Duitsland E-bike tour Starnberg naar Murnau

Mooie fietstocht langs de Starnbergersee

Vandaag de eerste dag van onze 6 daagse fietsvakantie. Na een uitgebreid ontbijtbuffet, waar werkelijk alles voor smulpapen voorhanden is, gaan we op pad. Er werd ons bij het ontbijt zelfs een glaasje prosecco aangeboden maar dat hebben we beleefd afgeslagen. We starten met een rit door Starnberg en rijden langs de Starnbergersee. De route lang de Starnbergersee gaan we volgen tot Seeshaupt daarna slaan we af richting Murnau.

Niet overal loopt de route direct langs het meer. In Starnberg volgen we eerst de spoorbaan waarna we een flinke klim moeten maken en door een bos rijden. De paden zijn meestal van grind, zowel fijn als grof.

Na de klim dalen we weer net zo hard af en komen bij het meer uit. We zijn in Possenhofen. Hier staat het kasteel dat bekend is van keizerin Sissi. De laatste keizerin van Oostenrijk. Keizerin Sissi bracht hier haar jeugd door. Het kasteel is in privé handen en dus niet toegankelijk.

We fietsen hier direct langs het meer.

We zien het Roseninsel liggen, dit eiland ligt 170 meter van de vaste wal af en werd door koning Maximilian de 2e als zomerverblijf gebruikt. Tegenwoordig kan het van 1 mei t/m 15 oktober bezocht worden door toeristen. Met een veerdienst is het eiland vanuit Feldafing bereikbaar.

We passeren de haven van Tutzing.

Hier is een gezellige boulevard aangelegd.

We hadden gehoopt hier een restaurant te vinden om een cappuccino te drinken maar er is alleen een kiosk. We stellen onze pauze maar even uit en lessen onze dorst met een slok water uit onze waterflessen.

Het centrum van Tutzing is hoger gelegen. Onze route volgt het meer we besluiten om niet naar boven te fietsen maar onze route te vervolgen.

We rijden in Tutzing verkeerd en komen in een doodlopende straat uit aan het meer. Hier staat de St Peter und Paul Kirche.

We willen een kijkje in de kerk nemen maar er is net een doopmis bezig dus is dat niet mogelijk.

We arriveren in Bernried, de plaats waar we anders zouden starten. De extra 22 kilometer hebben we nu achter de rug.

We krijgen eindelijk onze lang gewenste en verdiende cappuccino. In de gezellige tuin van de Bernrieder Hofladen kunnen we even pauzeren. Helaas bestaat hier niet de mogelijkheid om naar het toilet te gaan. Daarvoor worden we verwezen naar het openbare toilet verderop. In de Hofladen zijn allerlei artikelen uit de omgeving te koop. Wij kopen een Blaubeeren azijn en een Blaubeeren likeur om na de vakantie na te kunnen genieten van onze fietsreis.

Na de pauze gaat het weer verder. We fietsen verder langs de Starnbergersee.

We naderen Seeshaupt en krijgen nu de bergen in het vizier.

Om in Murnau te geraken moeten we klimmen.

De boeren zijn volop aan het maaien.

We rijden langs het plaatsje Habach.

We komen langs de Froschhausersee waar het erg druk is. De temperatuur is zeker 35 graden en iedereen zoekt verkoeling bij en in het meer.

Rechts van ons zien we de Riegsee, de kerk is van het dorp met dezelfde naam.

We bereiken Murnau waar we vannacht in Hotel Griesbau slapen. Het hotel ligt midden in het centrum vlakbij de voetgangerszone maar ook aan de doorgaande weg door het stadje. Naderhand zou blijken dat dit voor de nachtrust niet optimaal was.

Op de binnenplaats van het hotel is het terras van het restaurant. Het hotel heeft een bierbrouwerij met biergarten en is druk bezocht.

De kamer is netjes maar ligt aan de voorkant en is bloedheet. We slapen die nacht met het raam wagenwijd open maar door de straatgeluiden wordt het een onrustige nacht. Dit komt mede omdat er kermis in het dorp is die tot in late uurtjes doorgaat en de kermis bezoekers met veel geschreeuw naar huis gaan.

Nadat we de E-bikes in een aparte ruimte die afgesloten kan worden, in de garage van het hotel gezet hebben, gaan we het centrum bekijken.

Bij de ijssalon eten we eerst op ons gemak een ijscoupe. Die hebben we na ruim 55 kilometer op de fiets wel verdiend.

In het centrum staat de Maria-Hilf Kirche. De kerk staat midden in de voetgangerszone en is gebouwd in opdracht van een bierbrouwers weduwe.

We komen langs het raadhuis deze is gebouwd in 1842 en valt onder monumentenzorg. Op het raadhuis zijn prachtige schilderingen aangebracht.

In Murnau staat ook een slot. Hierin is een restaurant en museum gevestigd.

In het stadje zie je diverse prachtige uithangborden.

Als wij een plek zoeken voor het avondeten is het terras bij ons hotel vol. We komen uit op een gezellig terras in de voetgangerszone bij Grieks restaurant Centro, een aanrader.

Nadat wij lekker gesmikkeld hebben en nog heerlijk aan het natafelen zijn met een cappuccino, zien we lokale bevolking in klederdracht bij elkaar komen.

Langzamerhand groeit de groep en maakt het ons nieuwsgierig wat er te gebeuren staat.

Al snel wordt duidelijk dat er muziek gespeeld gaat worden er arriveren mannen met trommels.

Binnen de kortste keren staat het vol, reden voor ons om nog te blijven zitten, we zitten namelijk pool position.

Oom agent komt ook nog even kijken en overleggen met de tamboer-maître. Uit het gesprek tussen agent en de tamboer-maître vernemen we dat er een optreden plaats gaat vinden en de looproute wordt bepaald. Ook speelt de drumband het eerste nummer.

In het filmpje zien en horen jullie de drumband. Verder horen jullie ook de andere muziekband maar die zijn niet in beeld. Als laatste zie je de afmars van alle bands. Wij vonden het leuk om dit mee te maken.