Duitsland E-bike tour Garmisch Partenkirchen naar Wallgau

Met een bezoek aan Mittenwald

Kerk in Partenkirchen

Na een goede nachtrust maar een minder goed ontbijt staat de derde dag voor ons op het programma. Eigenlijk zouden we vandaag met de trein van Garmisch naar Mittenwald reizen. Daar vandaan naar de Isar Ursprung en dan langs de Isar naar Wallgau. Maar zoals in het verslag van dag 2 al gemeld, rijdt de trein niet en moeten we de hoogtemeters naar Mittenwald op eigen kracht overbruggen. Wat het ontbijt betreft, het biohotel is tegen verspilling en er stond weinig op het ontbijtbuffet klaar en alles moest je via een invulformulier vragen. Niet ons ding, wij starten met het ontbijt, als we nog wat lusten pakken we nog iets van het buffet en anders laten we het. Als je dan om een hardgekookt ei vraagt en je krijgt een snot ei is de eetlust bedorven. Goed voor de lijn.

Centrum van Partenkirchen

De tocht start met een rit door het drukke ochtendverkeer van de stadsdelen Garmisch en Partenkirchen. Zoals wel vaker met het navigatiesysteem Komoot is deze op een gegeven moment het spoor bijster. Ook de fietsroute bewegwijzering stopt opeens. We staan aan een drukke tweebaans uitvalweg van Partenkirchen waar wij het niet veilig vinden om over te fietsen. Emmy vraagt het aan een Partenkircher die ons heel vriendelijk weer de juiste richting wijst. Tevens geeft hij ons de tip om bij het skispring stadion te kijken en daar op het terras een cappuccino te drinken. Volgens hem de beste koffie in Partenkirchen. Braaf als wij zijn volgen we natuurlijk zijn raad op en we worden niet teleurgesteld.

Op het terras van het Olympiahaus welke direct aan de skischansen ligt drinken we op ons gemak een cappuccino.

De schansen hier zijn verlaten en niet in gebruik. Een aantal schansen in andere gebieden zijn wel ingericht voor het zomerspringen op kunstgras.

Na de cappuccino gaan we weer verder. De route voert langs de drukke bundesstrasse B2. Gelukkig is er wel een fietspad. Wanneer we de skischans vanaf de zijkant bekijken zie je pas vanaf wat voor hoogte de skispringers naar beneden komen.

De route gaat alleen maar bergop met stijgingen tussen de 3 en 6 %.

Ondanks dat de route langs de drukke B2 loopt kunnen we genieten van het berglandschap.

We komen langs gasthaus Schweizer Bartl. Ooit een pleisterplaats voor de postkoetsen bij hun weg over de Alpen. Tegenwoordig alleen een Fruhstückpension.

We zijn in Kaltenbrunn, vanaf hier ligt het fietspad niet direct langs de drukke B2, een verademing.

Door het uitvallen van de treinverbinding is het druk op het fietspad. Iedereen die van Garmisch Partenkirchen naar Mittenwald moet of omgekeerd zal dit op eigen kracht moeten doen. Het zogenaamde schienenersatzverkehr wat met bussen uitgevoerd wordt neemt geen fietsen mee.

We komen in Klais. Dit is het hoogst gelegen station van Bayern lezen we op de gevel.

Tot 2007 stond hier vermeld, Duitsland hoogst gelegene Intercity station. Dit hield in 2007 op toen de Intercity Karwendel niet meer over deze route reed.

In de vorige eeuw toen er nog D treinen reden stond er Duitsland hoogst gelegene D trein station.

Bij het station is een kleine kiosk. Tijd voor een cappuccino en een frisdrank om het verloren vocht met al het klimmen aan te vullen. Wanneer Peter in de kiosk gaat bestellen hoort hij een Nederlands accent door het Duits heen. De pachter is een Nederlander die net de kiosk begonnen is. Helaas voor hem valt de klandizie nog tegen, oorzaak de treinen die niet rijden en de G7 top die in deze streek vorige maand gehouden werd. Hopelijk kan hij zijn zaak blijven voortzetten en gaat hij niet failliet. De koffie is goed en het gebak dat door de buurvrouw wordt gebakken is heerlijk. Kom je langs Klais ga dan even langs bij de kiosk en doe een drankje.

Na de pauze gaan we verder. Helaas weer op een fietspad direct langs de drukke B2. Na 4 kilometer gereden te hebben kunnen we kiezen om de B2 te blijven volgen of via een andere route over de Buckelwiesen naar Mittenwald te gaan. We kiezen voor het laatste en direct gaat het weer met een helling van 6% omhoog. Als we naderhand op de kaart kijken waren we al bijna in Wallgau. Maar dan hadden we het mooie stadje Mittenwald overgeslagen.

We komen langs kapelle Maria Rast. Deze kapel is relatief jong en werd vanaf augustus 1997 gebouwd en in oktober 1998 ingewijd.

