Duitsland Eibsee bij Garmisch – Partenkirchen

Rondwandeling om de Eibsee en kort bezoek aan Mittenwald

Het is zaterdag en nadat we onze kleine wandeling van het bijgebouw naar het hotel gemaakt hebben, onder de nieuw aangeschafte paraplu’s, om daar het ontbijt te nuttigen overleggen we wat we vandaag gaan ondernemen. Op de planning stond een e-bike tour van rond de 50 kilometer in de omgeving waarbij we onder andere een ronde om de Barmsee zouden rijden. Echter het weer laat ons in de steek. Het heeft vannacht geregend en op dit moment miezert het. Een blik op de weerapp laat ons weten dat er nog meer regen aankomt.

We wijzigen ons plan en besluiten om een wandeling te maken rondom de Eibsee. Voordeel van wandelen t.o.v. fietsen is dat je droger kan blijven door een paraplu te gebruiken.

We rijden met de auto in ongeveer 30 minuten naar de parkeerplaats aan de Eibsee. Aan de Eibsee eindigt de weg en kan je kiezen uit 2 parkeerplaatsen om te parkeren. Beide parkeerplaatsen hanteren hetzelfde tarief. Het maakt niet uit of je links of rechts van de weg parkeert. Onze tip parkeer rechts, deze parkeerplaats is nieuwer en vlakker. De parkeerplaats links waar wij stonden is groter en voorzien van grote kuilen waar je op moet passen om de bodem van de auto niet te beschadigen.

Nadat we geparkeerd hebben beginnen we aan de rondwandeling maar niet voordat we een cappuccinostop maken bij Seerestaurant Eibsee pavillon. Met zicht op het meer kan je hier van je consumptie genieten.

Aan de overkant zien we het Eibsee hotel. Je zou verwachten dat je hier ook wat zou kunnen consumeren maar daar wordt alleen wat geserveerd aan de huisgasten. Het Seerestaurant is overigens van dezelfde eigenaar als het hotel.

Na de stop gaan we op pad. Het motregent nog steeds maar we hebben hier geen hinder van omdat het pad tussen de bomen door loopt.

De Eibsee ligt aan de voet van de Zugspitze, de hoogste berg van Duitsland. Veel mensen parkeren hier de auto om met de kabelbaan naar de Zugspitze te gaan. Op zonnige dagen is de weg naar de Eibsee druk en de parkeerplaats al snel vol en moet je langs de weg parkeren. Ons advies arriveer vroeg om nog een parkeerplaats voor je auto te vinden. Doordat het vandaag regent is het rustig en konden wij makkelijk onze auto kwijt.

Een andere mogelijkheid om aan de Eibsee te komen is met de tandradbaan vanaf het station Garmisch – Partenkirchen. De zgn. Zugspitzbahn.

Vandaag laat door de vele bewolking de Zugspitze zich niet zien maar misschien hebben we straks mazzel en vangen we nog een glimp op?

De rondwandeling om de Eibsee is volgens informatie op internet 6,8 kilometer lang, het hoogste punt ligt op 1018 meter en je moet 125 hoogtemeters overwinnen.

Langs de weg staan op diverse plekken zitbanken waar je een uitzicht over het meer hebt en zicht op de omliggende bergen.

Wanneer we halverwege zijn wordt de regen wat meer en worden we genoodzaakt om ons regenjack aan te trekken.

In de Eibsee liggen 8 kleine eilandjes welke in vroegere tijden door puin ontstaan zijn.

Op één van de eilanden staat een blokhut waar jaarlijks slechts 25 echtparen tot de uitverkorenen behoren die daar hun huwelijksplechtigheid kunnen laten plaatsvinden.

Vlakbij de Eibsee liggen nog een aantal kleine meertjes. We passeren hier de Steingringpiel.

We hebben geluk, net als we aan de kant van het meer zijn waar je een blik op de Zugspitze hebt, is de bewolking opgetrokken.

De bewolking is zover opgetrokken dat we het bergstation en de zendmast op de top van de berg kunnen waarnemen.

Zo snel kan het gaan, even later hangt de bewolking weer laag en zijn de bergen verdwenen.

We komen aan het einde van de rondwandeling. Via een brug die de Untersee van de Eibsee scheidt komen we weer terug bij ons uitgangspunt.

Blik op de Untersee.

Voordat we de auto gaan opzoeken willen we nog een hapje eten. Op het terras van see-Restaurant Eibsee genieten we van een lunch.

Mittenwald

We stappen in de auto en rijden ons hotel aan de Barmsee voorbij om nog even het prachtige oude centrum van Mittenwald te bezoeken. Mittenwald ligt 9 kilometer verder als ons hotel en omdat het zaterdagmiddag is mogen we gratis parkeren.

Mittenwald ligt tussen het Karwendelmassief in het oosten en het Wettersteingebergte in het westen. Het centrum staat bekend om de vele beschilderde huizen.

Mittenwald is bekend van de vioolbouwers. het centrum is niet groot maar wel de moeite waard om een stop in te plannen.

We maken op ons gemak een rondje door het centrum.

Ondanks de voorspelling dat het vandaag een regendag zou worden viel dat ontzettend mee en kunnen we terugkijken op een geslaagde dag.