Nederland Ermelosche heide

Ben Pon Geocache serie

We hebben een voorseizoenplaats op de camping in Speuld bij Garderen gemeente Ermelo. Onze Oostenrijkse vrienden Erwin en Christl zijn op bezoek en fanatieke geocachers. Wat is er dan mooier om een lekkere fietstocht te maken en en passant een aantal geocaches te loggen? Emmy past op Xela en Peter huurt een elektrische fiets en gaat samen met onze fanatieke vrienden op pad.

De keuze is vandaag gevallen op de Ben Pon serie, deze serie ligt in de buurt van Ermelo en bestaat uit 12 traditionele caches en 1 bonus cache en voert je door het bos en over de Ermelosche heide.

De tocht eindigt bij de Schaapskooi in Ermelo (website) waar het bezoekerscentrum gevestigd is en waar je als je met de auto komt deze kan parkeren.

De tocht hebben wij met de fiets gedaan maar voor de liefhebbers van wandelen kan het ook te voet gedaan worden. Trek er wel ruim de tijd voor uit en geniet ook van de omgeving.

De eerste van de serie vind je bij bovenstaand meertje

 De cache owner (legger) van deze serie, geocache naam Pere-grino heeft het aan het thema Volkswagen opgehangen.

Bij de beschrijving van de geocaches krijg je veel informatie over de geschiedenis van de Volkswagen.

Nummer 1 van de serie vind je op deze webpagina

Ermelosche heide :


De Ermelosche Heide omvat een gebied van ruim 380 hectare en is gelegen tussen de kleinste stad van Nederland, Staverden en het dorp Ermelo. Het terrein is in eigendom van de gemeente Ermelo.Het gebied maakt deel uit van het stuwwallenmassief van de Veluwe. De Ermelosche Heide is een infiltratiegebied, met grondwaterstanden die gemiddeld meer dan 10 m beneden maaiveld liggen, tot max. 40 m. centraal in het gebied. De Ermelosche Heide is een droge, open heide, omgeven door loofbos, gemengd bos en naaldbos.Op de Ermelosche Heide liggen enkele tientallen grafheuvels die duizenden jaren oud zijn. Ze zijn op de hei te herkennen als lichte verhogingen in het landschap. De grafheuvels zijn helaas in de loop van honderden jaren nagenoeg allemaal leeggeroofd. In de buurt van de Flevoweg zijn nog resten te zien van een Romeins marskamp. Ter plekke staat een bord met een korte uitleg over het kamp. 
Halverwege nemen we een pauze, het lijkt of het bankje speciaal voor ons neergezet is

De serie leid je over de heide en op sommige stukken is deze met de fiets moeizaam te doen.

Op de heide liggen de resten van een Romeins marskamp. Op deze website vind je interessante informatie hier over.

De cache owner heeft zijn best gedaan bij deze serie om alle 12 op een andere wijze te verstoppen zodat het nooit saai word.

Na een aantal uurtjes hebben we alle 12 gevonden en zijn we vlakbij de Schaapskooi.

Hier wordt een versnapering genomen en het rekenwerk voor de bonus kan beginnen.

Indien er kinderen mee zijn kunnen die zich ondertussen vermaken in de speeltuin.

Christl is druk aan het rekenen, Erwin zorgt voor de inwendige mens.

Ondertussen komt de schaapskudde ook terug van de heide en gaat de kooi in.

Het bankje in de buurt is geheel in stijl.

Uiteindelijk komen wij uit op twee mogelijke locaties voor de bonus, Peter gaat naar de eerste coördinaat die we gevonden hebben, Erwin pakt de andere.

Zoals altijd heeft degene die de meeste ervaring heeft het meeste geluk, Erwin vindt de bonus en deze is geheel in stijl met de serie van Volkswagen.

Voor de liefhebbers van Geocachen is deze serie echt een aanrader, dank aan de cache-owner voor het leggen van deze mooie serie.