Nederland E-bike tour rondje om Eibergen

Een afwisselende tocht door het Twentse landschap

We vinden op Komoot een route welke direct start vanaf de plek waar wij ook verblijven Boerderijcamping de Beek . De route is ongeveer 60 kilometer en gaat door Overijssel, Gelderland en Nord Rhein Westfalen in Duitsland.

We vertrekken vanaf de camping en fietsen al snel door het Horster en Haaksbergerveen.

Het Haaksbergerveen, ruim 600 hectare groot, is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland.

Hoogveen is een zeldzame grondsoort, die maar op enkele plaatsen in ons land voorkomt. Dit aantrekkelijke gebied ligt aan de zuidkant van Haaksbergen tegen de Duitse grens aan.

De route is gevarieerd en gaat over fietspaden, door natuurgebieden maar ook over autoluwe wegen.

Het fietspad loopt over de voormalige spoorbaan tussen Winterswijk en Groenlo. Halverwege het fietspad ligt de gerestaureerde vroegere spoorbrug van de Groenlosche Slinge. 

Bij de brug staat een picknicktafel een mooie locatie met zicht op de rivier de Berkel om te pauzeren.

We rijden Nord Rhein Westfalen in en komen langs het Zwilllbrocker Venn. Het veengebied in Zwillbrock, net over de grens bij Groenlo, is een beschermd natuurgebied. Daar tref je het hele jaar door kokmeeuwen en andere vogelsoorten.

Na ruim 40 kilometer bereiken we het Ammeloer Venn. In het voorjaar zijn hier de kievit en de watersnip te zien. Bij de weidepoelen broeden vele grauwe ganzen, dodaars en verschillende soorten eenden. Enkele sterk vernatte weilanden bestaan tegenwoordig uit ruigten, rietlanden of wilgenstruwelen.

De Flamingos staan ver weg maar als je goed kijkt kan je ze op de foto herkennen.

De kern van het Ammeloer Venn is niet toegankelijk en herbergt een heide- en veenlandschap met door boeren gegraven veenputten, veendijken en oude greppels. Samen met het zich in het noorden aansluitende Haaksbergerveen (NL) vormt de kern van het Ammeloer Venn een uitgestrekt grensoverschrijdend veen- en heidegebied. Zodra de vorst vertrokken is, komen de eerste flamingo’s naar het Zwillbrocker Venn. Daar maken de monogame echtparen met klei een nest in de vorm van een vulkaantje. Ze leggen 1 ei (hooguit 2 stuks) en broeden ongeveer een maand. Flamingo’s krijgen vliegles als ze 4 tot 6 weken oud zijn. Vanaf augustus kunnen de jongen redelijk vliegen. Als de waterstand in Zwillbrock dan te ver zakt, of er ander gevaar dreigt, dan vliegt de kolonie naar het westen van Nederland. Bij gunstige omstandigheden blijven de flamingo’s langer in Zwillbrock (tot de eerste nachtvorst), zodat de jongen extra sterk zijn voor de overtocht. Het zoete water in Zwillbrock kan in de winter bevriezen, daarom overwinteren de flamingo’s in het Grevelingenmeer, op de grens tussen Zuid Holland en Zeeland.

Bij de grensovergang Oldenkotte in Rekken stoppen we om het vochtverlies aan te vullen.

Nu is er vrij verkeer van personen en goederen vroeger was hier een ouderwetse grenspost zie onderstaande foto.

Foto afkomstig van website Café Rotering

Na een drankje vervolgen wij onze rit, doen een boodschap bij de grenswinkel Ter Huurne en keren terug naar de camping.