De kapel werd betaald door en gebouwd door bewoners van Krün. De kapel ligt aan de beroemde pelgrimsroute de Jakobsweg.

Het uitzicht vanaf de kapel op de omliggende bergen is prachtig.

We hebben inmiddels weer wat hoogtemeters gemaakt en kijken op de Barmsee.

Buckelwiesen

We fietsen over een rustige secundaire weg door de Buckelwiesen.

Buckelwiesen zijn een overblijfsel uit de ijstijd. Wellicht ken je de buckel van het skiën. De hoopjes sneeuw op de piste op de zogenaamde buckelpiste? Het landschap ziet er hier net zo uit.

Werkelijk een schitterend stuk natuur. De Buckelwiesen loopt van de Tennsee bij Krün tot de Kranzberg bij Mittenwald. Helaas is een groot deel van de Buckelwiesen vlak gemaakt omdat dit het maaien eenvoudiger maakt. Het vlak maken van de Buckelwiesen is inmiddels verboden.

Schmalensee

Op de Buckelwiesen bereiken we het hoogste punt. vanaf nu hoeven we tot aan de rand van Mittenwald niet meer te trappen

De Schmalensee ligt idyllisch. We zien ondanks het warme weer geen badgasten dus vermoeden dat zwemmen verboden is.

Wanneer we de Schmalensee voorbij gegaan zijn komen we uit op een drukke verbindingsweg St2542 tussen Klais en Mittenwald. Ondanks dat dit een secundaire-weg is wordt deze druk bereden om de B2 te vermijden. Helaas houdt het fietspad hierop en moeten we de drukke verbindingsweg naar beneden volgen. Er wordt op deze weg weinig rekening gehouden met fietsers. Via een aantal serpentine bochten komen we aan de rand van Mittenwald uit.

Hoogste tijd om te gaan lunchen. Op het terras van Cafe Haller gebruiken wij de lunch.

Na de lunch gaan we het oude centrum van Mittenwald bekijken. De dorpskern van Mittenwald is bijzonder door de vele muurschilderingen op de gebouwen.

Veel van de huizen en winkels in de stad zijn meer dan 250 jaar geleden gebouwd. Hierdoor vind je in de straatjes vele muurschilderingen. Vooral in de hoofdstraat Obermarkt. De muurschilderingen lopen door heel de stad heen.

Een deel van het dorp is voetgangerszone. Wel oppassen want fietsen is er wel toegestaan.

Mittenwald is de moeite waard om te bekijken. We slenteren dan ook op ons gemak over de Obermarkt.

Op de Obermarkt is een opvallende winkel. Deze verkoopt chocolade en thee. De beschildering op de gevel is heel toepasselijk.

We bekijken de St Peter und Paul kirche, de blikvanger van Mittenwald.

De kerk werd tussen 1734 en 1749 gebouwd door de barokke architect Joseph Schmutzer

De kerktoren is beschildert met de afbeeldingen van de beschermheiligen Petrus en Paulus waarnaar de kerk vernoemd is.

De kerk valt onder monumentenzorg.

De kerk is door de Augsburgse kunstenaar Matthäus Günther voorzien van vele kleurrijke fresco’s.

In de kerk op de kerkbanken zijn nog de oude naamplaatjes te vinden. Vroeger had schijnbaar iedere kerkganger zijn eigen vaste plek.

Voor de kerk staat een prachtige fontein.

Na ons bezoek aan Mittenwald stappen we op onze E-bikes om het laatste stuk van de route naar Wallgau af te leggen.

De route verloopt direct langs de Isar over de Isar radweg.

De Isar radweg begint bij de ursprung boven Scharnitz en loopt tot en stroomt bij Deggendorf in de Donau.

We komen aan in Wallgau waar we in hotel Post logeren.

De E-bikes kunnen we in een garage in de buurt veilig neerzetten. We krijgen een kamer met balkon aan de schaduwzijde. Heerlijk bij de tropische temperaturen. Het hotel is vandaag vanwege een rustdag gesloten. Konden we gisteren nog een drankje uit de koelkast nemen en dit de volgende dag bij vertrek betalen. Hier is niets voorhanden. Gelukkig is het een doordeweekse dag en is er een winkeltje in de buurt waar we een paar flesjes frisdrank halen.

We moeten op zoek naar een restaurant voor een avondmaaltijd. In het dorp zijn vandaag maar 2 restaurants geopend. Gelukkig vinden wij nog een plaatsje op het terras bij twee vriendelijke einheimische dames. Wanneer 10 minuten later nog gasten komen om te eten krijgen deze te horen dat ze vol zijn. De maaltijd is eenvoudig maar met veel liefde klaar gemaakt. De avond brengen we door op het balkon van onze kamer. Het is daar heerlijk vertoeven in de schaduw.