten we terug. We moeten de helling die we net naar beneden reden weer omhoog.

Murnau is omgeven door de bergen. Oostenrijk en Tirol is mooi maar hier kunnen we ook volop van genieten.

We verlaten Murnau en via een rustige secundaire weg gaat het richting het Murnauer moos.

We komen langs de Ramsachkircherl die eigenlijk Kapelle St Georg heet. De barokke kerk staat op een heuvel aan de rand van het Murnauer moos.

Het Murnauer moos is een moerasgebied van 32 km²  en strekt zich uit van Murnau tot aan Eschenlohe.

Over het Murnauer moos heb je een blik op de Alpen.

Het fietspad door het natuurgebied is 8,2 kilometer. Voor de wandelaars is er een wandelroute van 12 kilometer aangelegd. Neem wel genoeg te drinken mee want je loopt er op de volle zon en je komt er geen horeca gelegenheid tegen.

Het Murnauer moos was van 1992 t/m 2003 onderdeel van een groot project voor natuurbehoud. Er werd 15 miljoen Euro geïnvesteerd.

Het geld werd gebruikt om land aan te kopen, het gebied in de oorspronkelijke staat te herstellen en te onderhouden.

Het is een wankel evenwicht om het gebied open te houden voor bezoekers en aan de andere kant het gebied te beschermen lezen we op internet.

Blik op Grafenaschau

Wij verlaten het natuurgebied en komen in het dorp Grafenaschau.

Hier vinden we een gezellig terras met het uitzicht als op bovenstaande foto waar we heerlijk kunnen genieten van een cappuccino.

Na de stop gaat de rit verder met telkens een mooie blik op de Alpen.

De tour verloopt over fietspaden en stille secundaire wegen.

Bij Eschenlohe volgt een omleiding, vanwege werkzaamheden, waardoor we langs een kapel rijden. Helaas is er geen informatie over deze kapel op internet te vinden.

Vanaf Eschenlohe volgen we een fietspad welke paralel loopt aan de rivier de Loisach en de spoorbaan.

Er is geen treinverkeer op de spoorbaan. Het treinverkeer is stilgelegd na het grote treinongeluk van 3 juni bij Burgrain waar 5 doden te betreuren waren. Dat het stilleggen van het treinverkeer ook gevolgen heeft voor onze tour lees je verder op in dit verslag.

Op de rivier de Loisach wordt ook geraft. Wij zien er een paar voorbij komen. We denken doordat het water niet zo hoog staat de stroomversnellingen minder spectaculair zijn. Hoewel er nog steeds aangemoedigd wordt om te roeien.

In Oberau rijden we verkeerd en maken 3 onnodige kilometers. Als we de juiste route weer vinden gaat het over een fietspad richting Garmisch.

Langs de spoorbaan rijden we Garmisch binnen. We moeten nog even zoeken naar ons hotel. Maar met Google maps is deze zo gevonden.

We logeren bij Biohotel Bavaria. We krijgen een kamer zonder balkon maar gelukkig heeft het hotel een tuin waar we ’s avonds na het eten heerlijk kunnen zitten.

Het uitzicht vanuit het raam van het kamer is mooi met blik op de Zugspitze.

Nadat we onze spullen op de kamer gezet hebben fietsen we nog naar het centrum van Garmisch. Het valt ons tegen. Er zijn mooie muurschilderingen op de huizen. maar wij vinden het centrum ongezellig.

We fietsen ook nog naar het station in Garmisch zodat we weten waar we morgen op de trein moeten stappen en om vast een kaartje voor de fiets te kopen. Wanneer we bij het station arriveren is het daar een chaos. Er staan diverse medewerkers informatie te geven. Het is de bedoeling dat wij morgen met de trein van Garmisch naar Mittenwald gaan. We krijgen te horen dat het treinverkeer onverwachts volledig stil gelegd is. Bij het onderzoek naar het treinongeluk van Burgrain is een defect aan de spoorbaan ontdekt en nu moet het volledige traject gecontroleerd worden met stilleggen van het treinverkeer tot gevolg.

Een behoorlijke teleurstelling, dit betekent dat wij morgen op de fiets naar Mittenwald moeten. Een afstand van 25 kilometer met 400 hoogtemeters. Met deze extra kilometers zou het totaal morgen op rond de 75 kilometer komen. Met de hoogtemeters die daarbij komen vinden we dit bij de huidige tropische temperaturen te veel.

We besluiten om onze route morgen aan te passen en het hoogtepunt van deze reis naar de Isar Ursprung te schrappen. We zetten deze op het to-do lijstje voor een andere keer.

We hebben in de middag in het stadje geen fatsoenlijk restaurant kunnen ontdekken. Het biohotel waar wij logeren is eigendom van biohotel Garmischerhof. Op advies van de receptioniste van ons hotel reserveren we een tafeltje bij Garmischerhof.

Het Garmischerhof heeft een grote biergarten met uitzicht op de Zugspitze. Wanneer we de menukaart onder ogen krijgen schrikken we van de prijzen, maar ja we moeten natuurlijk wel eten.

Het eten is ok maar niet bijzonder. De maag is gevuld. We gaan terug naar het hotel en genieten nog van een zwoele zomeravond in de tuin van het hotel.