Nederland E-bike tour Boshuis Drie naar Nunspeet

Bezoek aan landgoed Staverden

Speulderveld

De laatste week van ons voorseizoen op ’t Veluwshof is aangebroken.We willen deze week nog wat fietstochten maken om kilometers in de benen te krijgen voor onze fietsvakantie half juli in Zuid Duitsland. Dit keer starten we niet op de camping maar laden de E-bikes op de fietsendrager en rijden naar Drie om daar bij het Boshuis de auto te parkeren en te starten.

We hebben een tocht van ongeveer 60 kilometer uitgezet, dit zouden we precies kunnen afleggen voordat de voorspelde regen en onweer om 16:00 uur over ons heen trekt.

Wanneer we bij boshuis Drie starten hebben we geen bereik en hierdoor wordt de eerste paar kilometer niet opgeslagen in de Relive en Komoot app die wij gebruiken om de route op te nemen.

Landgoed Staverden

We passeren landgoed Staverden. Het landgoed bestaat uit een landhuis, een koetshuis, een oranjerie en een prachtig aangelegd park.

Landgoed Staverden

We maken foto’s op het landgoed maar vanwege de aangekondigde regen besluiten we om dit landgoed een andere keer op ons gemak te bezichtigen.

Park landgoed Staverden

Het landgoed is uitzonderlijke compleet, met een kasteel, park, watermolen, boerderijen, landbouwgronden en bossen. De natuurwaarde is hoog: de Staverdense Beek is een van de mooiste en schoonste beken van Nederland.

Op het landgoed zijn een bezoekerscentrum en landschapwinkel, brasserie en in het koetshuis is een ambachtelijke bierbrouwerij gevestigd. Hier kan je een rondleiding volgen en bier proeven.

Onze tocht gaat verder en via autoluwe wegen en fietspaden gaan we richting Nunspeet.

Leuvenhorst

We rijden door het Leuvenhorst. Leuvenhorst is een groot stuifzand- en heidegebied tussen Harderwijk en Nunspeet en in het zuiden de buurtschap Leuvenum. Leuvenhorst is 1430 hectare groot en wordt sinds 1979 beheerd door Natuurmonumenten. Het stuifzandgebied is afgezet aan het einde van de laatste ijstijd, zo’n tienduizend jaar geleden

We bereiken Nunspeet, inmiddels is het lunchtijd, we vinden een plekje op het terras van bakkerij en lunchroom Uniek.

We bestellen een cappuccino, wat te drinken en een overheerlijk broodje.

Bij Uniek loopt deels personeel rond met afstand tot de arbeidsmarkt, bij ons in Purmerend heb je Brownies en DownieS. Het duurt allemaal wat langer voordat je het op tafel krijgt maar het wordt met liefde geserveerd en bereidt.

Terwijl we aan de lunch zitten vallen de eerste regendruppels. We hebben er 27 kilometer op zitten, dit betekent dat, als we onze geplande route vervolgen, nog 33 kilometer moeten fietsen.

We raadplegen buienradar en zien dat het nog wel even redelijk droog blijft maar dat de forse regenbuien eerder arriveren. We besluiten om de geplande route te laten voor wat het is en de kortste route naar ons uitgangspunt te nemen.

Dit betekent tot aan Leuvenum dezelfde route als de heenweg. Toch is het zicht anders en verveeld het niet.

Ermelose heide

Vanaf Leuvenum gaat het over de Ermelose heide richting Speuld. Op de Ermelose heide is een mooie Geocache route uitgezet, de Ben Pon serie. Samen met onze Oostenrijkse vrienden werd deze route in 2014 gedaan.

Als we op de heide fietsen barst de regen los en moeten we de regenkleding aantrekken. Nog een klein stukje en we zijn weer op ons uitgangspunt Boshuis Drie bij Speuld.