Duitsland Bad Mergentheim

Heenreis fietsvakantie juli 2022 in Beieren

Het is half juli. Dit jaar hebben we opnieuw een korte fietsvakantie gepland. In 2021 kozen we voor een vast hotel in Sankt Johann in Tirol dit jaar hebben we via Eigen Wijze reizen een tocht van een week geboekt waarbij we van hotel naar hotel fietsen. We starten in Starnberg aan de Starnbergersee net ten zuiden van München. De heenreis doen we met 1 overnachting in Bad Mergentheim.

We arriveren rond 15.00 uur bij Gästehaus Birgit in Markelsheim. Een dorp dat hoort tot de stad Bad Mergentheim. Het ontbijtpension ligt aan de vele fietsroutes in deze streek en is volledig ingericht op de ontvangst van fietsers. We checken in en laden onze E-bikes van de fietsendrager. We willen namelijk nog naar het centrum van Bad Mergentheim fietsen en we kunnen hier de fietsen in de fietsgarage plaatsen. Ook is er de mogelijkheid om de fietsaccu’s te laden. Een heleboel hotels kiezen ervoor om de fietsaccu’s te laden in een aparte ruimte in verband met de brandveiligheid.

De stad Bad Mergentheim ligt in een verbreding van het dal van de rivier de Tauber in de regio Franken in het bondsland Baden-Württemberg. Bad Mergentheim ligt aan de Romantische Strasse, aan deze weg liggen allemaal historische dorpen en steden die een bezoek waard zijn. In Bad Mergentheim stroomt de Wachbach in de Tauber. De gemeente Bad Mergentheim bestaat uit de stad zelf en dertien dorpen die verspreid liggen in het Tauber- en het Wachbachdal.

Over een fietspad, dat onderdeel is van de Taubertalradweg, rijden we naar het centrum van Bad Mergentheim. De Taubertalradweg is een 30 jaar oude fietsroute van 109 kilometer van Rothenburg ob der Tauber naar Wertheim en wordt ook wel Liebliches Taubertal route genoemd.

We fietsen langs het Kurpark in Bad Mergentheim welke met de gastenkaart gratis toegankelijk is. Omdat wij het centrum willen bezoeken stoppen we hier niet. Maar volgens de website van Bad Mergentheim moeten we er de volgende keer zeker een bezoek brengen.

Bad Mergentheim is één van de grootste kuuroorden in Baden Württemberg. In 1826 werden de geneeskrachtige bronnen ontdekt.

Het eerste wat we zien als we het centrum binnen fietsen is het kasteel van Mergentheim. Het kasteel werd in 1996 gerenoveerd. Sinds die tijd is het Museum van de Duitse orde er in gevestigd en tegen betaling te bezichtigen.

Het kasteel bezit een prachtige poort waarachter de slottuin ligt.

Het slot heeft 75 kamers en toont de 825 jarige geschiedenis.

We gaan verder richting het Marktplein.

Het stadsbeeld wordt bepaald door de oude vakwerkhuizen. Helaas zien we hier dat de restauratie van de panden hard nodig is en dat ook bij de restauratie niet de eisen worden gehanteerd zoals in Nederland veelal het geval is. Er zijn namelijk kunststof kozijnen geplaatst.

Klik op de afbeelding voor een panoramafoto

Op het Marktplein staat een fontein, de zogenaamde tweelinghuizen en het oude raadhuis uit 1564.

Bad Mergentheim werd in de 2e wereldoorlog gespaard waardoor er geen verwoesting door de oorlog plaats vond.

In 1926 werd op dit centrale plein een fontein gebouwd ter gelegenheid van het honderdjarige jubileum van de ontdekking van de minerale bronnen. Sinds 1926 mag de stad dan ook het predicaat “Bad” voor haar naam dragen, wat aangeeft dat de stad officieel erkend is als kuuroord. Het is een achthoekige fontein, met een standbeeld van ridder en Deutschmeister van de Duitse Orde, Wolfgang Schutzbar, bekend als “Milchling”, de man die Mergentheim had gekozen als residentie van de Duitse Orde.

Na een drankje op een terras op het marktplein gaan we op zoek naar een terras waar we een hapje kunnen eten.

We komen terecht op een gezellig terras direct naast het kasteel.

Er staan weinig gerechten op de kaart. Maar aangezien het warm weer is hebben we niet veel trek. We doen ons maal met een salade met geitenkaas.

Na nog even genoten hebben op het terras wordt het tijd om terug te fietsen naar ons overnachtingspension.

Via dezelfde route, als dat we heen reden, rijden we terug.

Het landschap is glooiend en we mogen zelfs al een klein klimmetje maken.

Langs het fietspad wordt volop reclame gemaakt voor de Radbus (fietsbus). Deze streek richt zich onder andere op fietsvakanties. Voor zeer acceptabele kosten kan je de fiets met de bus mee terug nemen naar je uitgangspunt. Wij gaan morgen verder naar Starnberg waar onze tocht van hotel naar hotel gaat beginnen.